18 آوریل 2024 - 20:53

ایران در فهرست کشورهای بدون سیرک حیوانات جهان

5 آوریل 2016 - 16:40 dsfr.ir/y50oc

ایران در فهرست کشورهای بدون سیرک حیوانات جهان
shivar.org
سیرک شهر سوچی روسیه

از ابتدای سال جاری نام ایران در فهرست کشورهای بدون سیرک حیوانات جهان ثبت شد و دیگر حیوانات در سیرک های ایران حضور ندارند و به جایگاه واقعی خود سپرده می شوند.

سیرک به معنی آنچه امروز می شناسیم با حضور شعبده باز، دلقک، آکروبات باز و حیوانات رام شده مانند شیر و خرس از سده ی 1700 میلادی آغاز به کار کرده است، پدیده ای که در سال 1370 به ایران وارد شد.

سیرکی که «خلیل طریقت پیما»، ملقب به «خلیل عقاب» به همراه همسرش «شهلا اشکبوس» در ایران افتتاح کرد با حضور 60 نفر از هنرمندان ایتالیا، رومانی و پرتغال در بسیاری از شهرهای ایران به اجرای نمایش پرداخت.

«شهلا اشکبوس» که به بانوی سیرک ایران مشهور است مدت 18 سال مدیریت سیرک خلیل عقاب را عهده دار بود و در نهایت اسفند ماه 1387 در یک تصادف رانندگی حین سفر کاری با تیم ایتالیایی خود درگذشت اما سیرک خلیل عقاب با بیش از 25 سال سابقه نوروز امسال در کنار سیرک های دیگر نخستین اجرای نمایش بدون استفاده از حیوانات را تجربه کرد.

شادی مدرس فعال حیات وحش که فروردین سال 93، کارگروهی برای حذف حیوانات از سیرک ها تشکیل داده بود با ابراز خرسندی از پایان اجرای نمایش با حیوانات در ایران گفت: جلب موافقت سیرک دارانی که سال ها از راه اجرای نمایش با حیوانات امرار معاش کرده اند برای ایجاد تغییری اساسی در برنامه هایشان چندان آسان نبود چنانچه در ماه های آغازین تشکیل کارگروه، تنش های بسیاری بین اعضای کارگروه و سیرک داران شکل گرفت اما خوشبختانه پایانی خوش و صلح آمیز را به همراه داشت.

وی حمایت فراکسیون محیط زیست مجلس شورای اسلامی از جریان حذف حیوانات از سیرک ها را یکی از مهم ترین عوامل موفقیت این کارگروه عنوان کرد و گفت که پیگیری های نمایندگان مجلس و مکاتبات فراکسیون محیط زیست با سازمان حفاظت محیط زیست راه را برای رسیدن به هدف کارگروه که ثبت نام ایران در فهرست کشورهای بدون سیرک حیوانات بود هرچه بیشتر هموار ساخت.

این فعال حیات وحش با اشاره به اینکه حیوانات بسیاری چون خرس و شیر طی 2 سال گذشته در راستای ممنوعیت تدریجی سیرک حیوانات توسط سیرک داران و معرکه گیران به سازمان حفاظت محیط زیست منتقل شده اند، گفت: بیش ترین تعداد گونه های حیات وحش متعلق به سیرک قهرمانی بود که در تابستان 93 تعداد 84 حیوان غیراهلی شامل 29 شیر آفریقایی، 2 خرس سیاه و 4 خرس قهوه ای به همراه خود به استان البرز آورده بود.

مدرس، ضمن استقبال از انصراف داوطلبانه سیرک قهرمانی از اجرای نمایش با حیوانات در سیرک گفت که دوازدهم فروردین طی مراسمی در سیرک شیراز از محمدعلی قهرمانی که پس از سال ها از ادامه اجرای نمایش با 30 قلاده شیر آفریقایی انصراف داد قدردانی کردیم و تصمیم داریم در جریان بازسازی باغ وحش شیراز که به تازگی آغاز شده خصوصا برای فرهنگ سازی و نحوه برخورد مردم با حیوانات باغ وحش از برادران قهرمانی حمایت کنیم.

این فعال حیات وحش در پایان با تاکید بر اینکه از ابتدای سال جاری نام ایران در فهرست کشورهای بدون سیرک حیوانات جهان ثبت شد، در خصوص آخرین بازماندگان حیات وحش در قفس های سیرک گفت: در حال حاضر تنها 7 قلاده ببر بنگال متعلق به سیرک عقاب در انتظار جایگاهی مناسب برای ادامه زندگی هستند.

وی ادامه داد که این تعداد که به زودی یا به باغ وحشی واجد شرایط منتقل می شوند یا با توجه به علاقه و اهمیت ویژه ای که «ابراهیم طریقت پیما»، مدیر این سیرک برایشان قائل است، در جایگاهی ثابت و مطابق با استانداردهای سازمان حفاظت محیط زیست توسط وی نگهداری خواهند شد.

« دنیای سفر » این نوشته را از « خبرگزاری تسنیم » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1