29 مارس 2024 - 18:31

راه حل نشت اقتصادی اردوهای راهیان نور؛ مشارکت جامعه محلی

27 آوریل 2016 - 08:30 dsfr.ir/av8yf

راه حل نشت اقتصادی اردوهای راهیان نور؛ مشارکت جامعه محلی
motahari.ghasam.ir
اردو زیارتی راهیان نور، قرارگاه حضرت ابوالفضل العباس

راه حل نشست اقتصادی اردوهای راهیان نور، مشارکت دادن مردم محلی در فرآیند ارائه خدمات گردشگری به مسافران است.

"گردشگری سیاه" در دهه 1990 به عنوان یکی از گونه های جدید دوران پست مدرن به لیست انواع گردشگری اضافه شد. "گردشگری جنگ" تنها یکی از زیر مجموعه های گردشگری سیاه است و در سراسر دنیا از پتانسیل های بسیاری برای گسترش و توسعه برخوردار است.

در ایران نیز جنگ 8 ساله تحمیلی به ویژه در کانون هایی نظیر خرمشهر و آبادان، آثار و جاذبه های متعددی در قالب مناطق و یادمان ها جنگی از خود به جای گذاردند و بسترهای بالقوه ای را برای گسترش این نوع خاص از گردشگری فراهم ساختند. گردشگری جنگ از پر طرفدارترین انواع گردشگری در این مناطق به شمار می آید و سالیانه تعداد قابل توجهی را به سوی خود فرا می خواند. با این حال بخشی قابل توجهی از این بازدیدها بدلیل احتمال وجود خطر، با هماهنگی، سازماندهی و اجرای نهادهای مربوطه نظیر ستاد راهیان نور صورت می گیرد.

سید مصطفی موسوی، نایب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خرمشهر در گفتگو با "دنیای سفر" با تاکید بر اهمیت سفر اردوهای راهیان نور به مناطق جنگی می گوید: به منظور تحقق توسعه پایدار در هر منطقه ای، جاذبه های گردشگری باید در خدمت توسعه منطقه قرار گیرند. خوشبختانه مناطق جنوب غربی کشور علاوه بر یادمان ها و مناطق جنگی از جاذبه های گردشگری برجسته ای برخوردار است.

وی با اشاره به تاکید مقام معظم رهبری بر فرهنگ سازی، توسعه و نمایش فرهنگ جنگ و شهادت به جوانان بیان می کند: برای تحقق این اهداف اقداماتی از قبیل برپایی جشنواره های سینمایی و نمایشگاه های عکس، روایت گری داستان های دفاع مقدس و بازدید از مناطق جنگی انجام شد. به سبب غنای این منطقه از لحاظ برخورداری از جاذبه های دفاع مقدس، بیشتر سفرهای راهیان نور در شهرهایی نظیر آبادان و خرمشهر و بر کانون هایی مانند هویزه، شلمچه، فکه، سوسنگرد و ... متمرکز شده است.

سید مصطفی موسوی با ابراز تاسف از سیاست های اتخاذ شده در مورد گردشگری دفاع مقدس اضافه می کند: فقدان زیرساخت های گردشگری منطقه نظیر هتل و میهمان سرا موجب شده است تا مایحتاج، ضروریات و نیازهای خدماتی مسافرین مناطق جنگی تنها توسط خود ستاد راهیان نور مهیا شود.

وی در ادامه ابراز می کند: در چند سال گذشته اردوگاه ها و خوابگاه های مربوط به این نوع از گردشگران در خارج از شهر برپا شده و تمام مایحتاج این افراد توسط ستاد و به طور مستقل و خارج از منطقه تامین می شود.

نایب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی خرمشهر ادامه می دهد: ما منعی در ایجاد اردوگاه و تاسیسات گردشگری برای این نوع از مخاطبان نداریم، تنها مشکل ایجاد شده این است که شهرهایی مانند خرمشهر و آبادان در طول سال های جنگ ضربات و هزینه های سنگینی متحمل شدند؛ این یادمان ها و مناطق جنگی گواه ایستادگی این مردم برای دفاع از کشورشان بوده است. با این وجود، با اینکه مردمان این خطه اصلح ترین افراد در برخورداری از منافع اقتصادی ناشی از این مناطق هستند، در نهایت شاهد آنیم که منافع مالی ناشی از آن در جهت خدمت و توسعه شهری مردمان محلی منطقه قرار نمی گیرد.

وی در ادامه می گوید: این اردوگاه ها شبیه مناطق بسته نظامی می مانند و مردمان محلی فرصتی برای ارائه محصولات خود در انها ندارند. اگر بستری فراهم شود تا با برپایی بازارچه های صنایع دستی، امکان عرضه تولیدات مردم محلی فراهم شود، می توان از توزیع درآمد در بین جامعه محلی اطمینان کسب کرد. حتی می توان در ساخت این اردوگاه ها از توان بخش خصوصی و پیمانکاران محلی بهره مند شد.

سید مصطفی موسوی اضافه می کند: متاسفانه برنامه های سفر اردو راهیان نور، در اکثر مواقع تنها مناطق جنگی را در بر می گیرد و بازدید از سایر نقاط شهری و جاذبه ها کمتر در ان گنجانده می شوند، در نتیجه حضور این افراد در بستر جامعه و در میان مردم محلی کمتر احساس می شود. ایجاد توقفگاه هایی در طول مسیر می تواند گردشگری منطقه را احیا کند  و مردم محلی را نیز از منافع مالی آن منتفع سازد.

وی ادامه می دهد: 4.5 میلیون نفر از جمعیت گردشگران خرمشهر، هرگز وارد بازارهای محلی نمی شوند و صرفا در فضایی بسته اقدام به فعالیت های خود می نمایند. وارد کردن این تعداد در بستر شهر نه تنها منجر به توسعه شهری می شود بلکه چنین شهرهایی را تنها به معابر گذر و مردمان انان را به میزبانانی منفعل مبدل نمی سازد.

1