28 مارس 2024 - 20:07

سال 95 آیا باز هم «راهیان نور» بر مدار سابق می چرخد؟

14 مارس 2016 - 14:00 dsfr.ir/x131s

سال 95 آیا باز هم «راهیان نور» بر مدار سابق می چرخد؟
bi-neshan.ir
نمایی از یک منطقه جنگی هشت سال دفاع مقدس در ایران

نیاز به برنامه ریزی های تازه در شیوه برگزاری اردوهای راهیان نور و سطح بندی آن در سال 95 باید یکی از اولویت های متولیان برگزاری قرار بگیرد.

«راه رفتن در این شهر با ساختمان های سوخته و ویرانش حس عجیبی از روزهایی که آتش جنگ در آن شعله ور بود، دارد.» این گزاره ای است که یک مسافر بریتانیایی در موستار و با مشاهده مناطق جنگ زده این منطقه عنوان می کند. اما مناطق جنگی در ایران به چه میزان توانسته اند همدردی جهانی را نسبت به خود جلب کرده و حتی در میان اقشار گوناگون جای پوی خود را به عنوان شیوه ای از گردشگری فرهنگی باز کنند؟

نزدیک شدن به ایام نوروز که در آن اردوهای راهیان نور بار دیگر رونق می گیرند همچنان با این پرسش اساسی مواجه هستند که طی 16 سال برگزاری این اردوها درباره استانداردسازی و انتفاع مردم محلی به عنوان اصلی ترین قربانیان جنگ هشت ساله ایران و عراق چه تمهیدی اندیشیده شده است؟

گزارش الجزیره به نقل از"اروین توکیک، یک راهنمای گردشگری در سارایوو می گوید: «شما برای مشاهده و درک هنر، به پاریس می‌روید. برای بازدید از آثار معماری به ایتالیا و برای چشیدن انواع غذاهای متنوع به رم می‌روید اما مردم اساسا برای درک آنچه که در تاریخ رخ داده به این جا می آیند.»

اما به راستی چند نفر از سراسر جهان برای مشاهده آثار جنگ به ایران می آیند؟ تا چه مشاهده آنچه طی هشت سال بر برخی مناطق این مرز و بوم رفته توانسته است نگرش ها را نسبت به ایران تغییر دهد؟ نگاهی به آمار گردشگران داخلی و خارجی نشان می دهد، برگزاری اردوهای راهیان نور با تمرکز بر اقتصادی بودن این سفرها و بودجه ریزی آن هم در عرصه داخلی و هم در عرصه خارجی نتوانسته است به موفقیت دست پیدا کند. شیوه های خاص برگزاری این اردوها که با خدمات حداقلی و توسط گروه های خاص برگزار می شوند از یک سو امکان بازدید سایر اقشار و گروه ها را کم می کنند. همچنین محدود ماندن گردشگران خارجی به حزب الله لبنان که عموما در یک همسویی فرهنگی و سیاسی با ایران هستند نمی تواند به نحو موثری در تغییر نگرش جهانی نسبت به ایران نقش بازی کنند زیرا عملا اختلافی میان دیدگاه های ایران و حزب الله لبنان نیست که تغییر نگرش در بازدیدها اتفاق بیفتد.

از این روست که نیاز به برنامه ریزی های تازه در شیوه برگزاری این اردوها و شاید سطح بندی آن در سالی که پیش روست باید یکی از اولویت های متولیان برگزاری قرار گرفته و در کنار آن ورود سایر گروه های درگیر در گردشگری نیز در این حوزه تقویت شوند زیرا در یک فضای رقابتی استانداردها بهبود یافته و همچنین تنوع بخشی نیز برای جلب علاقه مندان به تاریخ  و فرهنگ مدنظر قرار می گیرد. انتفاع مردم منطقه نیز در خلال برنامه ریزی های تازه و ورود دیگر گروه ها رخ خواهد داد، از این رو که با ورود سلایق تازه نیاز به اقامتگاه های نو که در راس آنها هتل های محلی و اقامتگاه های بومی قرار دارند در اولویت قرار گرفته و همچنین از این رهگذر، رونق اقتصاد محلی به تبع آن رخ خواهد داد.

شاید تنها با این رویه ها بتوان گفت مردم ساکن در این مناطق نگاهی مشتاقانه تر نسبت به این برنامه ها نشان داده و همچنین این فرصت را نیز می یابند تا از تجربه های تلخ و دردناک خود از آن چه بر ایشان رفته است سخن بگویند.

1