18 آوریل 2024 - 18:12

تعاونی ها بستری مناسب برای توسعه صنعت گردشگری

8 مارس 2016 - 09:50 dsfr.ir/5x5em

تعاونی ها بستری مناسب برای توسعه صنعت گردشگری
cobatiuganda.org
تعاونی صنایع دستی زنان روستایی در اوگاندا

تعاونی های گردشگری به عنوان نهادهای غیر دولتی توانسته اند در همه زمینه های گردشگری نظیر تبلیغات , پذیرش, اسکان و … موفق عمل کنند.

آغاز سال نو و تعطیلات نوروز هرساله بستر مناسبی برای سفرهای تفریحی و گردشگری است به بهانه نزدیکی به ایام نوروز نگاهی داریم به ضرورت تحقق دیدی نو به صنعت گردشگری و کارکرد تعاونیهای گردشگری و نیز پرداختم به ملزومات آن .

امروزه همه کشورهای جهان به منظور توسعه سعی در افزایش درامد ملی دارند. درآمد ملی شاخصی برای توسعه به حساب می اید که برای رسیدن به ان باید به به دنبال راهکارهای اساسی بود.

در اینکه در کشورهای در حال توسعه اقتصاد تک محصولی معضل بوده و پاشنه آشیل محسوب میگردد شکی نیست و البته در سالهای تحریم معضل مذکور دامنگیر کشور مانیز شد .

راهکارهای زیادی برای خروج از این برون رفت متصور است یکی از راه های نجات راه اندازی و رونق صنعت گردشگری است.

امروزه بسیاری از کشورها از راه جذب توریسم و صنعت گردشگری نه تنها موفق به ایجاد درآمد فراوان شده اند بلکه موفق به شناساندن کشور و فرهنگ خود به مردم جهان شده اند. در این بین درآمد برخی از کشورها صرفا از صنعت گردشگری است. کشورهایی مانند ترکیه, تایلند, فرانسه و ژاپن از راه جذب گردشگر خارجی درآمد فراوانی بدست آورده اند و در کشور ما متاسفانه علیرغم وجود پتانسیل های مناسب جایگاه مناسبی برای صنعت مذکور متصور نیست .

یادمان باشد با توجه به تنوع آب و هوایی, شرایط اقلیمی, مذهبی و فرهنگ غنی کشور ونیز ظرفیت بالای پذیرش گردشگر خارجی که ۶۰ میلیون سالانه تخمین زده شده, چنانچه توجه و سرمایه گذاری در این صنعت صورت پذیرد منبع خوب درآمدی برای کشور پیش روی ماست ومیتواند عاملی موثر جهت خروج از تک محصولی شدن اقتصاد کشور محسوب گردد.

صنعت گردشگری به عنوان بزرگترین و پردرآمدترین صنعت دنیا جایگاه خاصی در برنامه های توسعه اقتصادی و اجتماعی و فرهنگی کشورها بخود اختصاص داده است. این صنعت با عمر کوتاه خود 10 درصد از تولید ناخالص و اشتغال در جهان را به خود اختصاص داده و یکی از پردرآمدترین فعالیت های اقتصادی در دنیاست که بالاترین ارزش افزوده را ایجاد می نماید همچنین سرعت ایجاد اشتغال این صنعت ۳ برابر صنایع دیگر است.

باید مد نظر داشت نرخ بالای بیکاری در کشور این ضرورت را ایجاب می نماید تا دولتمردان و صاحبنظران توجه و اهتمام ویژه ای به این بخش از صنعت داشته باشند لذا با توجه به شرایط کنونی جامعه (پسا تحریم) می توان با ایجاد بستر مناسب و سیاست گذاری ها و برنامه ریزی های منسجم و جامع گام های اساسی در جذب توریسم و ایجاد درآمد و اشتغال زایی برداشت بدون شک این صنعت علاوه بر ایجاد اشتغال و درآمد سبب افزایش همکاری و مشارکت مردمی و نیز حفظ و احیاء منابع طبیعی و آثار باستانی و بهبود وضع بهداشت می گردد.

از بعدی دیگرجذب گردشگران خارجی سبب دوستی و وفاق بین المللی می شود.

از آنجا که دوام و بقا صنعت گردشگری به میزان رضایت مندی و استقبال مردم و گروه های اجتماعی بستگی دارد مشارکت مردم در ابعاد اقتصادی و اجتماعی این صنعت می تواند نقش اصلی و ارزنده ای را ایفا نماید که می توان با ایجاد تعاونیهای گردشگری این مشارکت را به حداکثر رساند . تعاونی ها با توجه به ساختار ویژه خود که همانا مردمی بودن است بهترین مکانیزم اجرایی برای این صنعت به شمار می رود .

امروزه در تمام دنیا تعاونی های گردشگری به عنوان نهادهای غیر دولتی نقش خود را در توسعه گردشگری ایفا نموده اند و توانسته اند در همه زمینه های گردشگری از تبلیغات , پذیرش, اسکان و … موفق عمل نمایند اما متاسفانه در این زمینه نیز در کشور ما موفقیت چندانی نداشته ایم. تعاونی های گردشگری با توجه به مشارکت اقتصادی افراد و تجمیع سرمایه های کوچک مکانیزمی موثر و کارا در جهت توسعه صنعت گردشگری می باشد که علاوه بر بهبود وضع اقتصادی امکان حفاظت از منابع طبیعی و محیط زیست را فراهم می نماید.

اصل مسلم انست که در دنیا بنگاه های کوچک و متوسط موتور محرک اقتصادی بشمار می روند و ابزار های توسعه هستند و تعاونیها با توجه به تجمیع سرمایه های کوچک اقتصادی و جذب سرمایه های متفکر و خلاق می توانند بهترین نوع تشکل های اقتصادی در گردشگری می باشند.

گردشگری روستایی در کشورهایی با فرهنگ و قدمت ایران امروزه رواج بسیار یافته اند که می توان با ایجاد تعاونیهای گردشگری روستایی علاوه بر ایجاد اشتغال برای روستاییان و عدم مهاجرت آنها سبب توسعه پایدار روستا شد.حضور گردشگران در روستا ها علاوه بر تعاملات فرهنگی بسترهای مناسبی برای افزایش بهداشت روستا ها و نیز حفظ ارزشها و سنن می گردد.

دقت و بذل توجه به مقوله پدیده توریسم پست مدرن که همان صنعت گردشگری مبتنی بر جوامع محلی است – و در دنیا روبه افزایش است – میتواند منجر به ارتقای جایگاه گردش گری کشور در تعامل با بین الملل شده   وانطباق حداکثری با سلایق بین المللی را انتظار داشت .

حوزه دیگری از گردشگری , گردشگری مذهبی است که به ازای مذاهب مختلف میتواند جذابیت های خاص خودش را داشته باشد . وجود مکان های مذهبی متنوع در کشور مانند مشهد , قم , شیراز و زیارتگاه پیرنارکی که مهمترین عبادتگاه زرتشتیان است ونیز آرامگاه استرو مرخای که جزء مهمترین زیارتگاههای یهودیان ایران و جهان بشمار می رود و از آثار باستانی به ثبت رسیده نیز می باشد از این مقوله اند . یادمان باشد کشور ما می تواند همه ساله از این طریق میزبان گردشگران خارجی فراوانی باشد.

اجازه بدهید به بال مکمل این صنعت اشاره کنیم و این مورد چیزی نیست جز ” صنایع دستی ”

به اعتقاد نگارنده ” صنایع دستی ” و ” گردشگری ” لازم و ملزوم یکدیگرند و هم افزایی شدیدی در رونق کسب و کارهم دارند . چراکه صنایع دستی نشان فرهنگ و تمدن یک کشور بوده و همکاری بین صنعت گردشگری و صنایع دستی به شناساندن هرچه بهتر و بیشتر فرهنگ غنی ایرانی اسلامی کمک می نماید. حضور تعاونی های صنایع دستی در کنار تعاونی های گردشگری فرصت خوب ومناسبی را برای تسری فرهنگ غنی کشور عزیزمان ایجاب می نماید. در سال های گذشته به دلیل تحریم های مختلف صدمات فراوانی به بر صنعت صنابع دستی وارد آمد به نظر می رسد وقت آن رسیده تا با همتی مضاعف سعی در بازگرداندن جایگاه صنایع دستی (فرش ایرانی) در بازارهای جهانی داشته باشیم و با ایجاد تعاونی های صنایع دستی و گردشگری و همکاری و تعاون بین این دو صنعت موجبات ایجاد اشتغال و درآمد زایی و توسعه پایدار کشور را فراهم نماییم.

به امید آن روز که در سایه فرصت های جدید ایجاد شده در فضای کسب و کار کشور شاهد رونق کسب و کار در صنعت گردش گری و صنایع دستی باشیم و فرارسیدن عید باستانی نوروز بهانه ای شد برای اشاره به این مقوله امیدوارم با تعریف زیرساخت های متناظر با شرایط جدید بتوان با دیدی نوین به این مقوله نگریست .

این مطلب توسط مهرانگیز توکلی یرکی مدیر مرکز تعاون و کارآفرینی  نگاشته و از روزنامه جهان اقتصاد امروز بازنشر داده شده است.

1