29 مارس 2024 - 19:25

1395؛ سال شکوفایی صنایع دستی

14 مارس 2016 - 16:10 dsfr.ir/1c7yr

1395؛ سال شکوفایی صنایع دستی
dastino.com
پته دوزی کرمان

با گفتمان سازی، فراهم سازی زیرساخت ها مالی و اعتباری، تعقیب و ارتقا برنامه ها و طرح های صنایع دستی می توان به شکوفایی صنایع دستی در سال 95، خوشبین بود.

معاونت صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، بهمن نامور مطلق، در نشست خبری تشریح عملکرد و برنامه های آتی این معاونت که در دوشنبه 24 اسفندماه سال 1394 برگزار شد، گفت: عید نوروز، آیین طبیعت و هویت ایرانیان است و روز به روز جهانی تر می شود. برگزیدن آغاز سال نو با شروع فصل بهار، نشان از بینش و هوشمندی ایرانیان دارد. در شرایطی که رابطه ما با طبیعت به نقطه ای بحرانی رسیده است، نوروز می آید تا پیوند ما را با طبیعت و دیگر انسان ها تحکیم بخشد.

وی اظهار کرد: نا آگاهی نسبت به فلسفه نوروز و آیین های نوروزی، منجر می شود بسیاری از ایرانیان، ایران را به عنوان پایگاه نورورزی، به قصد گذران تعطیلات نوروزی ترک کنند. نوروز می تواند به عنوان جاذبه گردشگری کشور زمینه آشنایی با فرهنگ، آیین ها و پیام های نوروزی را فراهم سازد.

معاونت صنایع دستی سازمان با تشریح عملکرد سازمان اضافه کرد: برپایی 550 بازارچه نوروزی در کل کشور توانسته است گردش مالی مناسبی را برای هنرمندان صنایع دستی ایجاد کند. به عنوان مثال در سال گذشته به میزان 25 میلیارد تومان گردش مالی از این بازارچه ها ایجاد شده است. در نوروز سعی کرده ایم که در بسیاری از این بازارچه ها برنامه های ترویجی داشته و مردم را با صنایع دستی آشنا سازیم.

وی ادامه داد: از سال پیش، کارگاه گردی را به عنوان جاذبه گردشگری در نوروز آغاز کردیم و امروز با مشاهده رشد قابل توجه، بیش از 800 کارگاه برای پذیرایی از گردشگران اعلام آمادگی کرده اند.

بهمن نامور مطلق یکی از اهداف معاونت را پایین آوردن قیمت صنایع دستی دانست و افزود: در کنار کاهش قیمت ها باید این فرهنگ سازی در مردم نیز ایجاد شود که تولید آثار هنری و صنایع دستی نیز دارای هزینه های قابل توجهی است.

وی با اشاره به خشکسالی مالی سازمان در سالی که گذشت، تصریح کرد: مشکلات مالی باعث شد، بسیاری از برنامه های سازمان یا اجرا نشود و یا آنگونه که انتظار داشتیم محقق نشود اما با اطمینان می توان گفت که در هیچ یک از حوزه های معاونت با افت و یا رشد منفی رو به رو نبوده ایم. با این حال به اهدافی که مورد نظرمان نیز بوده است در بعضی از موارد دست نیافته ایم. البته شکل گیری زیرساخت های اعتباری و مالی و اختیاراتی که امسال برای بخش صنایع دستی فراهم شد، ما را نسبت به شکوفایی صنایع دستی در سال آینده خوشبین تر کرده است.

معاونت صنایع دستی سازمان برگزاری برنامه نشان ملی مرغوبیت در حوزه آموزش و ترویج معاونت صنایع دستی را از جمله اقدامات موفقیت آمیز سازمان دانست و افزود: بیش از 1100 اثر نشان ملی دریافت کردند. اعطای همین نشان، دامنه تاثیرگذاری خود را بر آثار هنری بیشتر کرده و منجر به طراحی های بهتر، اصلاح مواد اولیه، امکان تولید انبوه و ... شده است. با رعایت شاخص های مورد نظر و با صرف زمانی مناسب می توان تاثیرات چنین رویدادهایی را بیشتر نیز ساخت.

وی با اشاره به برگزاری نمایشگاه های دوسالانه (بینال) از آثار هنری و صنایع چوبی، تصریح کرد: 9 اثر از این نمایشگاه کاندید جایزه برتر در بخش آسیایی و جهانی است. سال قبل نیز 2 اثر برتر جهانی در حوزه سفال و رودوزی داشتیم. این رویدادها در شناساندن مجدد ایران به عنوان پایگاه صنایع دستی دنیا بسیار تاثیر گذار است.

بهمن نامور مطلق برگزیده شدن شهر اصفهان و تبریز را به عنوان شهر جهانی صنایع دستی و فرش بعد از جیپور هند از رویدادهای مهم امسال دانست و گفت: غدا هیجاوی، رییس شورای جهانی صنایع دستی (wcc) در منطقه آسیا و اقیانوسیه فعالیت های ایران در زمینه صنایع دستی را در 2 سال گذشته همپای 10 سال فعالیت دانسته است.

وی همچنین بیان کرد: سال آینده بزرگترین نشست های جهانی (نشست آسیا و اقیانوسیه) در ایران برگزار می شود و برای کسب میزبانی نشست 5 قاره نیز در تلاشیم. امیدواریم ایران بتواند به سمت مدیریت صنایع دستی دنیا پیش رود و یا حداقل نقش موثری در مدیریت آن داشته باشد.

معاونت صنایع دستی سازمان گفت: برای سال آینده طرح شهر ملی صنایع دستی را آماده کرده ایم که این طرح در کنار شهر جهانی مطرح می شود و مشهد برای سنگ های قیمتی و لالجین برای سفال از نامزدهای اصلی شهر جهانی صنایع دستی به شمار می روند. شهرهای سیرجان برای گلیم، میبد برای زیلو و مریوان برای گیوه به عنوان شهر های ملی انتخاب شده اند.

وی اضافه کرد: در حوزه تولید، سال 1394 را سال نساجی اعلام کردیم و شاهد اتفاقات خوبی نظیر افتتاح چندین خانه نساجی در خراسان شمالی، احرامی بافی در خوزستان و نوغان بافی در گلستان بودیم. همایش ها، نشست ها و نمایشگاه هایی در این حوزه داشتیم. نساجی سنتی را در یزد با دارایی بافی و ترمه بافی دوباره احیا کردیم.

بهمن نامور مطلق سال 1395 را سال سنگ های قیمتی نام گذاری کرد و تصریح کرد: برنامه های مفصلی برای ارتقا، تولید و ترویج و تجارت سنگ های قیمیت داریم. سنگ های قیمتی گردش مالی 500 میلیارد دلاری دارند اما متاسفانه سهم ایران از این موضوع اندک است. بیشتر این سنگ ها تنها در ایران از معادن استخراج می شوند و فراوری آنها اغلب در خارج از کشور صورت می گیرد.

وی با اشاره به اصلاح نظام آماری خاطر نشان کرد: با ایجاد سامانه جدید، اطلاعات قابل اعتماد و به روزتر شده و امکان رصد و صدور مجوزها ممکن شده است.

معاونت صنایع دستی سازمان شناسایی و درجه بندی کارگاه های صنایع دستی را از دیگر اقدامات مفید دانست و گفت: با چنین اقداماتی، امکان تفکیک کارگاه ها از نظر درجه بندی، مقیاس و اجازه صادرات ممکن شده است. زیرا کارگاه های مخصوص صادرات باید از کیفیت و درجه بندی خاصی برخوردار باشند.

وی با تاکید بر اهمیت نمونه سازی اظهار کرد: با اجرای این طرح 20 دستگاه برای اولین بار در حوزه نساجی و آبگینه نمونه سازی شد و افزایش سرعت و کیفیت و کاهش فشار دستگاه های نساجی محقق ساخت. این دستگاه ها در استان های مختلفی مانند یزد مستقر شده اند. یکی از اقدامات دانش بنیان نمودن صنایع دستی همین نمونه سازی و تجهیز دستگاه ها بوده است.

بهمن نامور مطلق به نمایشگاه هایی اشاره کرد که در آنها ایران به عنوان پیشانی فرهنگی کشور شرکت کرده و با استقبال خوبی نیز رو به رو شده است. مانند نمایشگاه پاریس که همزمان با سفر ریاست جمهوری برگزار شد و نمایشگاه اتریش که قرار است در اردیبهشت 1395 آینده با سفر حسن روحانی برگزار شود. وی این نمایشگاه ها را زمینه ای برای آشناسازی مخاطبین اروپایی و آمریکای شمالی با صنایع دستی ایران دانست و ادامه داد: با استعلام از بخش حقوقی نهاد ریاست جمهوری، سازمان اکنون می تواند اقدام به اعطای مجوز برای حراجی و نمایشگاه نماید.

معاونت صنایع دستی سازمان با تاکید بر رشد فروشگاه های مجازی صنایع دستی بیان کرد: در دو سال گذشته تعداد این فروشگاه ها از هیچ به 170 عدد رسیده است. از طرف دیگر تعداد 9 عدد بازارچه دائمی ایجاد شده است که با بازارچه دائمی عودلاجان تهران به 10 عدد می رسد. البته این تعداد مطلوب نبوده و ما قصد داریم به تعداد "هر شهرستان، یک بازارچه" برسیم. علاوه بر عودلاجان در شهرهای دیگری نظیر آباده، شوشتر، زنجان، استان مرکزی و غیره نیز سرای ها و بازارچه های سنتی دیگری در محوطه های تاریخی مرمت شده و به عنوان بازارچه های صنایع دستی به کار گرفته شده است.

وی اظهار کرد: برای اولین بار انجمن صادرکنندگان توسط بخش خصوصی راه اندازی شد و پس از 10 سال برای اولین بار از صادرکننده برتر صنایع دستی تجلیل شد. هنوز دستاوردهای خاصی از جانب این انجمن محقق نشده است اما امید داریم در سال آینده این دستاوردها ملموس تر شوند.

بهمن نامور مطلق با اشاره به رشد 18 درصدی صادرات و رشد 60 درصدی فروش داخلی صنایع دستی اضافه کرد: با توجه به ورود کالاهای قاچاق به عنوان معضل اصلی صنایع دستی کشور خصوصا در حوزه شیشه و آبگینه در جلسات و گشت های مشترکی که با ستاد مبارزه با قاچاق کالا داشتیم، به رصد بازار، جلوگیری از فروش کالاهای قاچاق و پلمپ برخی مغازه ها پرداختیم. علاوه بر این نشان اعتماد را برای اعتمادسازی به کیفیت، قیمت و اصالت صنایع دستی به فروشگاههایی که خواهان نظارت معاونت صنایع دستی سازمان بودند، اعطا کردیم. با اصفهان شروع کردیم و در حال حاضر 100 فروشگاه از این نشان برخوردار شده اند.

وی ادامه داد: بنا بر ارتباطات سازنده و درک مشترک ایجاد شده بین معاونت صنایع دستی و سازمان مدیریت و برنامه ریزی بودجه و با افزایش 88 درصدی اعتبارات 1395 معاونت، امیدواریم در سال آینده موفقیت بیشتری کسب کنیم. زیرا اعطای این اعتبارات و ورود صنایع دستی در متن صریح قانون بودجه نشان از دیده شدن صنایع دستی دارد.

بهمن نامور مطلق افزود: برای اولین بار در مجلس فراکسیون صنایع دستی داشتیم که اگرچه فعالیت ان چنانی نداشت اما امیدواریم در مجلس بعدی در حوزه قانون گذاری و نظارت فعالیت های گسترده تری داشته باشد. به نظر می رسد موج گفتمان سازی در حوزه صنایع دستی روز به روز بیشتر می شود.

معاونت صنایع دستی سازمان در پایان به برنامه های سال 95 اشاره کرد و گفت: نمایشگاه هزار دستان از برنامه های سال 95 سازمان است که در ان هزار اثر صنایع دستی در معرض دید مردم قرار می گیرد. حضور در جشنواره فجر و ارائه 100 اثر صنایع دستی و هنرهای سنتی از میان 1100 اثری که موفق به دریافت نشان ملی مرغوبیت شده اند و انتخاب برترین ها از جمله دیگر برنامه های آتی سازمان است. برپایی بینال طراحی در سال آتی با ایجاد اداره طراحی به منظور درک زیبایی شناسی نوین و جبران این عقب افتادگی از دیگر اقدامات پیش روی سازمان است. علاوه بر این قصد داریم با شناسنامه دار کردن آثار فاخر و پس از آن با شناسنامه دار کردن کل آثار، اعتبار این آثار را بسنجیم. از سوی دیگر باید اصلاحات جدی در برنامه های حراجی ها و گالری ها ایجاد کنیم. قصد داریم در حوزه بیمه هنرمندان، با حذف افراد ناشایسته افراد ذی حق و ذی صلاح بیشتری را جایگزین و تحت پوشش قرار دهیم. امیدواریم در سال آینده با کسب اعتبارات بیشتر، افراد بیشتری از خدمات بیمه برخوردار شوند. با این حال افراد بالای 50 سال را به سبب کمبود اعتبارات و مشکلات حقوقی نمی توانیم بیمه کنیم.

در ادامه نشست پویا محمودیان، مدیر کل دفتر صادرات معاونت صنایع دستی در خصوص بازارچه های نوروزی گفت: این بازارچه ها در سطح کشور زیر نظر مستقیم معاونت اداره کل صنایع دستی برگزار می شود اما یکسری از این بازارچه ها زیر نظر شهرداری ها و سایر مراکز قرار دارند. به منظور سروسامان دادن به این بازارچه ها اقداماتی صورت گرفته است که امیدواریم در سال 1395 دستاوردهای ان را به صورت محسوس تر شاهد باشیم. طبق شیوه نامه ای که برای همه استان ها صادر شده است، قرار بوده در این بازارچه های نوروزی تنها محصولات صنایع دستی ارائه شود. به علاوه طرح یکسان سازی در شکل، رنگ و لوگو امسال برای اولین بار در این بازارچه ها برگزار شده است. البته با کاستی ها و معضلاتی نیز رو به رو شدیم که امیدواریم در سال های آینده رفع شده و بهبود یابند. بازارچه های نوروزی به عنوان بزرگترین خرده فروش های صنایع دستی کشور برای ما بسیار مهم هستند

1