28 مارس 2024 - 22:49

تالاب های مصنوعی راهی برای حفظ خدمات اکوسیستمی تالاب در آمریکا

10 آوریل 2016 - 11:00 dsfr.ir/lc8hb

تالاب های مصنوعی راهی برای حفظ خدمات اکوسیستمی تالاب در آمریکا
مینا استقامت
برگزاری دوره ویژه با موضوع تالاب های ایران توسط آکادمی علوم آمریکا و سازمان مردم نهاد «جهان دانش»

ایجاد تالاب های مصنوعی در کنار تالاب اصلی برای حفظ خدمات اکوسیستمی تالاب و احیای آن از جمله مواردی است که در مرکز آمریکا به کار گرفته می شود.

آکادمی علوم آمریکا و سازمان مردم نهاد «جهان دانش» دوره های مختلفی را برای گروه های گوناگون برگزار می کنند. این دوره ها برای همه کشورهای جهان برگزار شده و در آن تلاش می شود به نیازهای آن ها در حوزه های مختلف پاسخ داده شود تا به این ترتیب تبادل دانش و فرهنگ به عنوان دو هدف اصلی این دوره ها محقق شود.

در روزهای پایانی اسفند تا دهه سوم فروردین ماه سال جاری این دوره ها با موضوع تالاب ها ویژه ایران برگزار شد که در آن علاوه بر اساتید و دانشجویان، مینا استقامت متخصص حوزه محیط زیست و مدیرعامل سازمان مردم نهاد زیپاک نیز به عنوان کارشناس و نماینده انجمن های محیط زیستی ایران حضور داشت.

«دنیای سفر» در گفت و گو با استقامت از او درباره این دوره، اهداف آن، مکان های مورد بازدید و دستاوردهای حاصل شده پرسش هایی را در میان نهاد.

مدیرعامل زیپاک درباره این دوره ها گفت: از ایران سالانه حدود چهار پنج گروه در سمپوزیوم و دوره های آکادمی علوم آمریکا و  سازمان مردم نهاد «جهان دانش» شرکت می کنند که در این سمپوزیوم نیز 15 نفر که مقالات شان در حوزه تالاب ها پذیرفته شده بود شرکت کردند.

وی درباره مدت زمانی که این دوره ها برگزار می شود، اظهار کرد: بیش از 10 سال است که این دوره ها برگزار شده اما تاکنون برنامه مجزایی برای انجمن های مردم نهاد ایران نداشتیم، از این رو یکی از پیشنهادهای من برگزاری یک دوره برای سازمان های مردم نهاد حوزه محیط زیست ایران بود.

استقامت با بیان اینکه به واسطه تسلط خود بر کنوانسیون رامسر دو سخنرانی در این سمپوزیوم ارائه کرده است، اظهار کرد: ارائه وضعیت بحرانی تالاب هایر ایران و حل آن با مدیریت مشارکتی از موضوعاتی بود که به ارائه آن پرداختم؛ اهداف و ماموریت های کنوانسیون رامسر از دیگر موضوعاتی بود که درباره آن سخن گفته و خوشبختانه مورد استقبال شرکت کنندگان نیز قرار گرفت. بر  این اساس ما در یک شرایط بحرانی به سر برده و 66 درصد از تالاب هایمان را خشک کرده ایم. در حالی که برخی از این تالاب ها مانند پریشان و جازموریان خشک شده و گروهی نیز مانند ارومیه در وضعیت نامناسبی به سر می برند.

مکان های مورد بازدید از دیگر مواردی بود که استقامت درباره این سمپوزیوم به آن اشاره کرد و گفت: ما برنامه خود را از واشنگتن و ویرجینیا آغاز کرده و در ادامه به ایندیانا، یوتا، شیکاگو و کالیفرنیا برای بازدید از وضعیت تالاب ها رفتیم و به این ترتیب تفاوت زمان های جغرافیایی در آمریکا را تجربه کردیم. با رسیدن به هر مقصد ضمن مشاهده و بازدید از تالاب ها، نشست هایی با موسسات، دانشگاه ها و انجمن های مختلف برگزار می شد و ضمن تبادل تجربیات می توانستیم دستاوردهای آنها را از نزدیک مشاهده کنیم.

مدیرعامل زیپاک ادامه داد: در شرق آمریکا وضعیت مشابهی نظیر ایران را نداشتیم زیرا در این قسمت ها به جای خشکسالی با معضل بالا آمدن آب دریا مواجه بودند. در این مناطق بالا آمدن آب دریاها موجب می شد تالاب ها از بین بروند. برای رفع این مشکل آنها درصدد بودند با لایروبی و روش های دیگر تالاب را احیا کرده تا از خدمات و ارزش اکوسیستمی آن ها بهره مند شوند.

وی تصریح کرد: ما در مرکز این کشور با وضعیتی مشابه دریاچه ارومیه مواجه بودیم. راهکاری که برای مقابله این وضعیت در این منطقه به کار گرفته شد، بخش بندی و احیای تالاب بود. به این صورت که 25 تالاب مصنوعی ایجاد کرده و اکوسیستم اطراف احیا شده بودند تا تالاب  بتواند خود را احیا و گونه های مهاجر بازگردند.

مدیرعامل زیپاک اضافه کرد: در غرب آمریکا نسبت به سایر مناطق بیشترین نزدیکی با ایران وجود داشت و کالیفرنیا چهار سال خشکی را گذارنده بود. در این ایالت ما بازدیدی از یک پروژه مقابله با سدسازی و احیای حوضه آبخیز داشتیم. این سد موجب شد منابع آب زیرزمینی از دست برود از همین رو در کنار سد مجموعه ای از تالاب های مصنوعی ایجاد شده بود تا بتوانند از خدمات اکوسیستمی آن ها بهره گرفته شود و تهدیدات سد را کاهش دهند. همچنین در برخی مناطق حوضچه های مصنوعی ایجاد کرده بودند که حقآبه آب های زیرزمینی به آن ها باز گردد.

استقامت درباره تعامل انجمن ها با دولت و دانشگاه در این کشور گفت: ما شاهد تعامل مناسب این سه نهاد با یکدیگر بودیم و با ورود به هر ایالت و دانشگاه نیز تیم دستچین شده ای از افراد باتجربه با ما همراه می شدند تا اطلاعات لازم را در اختیار ما بگذارند.

گفته های استقامت نشان می دهد برگزاری دوره هایی با موضوع محیط زیست می تواند ضمن تبادل تجربه و مشاهده فعالیت های صورت گرفته، شرکت کنندگان را با جدیدترین تکنولوژی های این حوزه نیز آشنا کند. از این رو گسترش این برنامه ها و اختصاص دوره هایی با تمرکز سازمان های مردم نهاد بدون شک ضمن تعامل دانش در رشد بهبود وضع محیط زیست ایران موثر خواهد بود.

1