20 آوریل 2024 - 18:39

پرداخت هزینه پروژه های فاقد ارزیابی محیط زیست به عهده کارفرمایان است

1 مارس 2016 - 19:00 dsfr.ir/124hx

با ورود تکنولوژی های جدید هیچ بهانه ای برای آلودگی محیط زیست پذیرفته نیست.

پروژه هایی که بدون ارزیابی محیط زیستی شروع به کار کنند هزینه های مرتبت بر آن ها بر عهده کارفرما خواهد بود.

سعید متصدی معاونت محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست در نشست خبری این معاونت که روز سه شنبه 11 اسفند ماه در سالن شماره 13 نمایشگاه بین المللی محیط زیست برگزار شد، گفت: پروژه هایی که بدون ارزیابی محیط زیستی شروع به کار کنند هزینه های مرتبت بر آن ها بر عهده کارفرما خواهد بود.

وی همچنین با بیان اینکه در دوره پساتحریم و ورود تکنولوژی های نو هیچ عذر و بهانه ای از واحدهای صنعتی، خدماتی و زیرساختی پذیرفته نخواهد بود، اظهار کرد: من به همه کسانی که به نحوی به عنوان آلوده کننده کننده هستد چه در حوزه های صنعتی، خدماتی و یا زیرساختی اعلام می کنم هیچ بهانه ای برای آلودگی پذیرفته نیست و لازم است کلیه این واحدها خود را هر چه سریع تر با ملاحظات زیست محیطی تطبیق دهند.

متصدی در همین رابطه افزود: دست اندرکاران حوزه صنعت و خدمات می توانند با بازدید از این نمایشگاه با تکنولوژی کشورهای مختلف در عرصه های مختلف آشنا شده و فرصتی را برای تبادل تجربه و دانش برای رفع مشکلات محیط زیست به دست آورند.

وبه تفاهم نامه های منعقد شده سازمان حفاظت محیط زیست با فنلاند و اتریش اشاره و تصریح کرد: جلسات موثری با تیم های اقتصادی و محیط زیستی دو کشور برگزار شده و امیدواریم که همکاری های دوجانبه در حوزه انتقال تکنولوژی و سرمایه گذاری صورت گیرد.

معاونت محیط زیست انسانی سازمان حفاظت محیط زیست در بخش دیگری از سخنان خود به بحث مجوزهای محیط زیستی پرداخت و گفت: در سال جاری 114 پروژه توسعه ای بررسی شده که 35 پروژه به دلیل عدم رعایت ملاحظات زیست محیطی و اثرات مخرب رد شده اند.

وی افزود: از میان این تعداد تنها 14 پروژه مجوز کامل دریافت کرده اند و با 24 پروژه نیز به صورت مشروط موافقت شده است ضمن اینکه 37 پروژه نیز باید طرح مجدد ارائه کنند.

متصدی این روند دقیق را ناشی از بازنگری هایی که در ارزیابی ملاحظات زیست محیطی صورت گرفته است، دانست و تصریح کرد: در حال حاضر فرایند ارزیابی در ایران مطابق با الگوهای بین المللی و علمی صورت می گیرد این در حالی است که تنها 10 درصد ارزیابی های گذشته بر مبنای این ارزیابی ها صورت می گرفت و نتیجه آن احداث سد گتوند است.

وی اضافه کرد: در کمیته های ارزیابی همچنین سعی شده است نظر مردم لحاظ شود، به این ترتیب که در آن نمایندگان شورای اسلامی، نمایندگان مجلس، متخصصان دانشگاه شهر محل پروژه ، تشکل های محیط زیستی، خبرنگاران و سایر علاقه مندان می توانند شرکت کنند.

معاونت محیط زیست انسانی همچنین از برگزاری کارگاه های بین المللی و ملی برای آموزش مشاوران خبر داد و گفت: تاکنون یک کارگاه ملی در این حوزه توسط انجمن ارزیابی محیط زیست صورت گرفته و ما درصددیم کارگاه بین المللی را نیز با همکاری کنوانسیون بین المللی مهندسان مشاور برگزار کنیم. همچنین شرکت ملی نفت ایران فعالیتی را با ژاپن در این زمینه و در حوزه توانمندسازی نیروی انسانی آغاز کرده است تا از ظرفیت های بین المللی برای افزایش ظرفیت داخلی بهره بگیریم.

وی در دسته بندی کنونی ارزیابی پروژه ها اظهار کرد: ما چهار گروه از پروژه ها را داریم، پروژه هایی که گزارش ارزیابی آن ها رد شده و با آنها برخورد می شود، پروژه هایی که گزارش ارزیابی آنها مشروط است، پروژه هایی که با آنها موافقت شده و مدل آخر پروژه هایی که درصدی از پیشرفت را داشته اما مجوز ارزیابی ندارند.

متصدی افزود: ما 100 پروژه داریم که در سال های گذشته از 5 تا 100 درصد پیشرفت داشته اما مجوز ارزیابی ندارند که در حال حاضر درصددیم از فعالیت این پروژه ها جلوگیری شود. به عنوان مثال سد خرسان و شفارود و همچنین انتقال آب به سبزکوه به صورت کامل متوقف شده و به دلیل عدم اخذ مجوز، خسارت به عهده مجری است.

وی در ادامه از همه سرمایه گذاران که در بخش های تولیدی و صنعتی فعال هستند خواست تا پیش از شروع پروژه مجوز ارزیابی آن را تهیه کنند و گفت: علاوه بر خسارت به مجری در صورت عدم دریافت این مجوز، آن ها باید سلامت مردم و محیط زیست که تضمین کننده آینده نسل هاست را در نظر بگیرند.

1