23 آوریل 2024 - 20:53

مراسم بزرگداشت روز سعدی در تاجیکستان برگزار شد

20 آوریل 2016 - 16:30 dsfr.ir/t53j3

مراسم بزرگداشت روز «سعدی شیرازی» در تاجیکستان

مراسم بزرگداشت روز استاد سخن فارسی «سعدی شیرازی» با حضور دانشمندان تاجیک و افغان و سفیر، رایزن فرهنگی و کارمندان سفارت ایران در تاجیکستان برگزار شد.

به گزارش خبرگزاری فارس؛ امروز با ابتکار رایزنی فرهنگی ایران در شهر دوشنبه، مراسم بزرگداشت روز «سعدی شیرازی» با حضور سفیر، رایزن فرهنگی و کارمندان سفارت ایران در تاجیکستان، برگزار شد.

این آیین که در یکی از تالارهای کتابخانه «لاهوتی» به اجرا درآمد، تعدادی از دانشجویان بخش های خاورشناسی، زبان و ادبیات فارسی تاجیکی و هنرمندان سرشناس تاجیک شرکت کردند.

«عبدالقادر عبدالقهاروف» رئیس کتابخانه لاهوتی در افتتاحیه این مراسم گفت: این محفل یکی از محافل ارج گذاری به یکی از شخصیت های بزرگ و فرزانه فارسی سرا، شیخ اجل سعدی است که با حضور مهمانان هم زبان و وارثان این فرد بزرگ برگزار می شود.

به گفته وی، در واقع شیخ سعدی با آثار بی مثال و اشعار اخلاقی و انسان دوستانه خود نه تنها در قلمرو کشورهای فارسی زبان، بلکه در تمام جهان مشهور است.

رئیس کتابخانه لاهوتی و از روزنامه نگاران تاجیک برگزاری چنین همایش علمی و فرهنگی را بهانه خوبی برای احیای رشته های از هم گسسته روابط فرهنگی کشورهای همزبان ایران، افغانستان و تاجیکستان عنوان کرد.

«حجت الله فغانی» سفیر ایران در دوشنبه ضمن سخنرانی در این مراسم با بیان اینکه در مورد سعدی دانشمندان بسیاری صحبت کردند و صحبت کردن در مورد سعدی کار راحتی نیست، گفت: مولانا عبد الرحمان جامی که خودش ار مفاخر بزرگ حوزه پارسی گویان است، شعری زیبا در وصف وی دارد. وی می گوید:

در شعر سه تن پیامبرانند        هر چند که لا نبی بعدی
اوصاف و قصیده و غزل را        فردوسی و انوری و سعدی

فغانی در ادامه افزود: بسیارند آن هایی که در هر دو قلمرو نظم و نثر سمند فصاحت تاخته اند، اما فقط سعدی است که شعر روان چون نثر و نثر آهنگی چون شعر دارد. سخنوران یا در نظم قوی هستند یا در نثر، اما سعدی در همه آن عرصه شعر و سخن گفته، در همه حوزه ها نیز سخنانش برجسته است.

فغانی تصریح کرد: به نظر من اگر در دنیا بخواهند یک روز را به عنوان روز سخن انتخاب کند، مبارک تر از روز سعدی نیست و بهترین کاندیدای فارسی گویان عالم سعدی می تواند باشد. در واقع مرکب سخن راکبی بهتر از سعدی در طول تاریخ ندیده و از اینرو، سعدی را می شود شاعر زنده دل نامید.

سفیر ایران در دوشنبه در بخش دیگری از سخنانش تصریح کرد: سعدی برای همه کسی شعر گفته، یعنی در همه حوزه ها و در هر جا شعر یا نثر گفته وی در اوج است. وی با تاکید به اینکه دولتمردان و مقامداران بایستی شعر سعدی را سرلوحه کار خودشان قرار دهند با توجه به قول سعدی گفت: جز به خردمند مفرما عمل، گرچه عمل کار خردمند نیست. یعنی در واقع می خواهد بگوید که بایستی مشاورانتان مشاوران فهیم باشند و اگر واقعا مشاوران فهیم باشند، همه امور درست می شود.

فغانی همچنین گفت که اگر از من سوال کنند که محوری ترین پیام سعدی در همه آثار منظوم و منثور او چیست؟ خواهم گفت که اعتدال گرایی.

در بخش های دیگری از این مراسم چند نفر از دانشمندان، دانشجویان محقق، از آثار این شاعر گزارش و مقالاتی ارائه کردند و پاره هایی از اشعار او توسط راویان شعر و هنرمندان شناخته شده تاجیک قرائت شد.

گفتنی است؛ اول اردیبهشت ماه در تقویم ملی ایرانیان همزمان با سالروز تولد شیخ اجل سعدی كه فرهنگوران او را به عنوان استاد سخن می شناسند، یادروز سعدی نام گرفته است.

1