29 مارس 2024 - 03:21

گردشگری، اولین گزینه در حفاظت محیط زیست دریایی

2 مارس 2016 - 16:10 dsfr.ir/e62lc

گردشگری، اولین گزینه در حفاظت محیط زیست دریایی
حفاظت محیط زیست استان خوزستان
پروین فرشچی معاونت محیط زیست دریایی سازمان حفاظت محیط زیست

به جز جزیره هندورابی در جزایر دیگر طرحی برای گردشگری انبوه وجود ندارد.

"معاونت محیط زیست دریایی"

پروین فرشچی معاونت محیط زیست دریایی در نشست خبری این معاونت که روز چهارشنبه در محل پانزدهمین نمایشگاه بین المللی محیط زیست تهران برگزار شد، گفت: گردشگری تنها صنعت سبز در نواحی ساحلی است که هم درآمد اقتصادی و هم اشتغال زایی را در این مناطق ایجاد می کند و در عین حال مدعی حفظ محیط زیست است.

وی با بیان اینکه در حال حاضر طرح گردشگری در چند جزیره مطرح است، اظهار کرد: مهم ترین طرح ما در جزیره هندورابی با عنوان «جزیره آرامش» در جریان و معاونت محیط زیست دریایی در حال انجام فعالیت بر روی آن است اما در جزایر دیگر طرحی برای گردشگری انبوه وجود ندارد تا زمانی که شناسنامه زیستی این جزایر تهیه شود که امیدواریم این کار تا پایان سال 95 خاتمه یابد.

معاونت محیط زیست دریایی افزود: در برنامه ششم ما سه دستاور در زمینه سند توسعه صنایع دریایی، فناوری دریایی و گردشگری دریایی داریم که امیدواریم تا اردیبهشت ماه نیز نهایی شود.

فرشچی در پاسخ به خبرنگار «دنیای سفر» درباره اطلاع رسانی به مسافران نوروزی درباره شناگاه هایی که ممکن است آلودگی میکروبی داشته باشند، گفت: در حال حاضر ساحلی که آلودگی میکربی در آن به حدی شدید باشد که شنا کردن را ممنوع کند، نداریم و از این رو در حال انجام اقدامات عاجل برای آماده سازی شناگاه ها برای گردشگران هستیم.

وی افزود: با این حال پرچم گذاری شناگاه هایی که ممکن است در معرض آلودگی شدید باشند نیز صورت می گیرد و همچنین در برخی شناگاه ها که به واسطه تغییر کاربری و یا توسعه شهری نیاز به جابجایی داشته باشند نیز بازنگری صورت می گیرد.

معاونت محیط زیست دریایی با اشاره به فعالیت های آتی با انعقاد تفاهم نامه میان سازمان حفاظت محیط زیست با فنلاند و اتریش تصریح کرد: در دوران پساتحریم و با انعقاد تفاهم نامه با این کشورها، فنلاند علاقه زیادی درباره همکاری در بخش دریایی در حوزه حفاظت و مقابله با آلودگی نشان داده و همچنین با ژاپن نیز طرح جامع حفاظت از محیط زیست هرمزگان را آغاز خواهیم کرد.

وی اضافه کرد: ایران با دارا بودن 5800 کیلومتر خط ساحلی و 2900 کیلومتر مرز دریایی نزدیک به یک پنجم جمعیت را در خود جای داده است. همچنین در شمال ما قطب گردشگری و در جنوب قطب توسعه را داریم که هر دو نیز در حال شدت یافتن هستند به ویژه در جنوب که رشد شتابان توسعه را شاهدیم و از این رو باید توجه ویژه ای به آن داشته باشیم.

وی درباره برنامه های دفاتر تحت مدیریت این معاونت اظهار کرد: در هر سه دفتر آلودگی، زیست بوم های دریایی و سواحل برنامه هایی در جریان هستند.

در همین رابطه الماسی از دفتر آلودگی گفت: طرح های مطالعاتی درباره آلودگی دریا صورت گرفته و چهار نمونه آلودگی نظیر آلودگی با منشا نفتی، فلزات سنگین، ناشی از پساب های انسانی و مواد ناشی از فعالیت های کشاورزی صورت گرفته و برنامه های مطالعاتی و پایشی مخصوص در این زمینه صورت گرفته است.

وی از پایش میکروبی در شمال و جنوب خبر داد و تصریح کرد: پایش فلزات سنگین، مطالعات حوزه آلودگی نفتی درباره منشایابی و کنترل آلودگی های نفتی نیز در حال جریان است.

میرشکار مدیرکل دفتر زیست بوم های دریایی نیز در این نشست گفت: حفاظت از تنوع زیستی در سه دریای خلیج فارس، دریای عمان و دریای خزر در حال جریان است و ما حفاظت و پایش لاک پشت ها در بوشهر، هرمزگان و سیستان و بلوچستان را به انجام رسانده ایم.

وی افزود: درباره پستانداران نیز برنامه هایی را با سازمان های مردم نهاد در خور و ابوموسی و نخیلو داریم. در سواحل مکران نیز با توجه به ظرفیت ها فعالیت هایی صورت گرفته که نقاط آن نیز مشخص شده است. در سواحل گواتر نیز مطالعات تکمیلی با کشور پاکستان در حال انجام است.

محمدرضا علی مرادی رئیس سازمان حفاظت محیط زیست استان سیستان و بلوچستان نیز در این نشست درباره طرح مشترک ایران و پاکستان گفت: این کشور همکاری های خوبی را با IUCN داشته و ایران و پاکستان پروپوزالی را در زمینه حفاظت به دفتر جهانی حفاظت ارائه کرده اند که بر مبنای آن زمینه های همکاری مشترک در گواتر ایجاد شده است.

وی درباره اقدامات صورت گرفته توسط دو کشور اظهار کرد: ایران در توسعه جنگل های حرا توانسته است به شکل موفقی عمل کند و در مقابل پاکستان نیز در حوزه لاک پشت های سبز موفق عمل کرده است و ایستگاه های پایش، تکثیر و پرورش را دارد.

فرشچی درباره برنامه های محیط زیست دریایی برای کاهش آلودگی گفت: ما در سه مرحله این کار را به انجام می رسانیم که شامل جانمایی صنایع با آمایش سرزمین و پهنه بندی، ارزیابی اثرات محیط زیستی جهت استقرار و دیگری بازبینی، بازدید و حسابرسی محیط زیستی می شود.

وی درباره برخورد با واحدهای آلاینده تصریح کرد: صنایعی که برخلاف مقررات عمل کرده کارشان متوقف شده و با رفع اشکالات می توانستند به کار خود ادامه دهند. همچنین در استان های ساحلی خزر مواردی از ساخت و ساز وجود داشته و یا حریم دریا رعایت نشده که فعالیت آنها متوقف شده است. درباره آب شیرین کن ها و مساله انتقال آب بین حوزه ای نیز نظارت کاملی وجود دارد و در مورد دوم هنوز اجازه ای صادر نشده مگر اینکه ما در معرض بدترین انتخاب قرار بگیریم.

معاونت محیط زیست دریایی درباره پرورش ماهی به عنوان یکی از حوزه های مطرح در این عرصه گفت: ما در این حوزه با هماهنگی شیلات به دو موضوع می پردازیم. اول نظارت کامل محیط زیست دریایی روی گونه تیلاپیلا به عنوان یک گونه غیربومی که تنها به صورت پایلوت در یزد اجازه این کار داده شده است و نمی توانند رهاسازی در طبیعت را داشته باشند. دومین مورد به پرورش ماهی در قفس مربوط می شود که تقاضاهای بسیار زیادی درباره آن داشته ایم و با جانمایی مناسب و سیستم استقرار قرار است 200 هزار تن در سال ماهی در قفس پرورش داده شود.

وی همچنین خواستار بازنگری در قوانین و مقررات محیط زیست در حوزه ساحلی شد و اظهار کرد: ساحل با توجه به شکنندگی خاص خود ملاحظات ویژه و قوانین خاص خود را می طلبد از این رو ما لایحه ای را در این زمینه تدوین کرده ایم.

فرشچی اضافه کرد: درباره مالیات سبز نیز فعالیت های خوبی صورت گرفته و در برنامه ششم لازم است بخشی از درآمد صنایع به صورت مالیات سبز درباره حفاظت سواحل به کار گرفته شود. از سوی دیگر ما نیازمند همکاری های بین المللی و منطقه ای در حوزه حفاظت هستیم و بدون برنامه های مشترک حفاظت از محیط زیست دریایی محقق نخواهد شد.

وی در ادامه از گشت های دریایی در سال 2016 و 1395 خبر داد و تصریح کرد: این گشت ها نه تنها وضعیت محیط زیست دریایی را مشخص می کند. البته این گشت ها ممکن است سال 95 در دریای خزر با توجه به توقف فعالیت کنوانسیون تهران به واسطه انتقال دبیرخانه از سوئیس به آذربایجان اتفاق نیفتد اما امیدواریم با این انتقال در آوریل مراحل گشت دریایی نیز در خزر تسریع شود.

1