29 مارس 2024 - 19:18

کشف سفال های 8 هزار ساله در محوطه قلعه سرسختی

18 آوریل 2016 - 15:00 dsfr.ir/j92x9

کشف سفال های 8 هزار ساله در محوطه قلعه سرسختی
sarsakhtiolya.blogsky.com
نمایی از روستای سرسختی علیا در شهرستان شازند

فصل اول کاوش های باستان شناسی در محوطه قلعه سرسختی شهرستان شازند استان مرکزی به کشف سفال های پیش از تاریخ مربوط به هزاره 5 و 6 پیش از میلاد انجامید.

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، غفور کاکا سرپرست هیأت کاوش در تپه سرسختی شازند با اعلام این خبر تصریح کرد: در این فصل، کاوش گسترده ای در بخش پیش از تاریخ محوطه صورت گرفت.

وی گفت: اهمیت این محوطه به خصوص در دوران پیش از تاریخ به این جهت است که یکی از مسیرهای عبور به مرکز فلات ایران بوده است. محوطه تپه سرسختی از 2 بخش تراس، مربوط به دوران پیش از تاریخ و هسته اصلی، مربوط به دوران پیش از تاریخ، تاریخی و اسلامی تشکیل شده است.

کاکا، سفال های دوره نو سنگی جدید، مس سنگی و سفال های مربوط به فرهنگ کورا ارس را از یافته های این فصل از کاوش اعلام کرد و افزود: طی روزهای گذشته از نخستین فصل کاوش سفال های متعدد پیش از تاریخ مربوط به هزاره 5 و 6 پیش از میلاد در این محوطه کشف شده است.
 
وی با بیان اینکه شاهد دوران روستانشینی در این محوطه هستیم تصریح کرد: در مطالعات و بررسی های صورت گرفته یافته هایی در ارتباط با پیچیدگی ساختار اجتماعی جامعه هزاره های پیش گفته به دست آمده است.

به گفته کاکا، در این فصل از کاوش مطالعات میان رشته ای از جمله گیاه باستان شناسی، مایکرومرفولوژی و دیگر علوم وابسته در حال انجام است. وی از اهداف دیگر کاوش در تپه سرسختی را مطالعه فرآیند گذار از دوران نوسنگی به مس سنگی از شرق زاگرس مرکزی و تبدیل ساختار اجتماعی و اقتصادی جوامع هزاره 5 و 6 قبل از میلاد اعلام کرد.

سرپرست هیأت کاوش در تپه سرسختی شازند افزود: در ادامه کاوش در این محوطه عکس های فتوگرامتری از تپه سرسختی برای تعیین نقشه هوایی و توپوگرافی منطقه گرفته شد.

وی با اشاره به انجام عملیات تعیین عرصه و پیشنهاد حریم تپه سرسختی در سال 87 گفت: در سال 91 عملیات لایه نگاری باستان شناسی در این محوطه تاریخی انجام و آثار تاریخی ارزشمندی از آن کشف شد.

به گفته این باستان شناس، هنگام لایه نگاری آثاری از دوران نو سنگی، مس سنگی، مفرغ، عصر آهن، اشکانی، ایل خانی در ضخامت 22متر به دست آمد. از آثار به دست آمده در جریان این عملیات می توان به تدفین نوسنگی، اشیای شمارشی، ابزار سنگی، پیکرک های گلی و ... اشاره کرد که همگی در نوع خود بی نظیر هستند.

سرپرست هیأت کاوش در تپه سرسختی شازند گفت: بر اساس تفاهم نامه ای که بین اداره کل میراث فرهنگی استان مرکزی و فرمانداری شهرستان شازند به امضا رسید قرار است در آینده نزدیک این محوطه تاریخی به نخستین سایت موزه باستان شناسی استان مرکزی تبدیل شود.

گفتنی است، تپه سرسختی محوطه ای باستانی در 10 کیلومتری شهرستان شازند، شهر آستانه و روستای سرسختی علیا در حاشیه شرقی زاگرس مرکزی واقع شده است که دارای آثار تاریخی ارزشمندی از دوران پیش از تاریخ تا دوران اسلامی است.

مجوز فصل اول کاوش های باستان شناسی در محوطه قلعه سرسختی شهرستان شازند استان مرکزی توسط رئیس پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری صادر شده است.

1