29 مارس 2024 - 04:47

نوروز 95؛ جریان پیوسته اخبار محیط زیست

2 آوریل 2016 - 12:20 dsfr.ir/6z53j

نوروز 95؛ جریان پیوسته اخبار محیط زیست
دنیای سفر
تصاویر بازنشر داده شده در نوروز 95 در شبکه های اجتماعی

تلگرام و اینستاگرام در نوروز 95 جریان پیوسته ای از اخبار و پیام های محیط زیستی را در غیاب رسانه های منتشر کردند.

تعطیلات نوروز تا چند سال پیش عملا یک دوره بی خبری بود، در غیاب رسانه های چاپی و تعطیلی ادارات، شرکت ها و آغاز سفرهای نوروزی خبرهای صدا و سیما به صورت جسته و گریخته درباره تعداد مسافران و گاه جاذبه های هر استان برنامه هایی را پخش می کرد که دیدن آن هم برای مسافران مقدور نبود. نوروز امسال با بهره گیری از شبکه های اجتماعی نظیر تلگرام و اینستاگرام اما رنگ و بوی دیگری داشت. علاوه بر به اشتراک گذاری عکس ها و تصاویر مربوط به مناطق سفر به فعالیت فرهنگی نیز پرداختند؛ حفاظت از طبیعت.

در آغازین روزهای سال 95 مجموعه ای از مطالب و تصاویر و گاه کاریکاتورها در شبکه های اجتماعی دست به دست می شد که در آن ها از مخاطبان درخواست می کرد نسبت به حفظ طبیعت احتیاط بیشتری به خرج دهند، فعالیت های انجمن های محیط زیست در تعطیلات نوروز در شهرهای مختلف از دیگر پیام هایی بود که به صورت مرتب در این رسانه ها منتشر شدند.

مسعود شکیبا از کانال زمین آنلاین تصویری از توزیع زغال رایگان در گرگان را منتشر و در زیر آن نوشت سازمان پارک ها و فضای سبز گرگان بعد از سال ها وعده خود را عملی و بری حفاظت از نهارخوران اقدام به توزیع زغال رایگان کرد. همین کانال تصاویری از پشت بازارچه اسکله بندر ترکمن منتشر کرد و نام آن را «رد پای مسافران بزرگوار نوروزی بر طبیعت شمال کشور» نهاد.

ناصر بوهندی از فعالان محیط زیست استان بوشهر نیز در اینستاگرام خود عکسی از پاکسازی ساحل نایبند توسط یک کودک را به اشتراک گذاشت و نوشت: «روزی خواهیم فهمید که چه امر بدیهی را تبلیغ می کردیم: زباله نریزید! ★ پاکسازی چریف-پارک ملی دریایی نایبند. یوما سنعرف کم کان ساذجا هذا الإعلان: لاتترکوا الزباله ★تنظیف الجریف نابند»

کانال اخبار دریاچه ارومیه در 12 فروردین عکسی را منتشر کرد که حلقه انسانی را نشان می داد، «تشکل حلقه انسانی برای حمایت از روند احیا با شعار کاهش 40 درصد آب مصرفی» توضیحی بر این عکس بود.

مهناز همتی فعال محیط زیست شاهرود تصویری از پاکسازی منطقه شکار ممنوع تپال را در «جامعه اکوتوریسم» منتشر کرد و نوشت: «امروز در یک گلگشت بهاری در منطقه شکار ممنوع تپال، سعی کردیم علاوه بر استفاده از مناظر حیات وحش منطقه، کوهنوردی، دیدن مناظر گل های بهاری در مسیر خودمون منطقه رو هم از زباله پاک کنیم.» در ادامه تصاویری از زباله های رهاسازی منتشر شد با این هدف که به آگاه سازی در این عرصه کمک رسانده باشد.

محسن شریعتی دیگر فعال محیط زیست و گردشگری این شهرستان نیز تصاویری از زباله های رهاسازی در جنگل ابر توسط یک گروه گردشگر را منتشر و در ادامه پس از پاکسازی، تصویری از همان منطقه را ارائه کرد.

«نهضت سبز زاگرس» به مناسبت روز مادر پوستری را با همراهی انجمن های محیط زیستی و گردشگری شهرهای مختلف تهیه کرد که در آن از زمین به عنوان مادری مهربان یاد شده بود. به این ترتیب «نهضت سبز زاگرس» روز مادر را به زمین تبریک گفت.

«جام» هم در تعطیلات نوروز تصاویری از ساحل خزر را به اشتراک گذاشت که در آن به حجم بالای زباله در این مناطق اعتراض می کرد.

علی گیوه چی در صفحه «زاگرس بدون تخریب و آتش» نیز نوشت: «به یاد داشته باشید: در این فصل اکثر حیوانات در لانه فرزندانی دارند چشم انتظار آن ها  هستند. با تیراندازی و شکار و  تفریح، آن ها را از زندگی طبیعی خود منع نکنید چون باعث ویرانی لانه ای خواهید شد. پیامبر(ص) می فرماید: آفریده های خدا را شکنجه نکنید.»

کانال سازمان حفاظت محیط زیست نیز در این ایام روزانه با رصد خبرهای محیط زیستی و انتشار آن ها تلاش می کرد، جریان پویایی از انتقال مطالب را در ایام به وجود آورده و جلوی نشر شایعه هایی نظیر قلاده گیری یک شیر در تهران و یا دچار حریق شدن سرو ابرکوه را بگیرد.

«دنیای سفر» به عنوان دیگر رسانه فعال در حوزه محیط زیست در کنار «زیست بوم» و «دیده بان محیط زیست» بود و خبرها را از کانال های مختلف پیگیری و در اختیار مخاطبان خود قرار می داد.

اما روز طبیعت یا سیزده به در را شاید بتوان جذاب ترین موضوع در حوزه محیط زیست در ایام نوروز دانست. حجم مطالب و تصاویر و کاریکاتورها درباره این رویداد به یکباره بالا گرفت و هر انجمن یا فرد از زاویه ای خاص به این مساله نگاه کرد. کمپین «آسمان آبی زمین پاک» از شهروندان خواست در روز طبیعت زباله را از طبیعت به در کنند.

انجمن «دوستداران شهر و طبیعت شوش» با نصب تابلوهایی که در آن بر زباله علامت ممنوع کشیده شده بود، نوشت: «زباله های خود را در طبیعت رها نکنیم»

کمپین «ده قدم» با همراهی انجمن های رفتگر طبیعت شهرهای مختلف در رابطه با سیزده به در شکل گرفت و از همه خواست تا 10 قدمی اطراف محل اتراق خود در روز «طبیعت» را از زباله پاک کنند. این کمپین همچنین از افراد خواست عکس های خود را در تلگرام برای این کمپین ارسال کنند.

انجمن مردم نهاد «بلوطبان» از دیگر انجمن هایی بود که درباره آخرین روز تعطیلات برنامه خود را اعلام کرد و از همه دلسوزان فعال محيط زيست دعوت به عمل اورد در پويش مردمي "طبيعت يار" شركت کنند. بنا به خبر درج شده در صفحه این انجمن «در اين پويش از طبيعت گردان عزيز دعوت به عمل می آید كه در پايان برنامه طبيعت گردی (13 فروردین)، زباله های موجود در اطراف خود را جمع آوری و با آن ها عكس گرفته سپس عكس های خود را ارسال نمايند. تصاوير ارسالی شما عزيزان طبيعت دوست با ذكر نام شما به عنوان "طبيعت يار" در كانال بلوطبان زاگرس، اینستاگرام و وب سایت انجمن منتشر خواهد شد.»

«پاکسازان طبیعت فارس» نیز درباره این روز در صفحه خود و در ذیل تصویری از به آتش کشیده شدن یک حیوان که بر کاغذ نقاشی کشیده شده بود، نوشت: «آیا می دانید از یک درخت می توان میلیون ها چوب کبریت تهیه کرد و با یک چوب کبریت می توان صدها درخت را به آتش کشید»

انجمن «زیست بوم پاک» در تهران از شهروندان تهرانی خواست که سبزه های خود را برای تبدیل شدن به کمپوست به بوستان طالقانی برده و با آن عکس یادگاری بگیرند. در مقابل انجمن نیز تعهد می کرد همزمان عکس را به صورت تابلو در اختیار آن ها قرار دهد.

احسان میرزایی که از راه اندازنندگان کمپین سبزه نوروزی بود با انتشار عکسی که در آن بر روی یک ماشین سبزه قرار داده شده بود، بر موضع خود در کاشت سبزی خوردن را به جای کاشت گندم پای فشرد و چنین حرکت هایی را نشانه درستی ادعای خود دانست.

حسین عبیری گلپایگانی فعال محیط زیست تهران نیز با انتشار عکسی از همه خواست بحران زباله را جدی بگیرند و به این ترتیب روز طبیعت را به روز خوشی برای طبیعت تبدیل کنند.

 جانمایی سطل زباله و توزیع کیسه زباله جهت جمع آوری زباله های مسافران نوروزی و شهروندان برای روز دوازده وسیزده فروردین روز طبیعت در کمپ شهرداری  کازرون در کنار توزیع کیسه های زباله برگشتی به طبیعت از جمله اقداماتی بود که در این شهر صورت گرفت و توسط هواداران محیط زیست در گروه های مختلف بازنشر داده شد.

سازمان جنگل ها، مراتع و آبخیزداری نیز به مناسبت این روز در اقدامی مبتکرانه اینفوگرافی توصیه های سیزده به دری را منتشر کرد که مورد استقبال گروه های مختلف قرار گرفت.

نگاهی به گوشه ای از فعالیت های صورت گرفته در ایام تعطیلات نشان می دهد ابزارهای ارتباطی نوین غیاب رسانه های رسمی در این عرصه را پوشش داده و جریان خبررسانی در نوروز را زنده نگه داشتند هرچند نمی توان آماری از دستاوردهای نشات گرفته از این جریان خبررسانی و تغییر رفتار مردم نسبت به طبیعت را ارائه کرد.

با این حال می توان با اطمینان گفت استمرار در چنین حرکت هایی می تواند حجم زباله های رهاسازی شده در طبیعت را به مرور کاهش دهد و جامعه ای از دوستداران محیط زیست را به جای جمع محدود فعلی فعالان محیط زیست به وجود آورد تا به این ترتیب هم خاطر کمپین سبزه نوروزی از کمپوست نشدن سبزه های گندم آسوده شود و هم فعالان محیط زیست با نگرانی در انتظار  آخرین روز تعطیلات نباشند.

1