29 مارس 2024 - 14:21

آیا تحریم سفر به ترکیه، موثر بود؟

9 مارس 2016 - 13:10 dsfr.ir/pv695

مسافران در ترمینال خروجی فرودگاه امام

آمار گوگل ترندز، نشان می دهد "کمپین تحریم سفر به ترکیه" چندان در جذب طرفدار موفق نبوده است.

انتشار گزارش تحلیلی بر کمپین تحریم سفر به ترکیه و بررسی دلایل شکست آن واکنش های متفاوتی را در پی داشت. بررسی نقدهای ارایه شده بر آن تحلیل به ویژه در گروه های تلگرام، نشان می دهد، این کمپین فارغ از موفقیت یا شکست توانسته است جاذبه و دافعه فراوانی را در میان سفردوستان ایجاد کند.

اما بحث ها به تلگرام محدود نماند، دنیای سفر در تماس با برخی آژانس ها درباره تاثیر این کمپین جویا شد،  گرچه بسیاری از آنها نگران تاثیرات احتمالی این کمپین بر میزان فروش تورهای خود به مقصد ترکیه و دبی بودند اما در نمایشگاه گردشگری ادعا می کردند که میزان فروش آنها نه تنها هیچ تغییری نکرده بلکه مشتریان این سفرها نیز تغییری نکرده است.

در این روزهای پایانی سال و در ایامی که فروش تورهای نوروزی به اوج خود می رسد، دنیای سفر میزان تقاضا برای سفر به ترکیه را بررسی کرده است.

جستجو در اینترنت و مراجعه به گوگل مهم ترین راه مسافران و آژانس ها برای رسیدن به یکدیگر است، بنابراین Google Trends می تواند منبعی معتبر برای بررسی رفتار کاربران ایرانی باشد.

ایرانیانی که به ترکیه می روند به طور عمده دو شهر آنتالیا و استانبول را برای سفرهای نوروزی خود بر می گزینند. بنابراین برای یافتن آژانس و تور مناسب، عبارت هایی مانند تور آنتالیا نوروز 95، تور آنتالیا نوروز 94 و ... را برای جستجو برگزیده اند. هر چند ترکیب واژه ها بسیار متفاوت است اما عبارت های انتخاب شده در این گزارش، به گواه آمار، در میان جستجوهای پرکاربرد کاربران قرار دارند.

اوج تقاضای سفر به ترکیه نه نوروز، که فصل تابستان است و حجم جستجوها برای تورهای نوروزی، به طور تقریبی از هفته آخر بهمن رشد و در هفته اول سال جدید فروکش می کند.

نمودارهای یک و دو،  رفتار کاربران را به طور مشخص برای انتخاب سفر به آنتالیا در ایام نوروز بررسی کرده است. نمودارها نشان می دهد رفتار کاربران ایرانی در امسال و دو سال گذشته تقریبا مشابه و عمده جستجوها برای تور نوروزی آنتالیا به بازه زمانی آغاز هفته پایانی بهمن ماه تا پایان اسفندماه محدود است. این نمودار به خوبی نشان می دهد حجم جستجوها برای تور آنتالیا نوروز 95 هم سطح سال قبل است. تنها اتفاقی که روی داده، جابجایی زمانی آن از فوریه به مارچ است.

افزایش تقاضا برای "تور نوروز" و "تور آنتالیا" در نمودار دو از ابتدای ماه مارس، مشهود است.

جابجایی زمانی روی داده هماهنگ با نوروز سال گذشته است؛ بنابراین تصمیم گیری درباره اینکه آیا تحریم در این باره موثر بوده است یا خیر را دشوار می کند، در همین راستاست که برخی ناآرامی های ترکیه را دلیل این امر می دانند.

دنیای سفر

دنیای سفر

اما در همین بازه باید میزان تقاضا برای تورهای خارجی را نیز بررسی کرد. نمودار سه میزان تقاضا برای مقاصد مهم تورهای نوروزی هموطنان که آنتالیا، دبی، مالزی، ارمنستان است را نشان می دهد. با استناد به این نمودار تقاضا برای سفر به آنتالیا و ارمنستان با رشد همراه بوده و برای سایر مقاصد افت کرده است.

این نمودار همچنین افزایش اشتیاق به سفرهای خارجی را در طول دوره مورد بحث، به خوبی نشان می دهد.

دنیای سفر

آیا اشتیاق به سفر خارجی از سفرهای داخلی کاسته است؟

نمودار چهار به این سوال پاسخ منفی می دهد. در حقیقت تقاضا برای تور داخلی همپای تور خارجی رشد داشته است. اما نوع رفتار مسافران ایرانی در سفر به دو مقصد نوروزی جنوب کشور یعنی کیش و قشم تغییر کرده است و نمودار نشان می دهد مسافران ایرانی ترجیح داده اند پیش از نوروز و در دو ماه پایانی سال به این دو جزیره سفر کنند.

نمودار پنج در تایید فرضیه رونق گرفتن سفرهای داخلی، افزایش تقاضا برای سفر به دو مقصد مهم گردشگری کشور یعنی اصفهان و شیراز را نشان می دهد.

نمودار چهار: مسافران ایرانی ترجیح داده اند در ماههای بهمن و اسفند به قشم و کیش سفر کنند.

دنیای سفر

سخن پایانی

سفر احمد داوود اوغلو، نخست وزیر ترکیه به ایران و استقبال گسترده از وی از سوی مقامات دولتی و بازتاب اخبار آن از صدا و سیما نشان می دهد هنوز در سطوح عالی تصمیم گیری، توافقی برای تحریم سفر به ترکیه به عنوان عاملی برای تحت فشار قرار دادن این کشور به چشم نمی خورد و دولت مصمم است در منطقه حادثه خیز خاورمیانه همچنانه میانه روی و اعتدال را در رفتار با همسایه غربی خود در پیش بگیرد. سیاستی که در این سخن اسحاق جهانگیری، معاون اول رییس جمهوری، به خوبی نمایان است: "ترکیه از جایگاه ویژه ای در سیاست خارجی ایران برخوردار است".

در این راستاست که راه اندازان بخش رسانه ای کمپین لازم است تبلیغات خود در زمینه معرفی جاذبه های طبیعی و فرهنگی داخلی را دنبال کنند تا تغییر رفتار تدریجی در سلیقه مخاطب ایرانی نیز اتفاق بیفتد.

چنین کمپینی که رویه ایجابی را درون خود قوت می بخشد و ایرانگردی را به عنوان یک انتخاب مجزا و نه جایگزین مقصدی دیگر به مخاطب ارائه می دهد قطعا نه در یک بازه زمانی چند ماهه بلکه در چند سال آینده احتمالا خواهد توانست آمار گوگل ترندز را به نفع خود جابجا و از ورود خود به عرصه سیاست و عواقب آن  اجتناب کند.

1