28 مارس 2024 - 06:33

مخالفت سازمان محیط زیست با انتقال آب برای حل بحران خشکسالی

18 آوریل 2016 - 11:30 dsfr.ir/y49ty

مخالفت سازمان محیط زیست با انتقال آب برای حل بحران خشکسالی
فاطمه باباخانی
اولین نشست معاونت محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست در سال 95

سازمان حفاظت محیط زیست معتقد است ما نیازی به انتقال آب بین حوزه ای نداریم و این راه حل آخرین گزینه خواهد بود.

سعید متصدی معاونت محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست در اولین نشست این معاونت در سال 95 گفت: هزینه های مربوط به فعالیت های نظامی 12 برابر بیش از کل هزینه ای است که برای کشورهای در حال توسعه خرج می شود این امر نشان می دهد روند جهان به سمت جنگ حرکت می کند. این در حالی است که جنگ ها یکی از اصلی ترین عوال تخریب محیط زیست هستند.

وی افزود: آمارهای منتشر شده همچنین نشان می دهد که 40 درصد زمین های کشاورزی به واسطه فعالیت های ما تخریب شده اند. در ایران ما هنوز درگیر اثرات جنگ و میدان های مین پاک نشده هستیم، ‌در برخی مواقع می شنویم که در مرزها مین یا ماده منفجره عمل کرده است که این امر علاوه بر تلفات انسانی، ‌بر اثر نشت مواد،‌ تاثیرات قابل توجهی بر زمین دارد. مرگ و میر ناشی از آب از دیگر عوامل است که روزانه 5000 هزار نفر در جهان به واسطه آن جان خود را از دست می دهند. ما یک میلیارد گرسنه در دنیا داریم در حالی که 50 درصد غلات صرف حیوانات می شود؛ از این رو مدیریت منابع از جمله نکات اساسی است که بایستی نسبت به آن توجه صورت گیرد.

وی در خصوص جنگل زدایی به عنوان دیگر عوامل تخریب سرزمین اظهار کرد: 13 میلیون هکتار جنگل از بین می رود و نرخ مرگ و میر 1000 برابر بیش از نرخ طبیعی آن است. معاونت محیط انسانی سازمان حفاظت محیط زیست در بخش دیگری از سخنان خود به نازک شدن کوه های یخی اشاره و تصریح کرد: نازک شدن کوه های یخی 40 درصد نسبت به 40 سال گذشته نازک تر شده است.

وی درباره برنامه های این معاونت در سال جاری گفت: امسال در این معاونت تکیه ما بر سبز بودن و حفظ منابع گیاهی زمین است، حال آنکه ما در کشورمان به جای کاشت درخت، پلاستیک می کاریم. آنچه در جای جای کشور ما نقش دارد و دیده می شود پلاستیکی است که بدون علت مصرف می کنیم. امروز جنگل های پلاستیک را به جای جنگل درختان سبز داریم. در گوشه گوشه استان های ساحلی جنگل های پسماند شکل گرفته اند و رفع آن به تلاش همگانی بستگی دارد و دستگاه های تصمیم گیر بایستی برنامه مشخصی برای مدیریت پسماند داشته باشند.

وی درباره برنامه های معاونت تحت مدیریت خود تاکید کرد: دولت یازدهم در کارنامه 3 ساله خود افتخار برنامه ریزی،‌ اجرای برنامه و رسیدن به هدف را دارد. در سال 92 و اوایل 93 برنامه راهکارهای کاهش آلودگی هوا را ارائه کردیم و امروز با افتخار می گوییم که یکی از موفق ترین برنامه های دولت و سازمان حفاظت محیط زیست همین برنامه بوده است. این برنامه ها موجب شد در سال گذشته علیرغم طوفان های گرد و غباری،‌ 50 روز بهتر و سالم تر از سال 92 داشته باشیم. در اغلب کلان شهرها ما روند کاهشی را طی کرده و در این روند دستگاه های اجرایی،‌ مردم و بخش های خصوصی و دولتی با هم همکاری می کنند.

وی ادامه داد: در ابتدای امسال و اواخر سال گذشته ما برش یکساله کاهش آلودگی هوا جهت حذف روزهای اضطرار و هشدار را طی می کنیم که در این برش برنامه های زیادی از جمله از رده خارج کردن خودرو و اتوبوس های فرسوده و افزایش نقش مترو در حمل و نقل عمومی را مدنظر قرار داده ایم.

معاونت محیط انسانی سازمان حفاظت محیط زیست تصریح کرد: در مدیریت پسماند فعالیت هایی نظیر لایحه مدیریت شهری را شاهدیم که در دست کار دولت است و سازمان محیط زیست بخش هایی از آن را انجام می دهد. لایحه مدیریت شهری آیین نامه مدیریت پسماند را دارد و ضوابط خوبی برای برخی عوامل آلاینده نظیر پلاستیک ها را لحاظ کرده است. در بخش باطری های فرسوده و استحصال سرب نیز فعالیت هایی را انجام داده و از واردات 100 درصدی باطری به واردات 35 درصدی رسیده ایم ضمن اینکه سعی می کنیم به شکل گسترده تر منابع داخلی را بهره بگیریم.

وی درباره زباله های خطرناک گفت: ما در طول دو سال گذشته بخش عمده ای از پسماندهای ویژه را که توانایی بازیافت آن را نداشتیم به خارج از کشور صادر کرده ایم. دو مرکز پسماند ویژه در کشور راه اندازی و در قزوین و اصفهان به صورت آزمایشی کار می کنند همچنین فعالیت خوبی در زمینه تبدیل کردن زباله به انرژی با اتریش و ژاپن صورت گرفته و امیدواریم در سال های آینده شاهد ورود تکنولوژی های غیرآلاینده باشیم.

وی در همین رابطه ادامه داد: جهت ورود هر نوع تکنولوژی به ایران رعایت استانداردهای روز دنیا الزامی است از این رو ما به تکنولوژی که بخواهد استانداردهای سال های گذشته را رعایت کند اجازه ورود را نمی دهیم.

ساماندهی پسماندهای بیمارستانی از دیگر بخش های سخنان متصدی بود که با بیان آن گفت: در سال های گذشته تلقی بر این بود که پسماندی با ضدعفونی شدن تبدیل به پسماند عادی می شود اما با هماهنگی صورت گرفته با وزارت بهداشت، پسماندهای بیمارستانی پسماند شبه عادی تلقی شده و مدیریت ویژه ای رابرای جمع آوری‌، حمل و دفع می طلبد و مقدمات آن در شهرداری تهران آماده شده است.

وی افزود: بر اساس ماده 12 آیین نامه اجرایی مدیریت پسماند، تولیدکننده و واردکننده محصول باید نسبت به بازیافت و دفع پسماندهای خود اقدام کند ودر صورت عدم انجام، نیم در هزار ارزش کالا را باید به حساب صندوق محیط زیست بریزد که صندوق فرایند بازیافت و بازچرخانی انجام دهد. در همین راستا با هماهنگی صورت گرفته با وزارت صنایع و گمرکات کلیه واردکنندگان کالاهای با ارزش لوکس باید نسبت به این فعالیت، اقدام کنند به این ترتیب که یا پسماندهای خود را بازیافت کنند و یا نیم در هزار ارزش کالای خود را در اختیار صندوق قرار دهند. این امر از اواخر سال گذشته اجرایی شده و در مرحله اول این اقدام را از طریق گمرکات انجام می دهیم.

متصدی درباره فواید این اقدام گفت: با این فعالیت هر کس نسبت به مسئولیت اجتماعی در زمینه پسماند اقدام کند و در صورتی که نتواند این فعالیت را صورت دهد به عهده صندوق ملی محیط زیست است تا از طریق منابعی که به آن تزریق می شود؛ ‌این اقدام را صورت دهد. وی تصریح کرد: سایر کالاهای وارداتی در مرحله بعدی قرار می گیرند و با رشد اقتصادی و چرخیدن چرخ صنعت تولیدکنندگان داخلی نیز باید این امر را رعایت کنند زیرا هر چیزی که به عنوان منبع خام استفاده می شود باید مجددا به چرخه تولید بازگردد و این روند کنونی دنیا است؛ امروز دنیا نمی پذیرد منبعی تولید کرده و سپس آن را در زمین رها کند.

وی درباره برنامه های اصلی این معاونت در سال جاری اظهار کرد: سازمان در ابتدای امسال دو فعالیت را که شروع کرده و امیدواریم به نتیجه برسد که یکی از آن ها به حذف کیسه های پلاستیکی برمی گردد؛ ما تحقیقات خوبی را از طریق دانشگاه های کشور در زمینه استفاده از پلاستیک و کیسه های پلاستیکی به عمل آورده و نتایج خوبی نیز حاصل شده است. این تحقیق به صورت گسترده در تهران انجام و با نمونه برداری کاملا علمی، نظرات مردم کسب شده و به این نتیجه رسیدیم که می توان کیسه های پلاستیکی را از چرخه مصرف حذف کرد؛ در واقع این فعالیت در کشورهای دیگر انجام شده و ما نسبت به سایر مناطق عقب هستیم.

متصدی تاکید کرد: 50 درصد کیسه های پلاستیکی در ایران فقط یک بار استفاده می شود این در حالی است که در بخش هایی از بدن 40 درصد گونه های جانوری که در دریا زندگی می کنند پلاستیک یافت شده است که بخش عمده ای به کیسه های پلاستیکی باز می گردد.

بازگشت به کیسه های دائمی مانند گذشتگان از دیگر بخش های سخنان متصدی بود که با بیان آن گفت: تغییر نگرش مردم نسبت به محیط زیست می تواند موجب کاهش حجم عمده ای از پلاستیک های مصرفی شود. ضمن اینکه با داغ شدن کیسه پلاستیکی احتمال سرطان زایی نیز بالا می رشود.

معاونت محیط انسانی سازمان حفاظت محیط زیست اظهار کرد: سازمان حفاظت محیط زیست به عنوان سازمان حاکمیتی به دنبال اصلاح قوانین بوده و بحث های مربوط به تولید و استفاده و آموزش را دنبال می کند. اما این امر توجه گسترده رسانه ها را به عنوان یکی از اصلی ترین ابزارهای آموزشی می طلبد.

وی در همین رابطه شعار امسال سازمان محیط زیست را «ایران بدون پلاستیک» معرفی و اظهار کرد: بخش بزرگی از تالاب انزلی با پلاستیک پوشیده شده که این به لحاظ فرهنگی و اسلامی نامتجانس است. زیبنده ایرانی نیست که وقتی در هر جاده ای حرکت می کنیم تا چشم کار می کند پلاستیک ببینیم.

متصدی درباره مدیریت پسماند استان های شمالی گفت: سازمان محیط زیست در مدیریت پسماند استان های شمالی دارای برنامه جامع برای هر استان است. به دلیل انباشت بیش از اندازه و به دلیل عدم مدیریت توریسم در این بخش، سیستم های موجود تحمل و ظرفیت مدیریت پسماند را در این استان ها ندارند.

وی افزود: دومین برنامه سازمان در سال جاری عزم جدی در مدیریت پسماند استان های شمالی است تا با همکاری و مشارکت استانداری ها ، وزارت کشور و سازمان حفاظت محیط زیست و ادارات کل، برنامه اجرایی مقابله با حجم فزاینده پسماند در استان های شمالی را تهیه کنیم. این یک برنامه کوتاه مدت و اجرایی با مشارکت هر سه استان خواهد بود تا با مدیریت توریسم،‌ کاهش مصرف مواد،‌ کاهش میزان تولید زباله، ‌تفکیک زباله به اهداف خود دست یابیم.

معاونت محیط انسانی ادامه داد: مدیریت توریسم از طریق حمایت بخش خصوصی، ‌دولتی و تسهیلات و عوارضی که اخذ می شود تامین خواهد شد و تا اوایل خرداد ماه این برنامه ارائه می شود. هیچ دلیلی ندارد که بار توریسم در این مناطق بر دوش مردم محلی و دستگاه های محلی باشد. توریست ها در تمام دنیا حامیان محیط زیست و کمک کننده به کاهش آلاینده ها هستند این در حالی است که در کشور ما این گونه نیست و شاهد تولید پسماند بی رویه در صنعت توریسم هستیم.

وی در پاسخ به این پرسش که نظر سازمان حفاظت محیط زیست درباره انتقال آب چیست،‌ گفت: سازمان حفاظت محیط زیست معتقد است ما نیازی به انتقال آب بین حوزه ای نداریم و این راه حل آخرین گزینه خواهد بود. وقتی ما در کشورمان بازچرخانی آب و تصفیه فاضلاب نداریم و 25 درصد آب در شبکه های توزیع و 90 درصد آب در کشاورزی هدر می رود قطعا این گزینه ها، ‌گزینه تامین آب هستند آب. چه معنایی دارد که آب با متر 10 هزار تومان تامین کنیم و 40 درصد آن را از بین برویم.

متصدی افزود: اگر راندمان آب به 90 درصد رسید و آب کم بود باید سراغ انتقال آب برویم، وقتی راندمان ما 30 درصد است یعنی بقیه موارد پرت می شود دلیلی برای انتقال آب به عنوان گزینه آخر وجود ندارد. در واقع مدیریت صحیح و هزینه کرد کمتر راه حل ماست.

1