28 مارس 2024 - 02:50
سرنوشت مطالبه معوق بخش خصوصی چه می شود؟

«تعطیلات آخر هفته» به مذاکره می رود

17 ژوئن 2015 - 17:00 dsfr.ir/ug95r

طرح ساماندهی تعطیلات که با اهدافی همچون نظم بخشیدن به تعطیلات رسمی پراکنده و متغیر کشور، فراهم آمدن امکان برنامه ریزی برای استفاده بهینه از این ایام و همچنین توزیع زمانی سفر و به دنبال آن کاهش تبعات تمرکز سفر در زمان های خاصی از سال، در دولت یازدهم مورد توجه قرار گرفت، سرانجام به طرح تعطیلات زمستانی تقلیل یافت.

گرچه ظاهرا پرونده این طرح به کلی بسته شده و محسن رنجبر، مدیرکل دفتر مطالعات و آموزش دفتر گردشگری سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، به عنوان واحد متولی پیگیری این طرح در سازمان گردشگری، ورود تعطیلات زمستانی به تقویم را مناسب ترین گزینه برای ساماندهی تعطیلات عنوان کرد، همچنان کارشناسان و فعالان اقتصادی به ویژه در حوزه گردشگری، تعطیلات دو روز در هفته را منطقی ترین راهکار برای حل این موضوع دانسته و با توجه به تاثیرات مثبت اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی این طرح، بر عملی شدن آن تاکید دارند.

یک عضو کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی تهران در گفت وگو با «دنیای اقتصاد» به الگوی کشورهای عربی برای تعطیلات آخر هفته اشاره کرد و گفت: این کشورها ضمن در نظر گرفتن مسائل فرهنگی و دینی، برای حفظ حداکثری ارتباط با دیگر کشورها که دو روز شنبه و یکشنبه تعطیلی آخر هفته آنها است، جمعه و شنبه را به عنوان تعطیلات آخر هفته خود برگزیده اند و به نظر می رسد این الگو به دلیل اشتراکات فرهنگی و دینی برای ایران نیز قابل اجرا است.

"علیرضا خائف" با اشاره به انجام رایزنی هایی برای طرح ساماندهی تعطیلات اضافه کرد: بارها و از طرق گوناگون بر لزوم تعطیلات دو روزه آخر هفته تاکید کرده ایم و به نمایندگی ازفعالان اقتصادی بخش خصوصی نامه های زیادی را برای جلب توجه مسوولان و تصمیم سازان این حوزه ارسال و منتشر کرده ایم؛ با این همه تاکنون پاسخی عملی مبنی بر تحقق این امر دریافت نشده است. اکنون نیز در تلاش هستیم طی جلسه ای با رئیس سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، در این باره مذاکراتی انجام دهیم و طرح تعطیلات آخرهفته را از مسیر درست خود پیش ببریم.

وی در ادامه به بخش اقتصادی تعطیلات پرداخت و اظهار کرد: در کشورهای توسعه یافته، بحث تعطیلات و اوقات فراغت بسیار جدی گرفته شده و به همه زوایای آن توجه شده است. در واقع در آن سیستم ها، تعطیلات به صورتی دوسویه بر اقتصاد اثرگذار است؛ از یکسو با کاهش زمان های کار فرصتی برای تمدد روان کارکنان و شاغلان فراهم می آید و مصرف انرژی و استهلاک در محیط های کار کاهش و از این طریق بهره وری افزایش می یابد؛ از سوی دیگر بخش های دیگری از اقتصاد را که وابسته به فعالیت های مربوط به اوقات فراغت است فعال می کند و به نوعی دیگر باعث افزایش رشد اقتصادی خواهد شد.

این عضو اتاق بازرگانی تهران سپس در مقام مقایسه، نگاه، تفکر و فرهنگ جاری نسبت به تعطیلات در ایران را قابل انتقاد دانست و تصریح کرد: به عبارتی باید بگویم که فرهنگ تعطیلات در کشور وجود ندارد و از این رو است که در تعطیلات رسمی، تقریبا تمامی فعالیت های اقتصادی و خدماتی تعطیل می شوند یا به حالت نیمه تعطیل درمی آیند. این نگاه باید تغییر کند و روزهای تعطیل، تبدیل به فرصتی بهینه برای کسب پول و درآمد شوند؛ نه آنکه فرآیند بهره وری نیز به نوعی تعطیل شود. ضروری است که تعطیلات را از نو معنا و فرهنگ سازی کنیم؛ به این معنا که تعطیلات فرصتی برای رفاه، تفریح و استراحت است؛ روزهایی که خانواده ها از کار فاصله می گیرند اما جریان درآمدزایی به هیچ عنوان متوقف نمی شود.

خائف، فرهنگ سازی تعطیلات و بازنگری دولت نسبت به این مقوله را لازم و ملزوم هم دانست و با تاکید دوباره بر افزایش تعطیلات آخر هفته به دو روز (جمعه و شنبه) و توزیع تعطیلات متراکمی مانند نوروز، گفت: تنها در این حالت است که می توان مفهوم تعطیلات را به درستی در جامعه تعریف و تبیین کرد. البته در کنار همه اینها لازم است به این نکته نیز توجه کنیم که افزایش تعطیلات به خودی خود فرهنگ درست استفاده از روزهای تعطیل را در جامعه ترویج نخواهد کرد و این کار نیازمند استقرار سازوکارهای مدیریتی و آموزشی اصولی است.

این فعال بخش خصوصی در انتها اضافه کرد: با ترویج فرهنگ صحیح تفریح، سفر و استفاده از اوقات فراغت و فراهم آمدن زیرساخت های لازم برای پاسخگویی به این نیاز، جز تعطیلات آخر هفته می توان تعداد زیادی از تعطیلات رسمی کنونی را در تقویم حذف و به صورت جداگانه، تعطیلات فصلی را برای مدارس و نظام آموزشی تعریف کرد. در این صورت والدین برای استفاده هرچه بهتر از این فرصت ها و غنی سازی فضا و روابط میان اعضای خانواده ، از مرخصی های خود استفاده خواهند کرد که این خود ازسویی دیگر برای دولت و صاحبان مشاغل ایجاد درآمد می کند.

اکنون ایران از معدود کشورهایی است که تنها یک روز در پایان هفته تعطیلی دارد. این در حالی است که تجارب جهانی و مطالعات و تحقیقات جامع در این زمینه، همگی بر لزوم کاهش ساعات کار و افزایش زمان فراغت تاکید می کنند.

هرچند به نظر می رسد طرح ارائه شده از سوی سازمان به دولت با موضوع ساماندهی تعطیلات نتیجه مورد نظر کارشناسان را به دنبال نداشته باشد، اما همچنان مجال برای طرح این بحث و اصرار بر فواید انکارناپذیر اجرای آن در قالب پیشنهادهایی که در این گفتار به آن پرداخته شد، فراهم است و هنوز این امید وجود دارد که تصمیم سازان نسبت به اتخاذ تصمیمات کاربردی در این زمینه همت گمارند.

« دنیای سفر » این نوشته را از « دنیای اقتصاد » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1