29 مارس 2024 - 14:57

قطار «عقاب طلایی» بر روی ریل گردشگری ایران

11 آوریل 2016 - 13:40 dsfr.ir/4c478

قطار «عقاب طلایی» بر روی ریل گردشگری ایران
تین نیوز
گردشگران اروپایی قطار گردشگری در ایستگاه راه آهن

با وجود تمام کاستی های گردشگری ایران، کارشناسان معتقدند؛ تورهای ارزان قیمت در ایران یک مزیت بزرگ به شمار می رود و می تواند در جذب گردشگران موثر واقع شود.

ایران دارای جاذبه های گردشگری؛ اماکن تاریخی و دیدنی های طبیعی بسیاری است. شاید یکی از مهم ترین مشکلات و نقصان صنعت گردشگری کشور نبود تبلیغات و بازاریابی به میزان کافی باشد. در این بین حضور قطارهای گردشگری می تواند فرصت مناسبی برای رفع این نقصان به شمار رود اما تا زمانی که مشکلات صنعت گردشگری و نواقص موجود در زیرساخت های این صنعت رفع نشوند حضور چنین قطارهایی نه تنها مثبت نیست بلکه می تواند منجر به تبلیغات منفی نیز شود.

یک قطار گردشگری اروپایی به نام عقاب طلایی در نخستین روز هفته جاری وارد استان یزد شد.

این قطار که 17 فروردین به همراه گردشگران اروپایی و امریکایی به مقصد زنجان حرکت کرده و پس از آن به شهرهای کاشان، اصفهان، سعادت شهر و شیراز سفر کرد، روز شنبه وارد استان یزد شد و برای نخستین بار در بافق نیز توقف خواهد کرد. در سال 94 نیز 2 قطار گردشگری و در سال 93، 6 قطار گردشگری وارد ایران شدند.

این قطار سال های گذشته از یزد حرکت خود را آغاز می کرد. یکی از استان هایی که نبود زیرساخت ها و مشکلات صنعت گردشگری کشور ظرفیت های آن را دست نخورده باقی می گذارد، استان یزد است. این استان یکی از کهن ترین استان های کشور است که جذابیت های طبیعی بسیاری دارد.

گردشگری ارزان قیمت

با وجود تمام کاستی های گردشگری ایران، کارشناسان معتقدند؛ تورهای ارزان قیمت در ایران یک مزیت بزرگ به شمار می رود و می تواند در جذب گردشگران موثر واقع شود.

مصطفی فاطمی، معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی استان یزد می گوید: قطار گردشگری صبح روز شنبه وارد یزد شد و بیشتر گردشگران آن اروپایی و امریکایی هستند. بیش از 70 گردشگر با این قطار به ایران سفر کرده و خدمه قطار مجارستانی هستند. این قطار تاکنون در شهرهای کاشان، اصفهان، سعادت شهر و شیراز توقف داشته و پس از بازدید از بافق به مشهد حرکت می کند، سپس از کشور خارج می شود.

فاطمی عنوان می کند: سال های 93 و 94 قطار گردشگری نخست به شهر یزد وارد شده و سپس به سمت دیگر شهرهای کشور حرکت می کرد. امسال به دلیل مشکلات و ناامنی هایی که در ترکیه وجود داشت، مسیر قطار از تبریز آغاز شد، به طوری که گردشگران را با پرواز هوایی به تبریز منتقل کرده و سپس سفر آنها به ایران با قطار از این شهر آغاز شد.

او اضافه می کند: در سال های پیشین گردشگران سفر خود را از همان ابتدا با قطار آغاز می کردند اما امسال سفر گردشگران خارجی با قطار از تبریز شروع شد، نه از اروپا. قطار گردشگری سابقه طولانی در اروپا دارد. قطار عقاب طلایی از لوکس ترین قطارهای اروپا به شمار می رود که سال ها در حوزه گردشگری فعالیت می کرده و سابقه دیرینه ای در حوزه گردشگری بین المللی دارد.

معاون گردشگری اداره کل میراث فرهنگی استان یزد اظهار می کند: ایران تنها دو سال است که وارد گردشگری ریلی شده و اقدام بسیار مثبتی بوده اما هنوز در این زمینه به رشد قابل توجهی دست نیافته است. باید زیرساخت های ریلی کشور را تقویت کنیم زیرا در برخی از خطوط ریلی با کاهش شدید سرعت قطار به دلیل مشکلات زیرساختی مواجه هستیم. این قطار گردشگری کمک بسیار موثری در توسعه گردشگری کشور به شمار می رود چراکه گردشگران می توانند در خود قطار اقامت گزینند و تمامی امکانات لازم برای گردشگران در قطار عقاب طلایی وجود دارد. گردشگران قطار عقاب طلایی از اماکن گردشگری مانند دخمه زرتشتیان، آتشکده ها، مسجد جامع و بافت تاریخی، باغ دولت آباد و میدان امیرچخماق بازدید داشتند.

او درباره شرایطی که در سفر گردشگران خارجی با قطار عقاب طلایی به یزد به وجود آمده می گوید: بروشورهای استانی و منطقه ای را در اختیار گردشگران خارجی قرار داده ایم و این گردشگران می توانند مبلغان خوبی برای گردشگری کشور باشند اما اگر قرار باشد در هر منطقه ای که وارد می شوند مردم با آنها عکس بگیرند شرایط کمی غیرعادی می شود و موجب تعجب گردشگران می شود. به نظر من بهتر است مردم و مسئولان برخوردی عادی با گردشگران خارجی داشته باشند.

فاطمی اظهار می کند: ایران به کشوری ارزان با تورهای ارزان معروف شده و تورهایی که قطار عقاب طلایی برای گردشگران خود به منظور بازدید از ایران تدارک دیده برای گردشگران بسیار مقرون به صرفه است و این حسن بزرگی به شمار می رود. تورهای ایران نه تنها برای قشرهای پولدار در جوامع اروپایی و امریکایی مناسب است بلکه اقشار مختلف با درآمدهای گوناگون می توانند از این تورها استفاده کنند.

اقدام مثبت و موثر

به عقیده فعالان بخش خصوصی در حوزه گردشگری، حضور قطارهای گردشگری بین المللی در ایران اقدام بسیار موثری در تبلیغ و جذب گردشگران خارجی به شمار می رود.

سید عبدالعظیم پویان، مدیرعامل انجمن یاوران یادگارهای فرهنگی میبد می گوید: قطار گردشگری عقاب طلایی روز شنبه وارد استان یزد شده است. قطار گردشگری بین المللی راهکار مناسبی برای معرفی جاذبه های گردشگری کشور به مردم جهان بوده و اقدام بسیار مثبتی برای گردشگری کشور و استان یزد به شمار می رود.

او می افزاید: برنامه های مربوط به قطار گردشگری را نهادهای دولتی در نظر گرفته و اقدامات لازم در این زمینه با کمک سازمان میراث فرهنگی استان یزد و نهادهای مرتبط انجام شد اما این گردشگران هریک می توانند به تبلیغ گردشگری ایران بپردازند. به عقیده او بازدید از استان یزد همواره برای گردشگران خارجی جذاب بوده و گردشگران خارجی و مسافران قطارهای گردشگری بین المللی همواره به سفر دوباره به این استان علاقه مند بوده اند.

نقص زیرساخت ها از موانع توسعه گردشگری

به گفته فعالان گردشگری کشور؛ بدون تکمیل زیرساخت های لازم و رفع مشکلات موجود در صنعت گردشگری کشور نمی توان از کاربردهای حضور قطارهای بین المللی گردشگری در ایران به درستی استفاده کرد.

امیر ترقی نژاد، فعال گردشگری و میراث فرهنگی می گوید: یزد یکی از استان هایی است که ظرفیت ها و جذابیت های بسیاری در حوزه گردشگری دارد. تمامی حوزه های گردشگری؛ تاریخی، سلامت، ورزشی و طبیعی در استان یزد موجود هستند. بسیاری از جذابیت ها و ظرفیت های گردشگری استان یزد برای گردشگران همچنان ناشناخته است. قطار عقاب طلایی می تواند در معرفی هرچه بیشتر جذابیت های استان یزد موثر باشد اما امکانات زیرساختی مناسبی در استان یزد وجود ندارد.

ترقی نژاد عنوان می کند: گردشگران با مشاهده کاستی ها، نقصان ها و مشکلات زیرساختی و کمبود امکانات در صنعت گردشگری ممکن است قید سفر به ایران را برای همیشه بزنند و چه بسا همین تعداد گردشگری که به کشور سفر می کنند را نیز از دست بدهیم. پیشنهاد من به عنوان فعال گردشگری به متولیان این حوزه آن است که حداقل امکانات اولیه را برای گردشگران خارجی فراهم کنند تا ورود قطارهای گردشگری بین المللی منجر به تبلیغات منفی نشده و نتیجه ای عکس نداشته باشد.

این فعال گردشگری اظهار می کند: متاسفانه سرویس های بهداشتی مناسبی در نزدیکی اماکن تاریخی و تفریحی کشور وجود ندارند. باید زیرساخت های لازم و امکانات ضروری در حوزه گردشگری فراهم شوند. او درباره مشکلات موجود در صنعت گردشگری ایران می گوید: متاسفانه هنوز نیروی انسانی که به زبان های خارجی مسلط باشد را در صنعت گردشگری نداریم. راهنمایان گردشگری کشور نیز تسلط کافی به تاریخ کشور و اماکن تاریخی ندارند.

ترقی نژاد عنوان می کند: این مسائل ناراحتی و دلسردی گردشگران را از صنعت گردشگری ایران به همراه دارد. این مواردی است که باید راهکارهایی برای آنها در نظر گرفته و مورد توجه قرار بگیرند تا در حوزه گردشگری بهتر عمل کنیم. قطارهای گردشگری برای تبلیغ و ترویج صنعت گردشگری کشور بسیار مناسب هستند اما تا زمانی که به فکر تکمیل و توسعه زیرساخت ها نباشیم و مشکلات اساسی صنعت گردشگری را رفع نکنیم چنین قطارهایی نمی توانند کمک چندانی به صنعت گردشگری کشور کنند.

او ادامه می دهد: در زمینه موثر واقع شدن قطار گردشگری باید مواردی را مورد بررسی قرار داد؛ آیا بسته های گردشگری مناسبی را در اختیار گردشگران خارجی قرار می دهیم؟ آیا زمان کافی را برای گردشگرانی که با سرعت بسیار از شهرهای مختلف کشور عبور می کنند صرف می کنیم؟ آیا جاذبه های بکر گردشگری را به آنها نشان می دهیم؟ باید به طور حرفه ای برای قطارهای گردشگری برنامه ریزی کنیم. چراکه این افراد پس از بازگشت به کشورشان مبلغان صنعت گردشگری ایران هستند. اگر محتوای مناسبی به این افراد ارائه نشود ورود چنین قطارهایی می تواند تبلیغات منفی به شمار برود.

« دنیای سفر » این نوشته را از « روزنامه گسترش صمت » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1