23 آوریل 2024 - 21:42

تصویر همبستگی اقوام و فرهنگ ها

24 فوریه 2016 - 16:40 dsfr.ir/h53cr

تصویر همبستگی اقوام و فرهنگ ها
میثم رودکی
غرفه داران کرمانج و ترکمن در غرفه استان خراسان شمالی

نهمین نمایشگاه بین المللی گردشگری و صنایع وابسته تهران، طی چهار روز فعالیت خود جلوه ای از تنوع و تکثر زیبایی ها و جذابیت های طبیعت، فرهنگ، تاریخ و تمدن ایران را در معرض تماشا گذاشت.

نهمین نمایشگاه بین المللی گردشگری و صنایع وابسته تهران، طی چهار روز فعالیت خود (27 تا 30 بهمن ماه)، جلوه ای از تنوع و تکثر زیبایی ها و جذابیت های طبیعت، فرهنگ، تاریخ و تمدن ایران را در معرض تماشا و اندیشه بازدیدکنندگان گذاشت و در حالی پایان یافت که امواج دل و دیده های مشتاقان در پی آن بودند.

نمایشگاه ها را می توان درخششی از نبوغ انسانی در حوزه فرهنگی-اقتصادی خواند؛ ارایه گنجینه بی پایانی از فرهنگ، تاریخ، سنن، آداب، آیین ها، اندیشه، باورها و اعتقادات، هنجارها و ارزش ها، هنر، صنایع دستی، دیدنی های طبیعی و فرهنگی و باستانی و ... به عبارتی ساده: تماشای یک تاریخ، یک تمدن، در یک نگاه، در یک لحظه؛ و دیدن یک سرزمین در یک آینه!

نهمین نمایشگاه بین المللی گردشگری و صنایع وابسته تهران در فضای پسابرجام و دوره گذر به سوی تعاملات گسترده در عرصه گردشگری، ویژگی های خاص و دستاورد های اجتماعی و اقتصادی فراوانی داشت که در ذیل به برخی از آن ها اشاره می شود:

  • مشارکت فعال همه استان ها، صنعتگران فعال در حوزه صنایع دستی؛ صندوق حفظ و احیاء بناهای تاریخی؛ حضور کشورهای فعال و شرکت های معتبر بین المللی در عرصه صنعت گردشگری (65 شرکت خارجی از 16 کشور) رشد 250 درصدی شرکت کنندگان خارجی، رشد 200 درصدی بازدید کنندگان، رشد 30 درصدی مساحت و تعداد غرفه های نمایشگاه.
  • برپائی مراسم آیینی، موسیقی و سنت های محلی مناطق و اقوام مختلف کشور از ویژگی های مهم و تاثیر گذار این دور از نمایشگاه بود. این موضوع شور و نشاط خاصی به نمایشگاه بخشیده بود و نبض امید به توسعه پایدار گردشگری را با سرعت بیش تری به تپش درآورد. رمز و راز زیبائی این مراسم این بود که سن محل اجرا به وحدت اقوام با همه تفاوت ها و تمایزات آن تبدیل شده بود.
  • در کنار نمایشگاه، سه همایش تخصصی: گردشگری حلال؛ گردشگری غذا؛ و گردشگری سلامت، با حضور معاون محترم رییس جمهور و رییس سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری؛ مقامات و صاحبنظران و متخصصین حوزه های یاد شده برگزار شد که با توجه به استقبال بسیار خوب مخاطبان و طرح مقالات ارزشمند، نوید بخش توسعه هر چه بهتر رویدادهای جانبی نمایشگاه در سال های آینده می باشد. برگزاری نشست با فعالان گردشگری روسیه، نشست تورگردانان ایران با هیات های متناظر روسی،؛ فرانسوی،ترکیه، یونان، سوئیس و ... از رویدادهای قابل توجه نمایشگاه یاد شده است.
  • در جریان برپائی نمایشگاه، زمینه جذب سرمایه گذاری خارجی؛ انعقاد تفاهم نامه با گردشگری روسیه؛ معرفی ظرفیت های گردشگری کشور به سرمایه گذاران داخل؛ شناساندن جاذبه های طبیعی و فرهنگی و تاریخی کشور به گردشگران، تورگردانان، و عموم مردم و علاقمندان داخلی و خارجی فراهم گردید.

شاید بتوان مهم ترین دستاورد نمایشگاه را در حوزه اجتماعی ارزیابی کرد. نمایشگاه بین المللی گردشگری تهران با تجمیع نمایندگان خرده فرهنگ ها و به نمایش گذاشتن زیبایی های خاص هر گوشه از ایران اسلامی، در راستای حس تعلق و دلبستگی به سرزمین، فرهنگ و هویت ملی، و همچنین تحکیم همبستگی و انسجام اجتماعی نقش موثری را ایفا نمود.

در حقیقت نمایشگاه بین المللی گردشگری تهران، به رویه سال های گذشته، روح واحد ایران را در آیینه کثرت فرهنگ اقوام و مناطق مختلف، و تکثر و تنوع جلوه های گوناگون فرهنگ (خرده فرهنگ های) ایرانی را در یک آئینه به نام هویت ملی به نمایش گذاشت.

ترجیحی نمی توان قائل شد که آیین، آداب، هنرها: موسیقی، صنایع دستی، جاذبه های فرهنگی و تاریخی و طبیعی و ... هر نقطه از ایران، از چنان زیبایی و گیرایی برخوردارند که ساعت هاچشم ها و دل ها را مجذوب خویش نمایند. و این همه، تبلور یک هویت واحد به نام' ایران' است.

1