18 آوریل 2024 - 20:09

تفاوت تحریم های سیاسی علیه ایران و کمپین بایکوت سفر به ترکیه و دبی

25 فوریه 2016 - 11:10 dsfr.ir/vz6a7

تفاوت تحریم های سیاسی علیه ایران و کمپین بایکوت سفر به ترکیه و دبی
دریافتی
پارک ملی لار و نمایی از کوه دماوند

هدف کمپین بایکوت سفر به کشورهای حامی داعش سیاه و سفید (دبی و ترکیه)، دعوت مردم به انتخاب آگاهانه مقصد سفر است.

پس از انتشار "چرا کمپین تحریم سفر به ترکیه، شکست می خورد" که کمپین را بررسی کرد، یادداشتی در روزنامه دنیای اقتصاد منتشر شده است که به شفاف سازی ماهیت کمپین پرداخته است.

اگر تصمیم گیری تاثیرگذاری از سوی دولت اتخاذ نگردد و جناح برنده انتخابات مجلس در این باره اعلام موضع نکند و همچنین ماجراجویی های دولت ترکیه و امنیت داخلی آن کشور در سطح فعلی باقی بماند؛ شواهد از عدم موفقیت کمپین تحریم سفر به ترکیه، حکایت دارد.

مردمی شدن این کمپین تا حد بسیاری زیادی به نتایج انتخابات مجلس بستگی دارد و چنانچه حامیان دولت و طرفداران اصلاحات به موفقیت چشمگیری دست یابند، توجه به موضوع ایرانگردی در بین مردم پررنگ تر می شود. در آن زمان می توان انتظار داشت، مردم نه با نیت تحریم که آگاهانه سفر داخلی را به سفر خارجی ترجیح دهند.

دنیای اقتصاد: در حالی که قریب به دو ماه از آغاز به کار کمپین بایکوت سفر به کشورهای حامی داعش سیاه و سفید (دبی و ترکیه) می گذرد، حالا برخی این شبهه را وارد می کنند که چرا ایرانی هایی که خود سال ها گرفتار تحریم های بین المللی بوده اند، اقدام به تحریم سفر به کشورهایی نظیر ترکیه و امارات کرده اند؟ این پرسش غلط البته با کژفهمی درباره ماهیت کمپین بایکوت سفر به کشورهای حامی داعش نیز همراه می شود؛ به گونه ای که کمپینی مردمی را با کمپینی سیاسی و دولتی در قیاس قرار می دهند.

کمپین مذکور از زمان تولد، همواره بر لزوم مردمی بودن (در مقابل دولتی بودن) تاکید و اعلام کرده که بهتر است چنانچه مردم یک کشور نسبت به رفتار دولت یا مردم کشوری دیگر نسبت به خود معترض هستند، دست به اعتراض یا تحریم مردمی علیه آن ها بزنند نه اینکه چنین بایکوتی از سوی دولت صورت گیرد؛ چه اینکه اصلی ترین انتقاد و اعتراض به تحریم های ظالمانه علیه ایران این بود که، یک ملت را تحریم کرده بودند.

مردمی بودن این کمپین به جای دخالت دولت در آن می تواند چند مزیت را به همراه داشته باشد؛ پیش از هر چیز دولت های حامی داعش سیاه و سفید از حرکت های مردمی و مدنی بیش از تحریم های دولتی وحشت دارند و اثربخشی آن بر عملکرد این دولت ها بیشتر خواهد بود. همچنین پیوستن ایرانی ها به چنین کمپینی حاوی این پیام خواهد بود که مردم از رفتارهای غیردوستانه آن ها با گردشگران ایرانی غافل نیستند و به حمایت آن ها از تروریسم نیز واکنش نشان می دهند.

از سوی دیگر این کمپین مردمی باعث خواهد شد که آزادی عمل برای تجار و بازرگانان ایرانی باقی بماند. کمپین بایکوت سفر به کشورهای ترکیه و امارات، در حقیقت یک دعوت است؛ دعوت مردم به اینکه آگاهانه تر دست به انتخاب مقصد سفر خود بزنند. علاوه بر این، تاکید می کند که تعامل اقتصادی باید تعاملی برد-برد باشد و نمی شود کشوری مانند امارات و ترکیه از ایران سود اقتصادی ببرند؛ اما در طرف مخاصمه با ما بنشینند.

بر این اساس، چه نیکو است اگر برخی منتقدان در نظر داشته باشند که کمپین بایکوت سفر به ترکیه و امارات، نه تنها کمپینی سیاسی و دولتی نیست بلکه خود به شدت منتقد دولتی و سیاسی شدن چنین حرکت ارزشمند مردمی نیز است.

علاوه بر این، این کمپین قرار نیست مردم را مجبور به تحریم سفر کند، بلکه دعوتی است از مردم برای ایرانگردی به جای سفر به چنین کشورهایی تا از این رهگذر، به جای خروج ارز کشور از این طریق، صرف سفر در داخل ایران شده و به مردم جوامع محلی سود برساند.

دیدگاه ها

  • محمدرضا 25 فوریه 2016 - 12:37

    تیتر دنیای اقتصاد نشون میده که مقایسه از اول نادرسته: تفاوت تحریم ... و کمپین بایکوت ...

    معلومه که تحریم با بایکوت فرق داره. طراحان کمپین تغییر موضع داده اند و الان میگن بایکوت، تا پیش از این می گفتند تحریم. در واقع از "تحریم سفر به ترکیه" عقب نشینی کرده اند به "بایکوت سفر به ترکیه" و یا "دعوت به ایرانگردی".

    اما در کل حرکتشون ستودنیه اگه فلان روزنامه بود، هرگز چنین اصلاحی رو انجام نمی داد.

    امیدوارم مردم ایرانگردی رو انتخاب کنند و نه تحریم سفربه فلان جا رو. چون وقتی انتخاب می کنیم، سعی می کنیم لذت ببریم. اما وقتی تحریم می کنیم و به زور به ایرانگردی میریم، دایم در طول سفر با خودمون کلنجار میریم که چرا این کار رو کردم. یعنی لذت سفر می پره خلاصه

  • محسن زاده 25 فوریه 2016 - 12:53

    # تحریم و بایکوت تقریبا یک معنا دارند. #

    از ویکی پدیا: "بایکوت عملی است که به موجب آن مصرف کننده‌ای از خرید، مصرف یا معامله با یک فرد، سازمان، و یا کشور خودداری کند. تحریم یا بایکوت گونه ای رفتار اعتراضی است و معمولاً دلایل سیاسی دارد."

    دوست عزیز آقای محمد رضا، بخش اول نظر شما با توجه به تعریف بالا نیاز به اصلاح داره. باید می گفتید طراحان کمپین از "تحریم سفر به ترکیه" به "دعوت به ایرانگردی" رسیده اند. که به نظر این درست تر هم است.

    اما ای کاش طراحان کمپین از ابتدا همین موضوع "دعوت به ایرانگردی" را پررنگ می کردند و نه تحریم ... مردم چه تحریم کنند و یا چه ایرانگردی رو انتخاب کنند، نتیجه یکسان است: مردم به ترکیه نمی روند اما دعوت به ایرانگردی، دوستانه است و با ذات گردشگری که صلح است، در تضاد نیست.

    با پاراگراف آخر محمدرضا موافقم

  • اسکندری نسب 25 فوریه 2016 - 13:25

    اسم کمپین باید این میزاشتن از اول: کمپین دعوت به ایرانگردی
    تحریم... اسم خوبی نیست برای کمپین

  • فندق 25 فوریه 2016 - 14:48

    من از بچگی تا الان عضو این کمپینم

  • کاظم پ، ساری 25 فوریه 2016 - 20:20

    دولت ترکیه به دلیل سرکوب چندین دهه ای کردها (که حداقل 50 درصد مردم ترکیه امروزی را شامل می شود) و حمایت گسترده از داعش، کارنامه قابل دفاعی ندارد. اما با این حال توریسم را نمی توان قربانی سیاست کرد. یک جا ناامنی است، یک جا حقوق بشر رعایت نمی شود، یک جا گرانی است، یک جا زیر ساختار آماده نیست، یک جا فرهنگ پذیرش توریست وجود ندارد و ... این مردم هستند که تصمیم می گیرند کجا بروند. فرض کنید مردم ایران ماجراجو هستند و به سفری ماجراجویانه می روند.

    حالا هم که بحث ایرانگردی شده، کسی اسمی از شمال نمیاره. لطفا شمال هم بیایید مثل هر سال و همه نریزید جنوب. کاظم از ساری

1