28 مارس 2024 - 09:56

گزارشی از نمایشگاه بین المللی گردشگری تهران

21 فوریه 2016 - 19:10 dsfr.ir/d534i

گزارشی از نمایشگاه بین المللی گردشگری تهران
میثم رودکی
غرفه ویتنام در نمایشگاه بین المللی گردشگری تهران

آیا نمایشگاه بین المللی گردشگری تهران توانسته است موجب جهش بزرگی به سمت توسعه صنعت گردشگری در کشوری باشد که تا به حال با این مقوله با بی مهری برخورد کرده است.

«اگر می خواهند گردشگر خارجی جذب کنند باید رفتار در شأنی داشته باشند، رسم مهمان نوازی را به جا بیاورند، مسوولان حتی برای خوشامدگویی به شرکت کنندگان خارجی به غرفه های ما سر نزدند، اما مدام تاکید می کنند که باید توریست جذب کرد. برای جذب توریست باید رفتار مناسب هم داشت.» این ها را یکی از غرفه داران سالن 40 نمایشگاه بین المللی گردشگری و صنایع وابسته می گوید که روز سه شنبه با حضور وزیر کشور، معاون رییس جمهور و رییس سازمان میراث فرهنگی و فعالان و مسوولان حوزه گردشگری شروع به کار کرد. آقای غرفه دار دل پری دارد و تاکید می کند: «ما 12 هزار دلار هزینه برپایی غرفه کرده ایم، اما هیچ خدماتی به غرفه داران داده نمی شود.»

نمایشگاه نهم با تمام حرف و حدیث ها نمایشگاه پر رونقی است، کشورهای مختلفی از جمله کره، یونان، ترکیه، ویتنام، مالزی و ... در نمایشگاه حضور فعالی داشتند و به گفته کارشناسان، در مقایسه با سال های گذشته حضور شرکت ها و برندها پررنگ و قابل توجه بود.

گردشگری این روزها تبدیل به یکی از دغدغه های اصلی مسوولان شده است، تا جایی که نهمین نمایشگاه گردشگری و صنایع وابسته آن، میزبان وزیر کشور شده و رحمانی فضلی در حاشیه حضور در آیین افتتاح این نمایشگاه اعلام کرد: «ما در استان ها در خدمت گردشگری هستیم و تمام تلاش مان این است ظرفیت، جاذبه های گردشگری، فرهنگ های متفاوت و شرایط جغرافیایی را به همه دنیا بشناسانیم. همه سعی ما بر این است که نقش گردشگری در کشور پررنگ شود.»

پتانسیل های موجود برای جذب گردشگر و سرمایه گذاران خارجی در کشور مسوولان را به صرافت این انداخت که از فضای پس از برجام استفاده کنند و بستر لازم برای حضور کشورهای دیگر در حوزه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگر را فراهم کنند. حال اینکه چقدر در این زمینه موفق بوده اند و زیرساخت های فعلی تا چه میزان می تواند پاسخگوی خیل عظیم گردشگرانی باشد که این روزها تمایل به دیدن جاذبه های بی بدیل ایران پیدا کرده اند، موضوعی است که باید در عملکرد دستگاه های متولی این امر به دنبال پاسخش بود.

سالن ها به شکل تخصصی تقسیم شده بودند، سالن صنایع وابسته به گردشگری و هتلداری، سالن صنایع دستی، سالن مربوط به ادارات کل استان ها که به ابتکار معاونت گردشگری سازمان میراث فرهنگی با تم «خانه ایرانی» طراحی شده بود و هر کجایش که سر می چرخاندی نماینده ای از گوشه ای از ایران می دیدی که با لباس محلی در حال تردد است، فضای مرکزی سالن هم محل برگزاری کنسرت های موسیقی محلی بود که بعد از غرفه فروش غذاها و نان محلی که در سیاه چادر داخل محوطه ورودی قرار داشت، پرطرفدارترین بخش نمایشگاه بود.

در غرفه ها و سالن های نمایشگاه حرف از سفر بود و خدمات متمایز آژانس ها. غرفه های خارجی جاذبه های گردشگری شان را به بازدیدکنندگان معرفی می کردند و شرکت های خدماتی مخاطبان خاص خود را داشتند. اما در میان این همه تکاپو باید پرسید حال گردشگری ایران چطور است؟ زیرساخت ها تا چه میزان با ادعاها و خبرهای پرسروصدا همراهند و همدل؟ سوال این است که گردشگری در ایران چقدر به استانداردها نزدیک شده؟ آیا صرف تمایل توریست ها برای سفر به ایران یا صرف وجود جاذبه های بی شمار و بی بدیل در گوشه گوشه کشور می توان گفت حال گردشگری ایران خوب است؟ ستاره های هتل ها تا چه میزان قرار است بدرخشند و رضایت را نصیب گردشگران کنند؟ حالا با کاهش قیمت نفت شاید ظرفیت های موجود در گردشگری امید نویی است که برای ارزآوری و درآمدزایی پیش روی تصمیم گیرندگان کلان کشور قرار گرفته است.

با کارشناسان این حوزه در میان همهمه نمایشگاه به گفت و گو نشستیم تا ظرفیت ها و چالش های موجود در این حوزه را از نگاه آن ها بررسی کنیم.

کاظمیان، مدیر تورهای ورودی یک آژانس مسافرتی است، وقتی در مورد ارزیابی اش از وضعیت فعلی گردشگری پرسیدیم، گفت: «در مورد توریست هایی که به ایران می آیند مشکلات زیادی داریم، که باید به این مشکلات به شکل اصولی و پایه ای پرداخته شود و نمی شود در کوتاه مدت و با برنامه های مقطعی آن ها را حل کرد. یکی از این مسائل ویزاست، هم در تورهای ورودی و هم تورهای خارجی ما با مساله صدور ویزا مواجهیم، در ظاهر ما برای بسیاری از کشورها ویزای فرودگاهی صادر می کنیم، اما پروسه ای که باید برای این کار طی شود، آنقدر طولانی است که توریست ها در بدو ورودشان به کشور اذیت می شوند، گاهی حدود 4 تا 5 ساعت صدور ویزا برای شان طول می کشد. موضوع مهم بعدی که مشکلات زیادی ایجاد می کند، موضوع اقامت است. ما در ظاهر در حال افزایش تعداد هتل ها هستیم، اما واقعیت این است هتل خوب با سرویس دهی خوب نداریم، در همین تهران ما چند هتل 5 ستاره داریم، اما شاید بشود گفت فقط هتل آزادی به معنای واقعی 5 ستاره است. در عین حال در مقایسه با کشورهای دیگر هتل های ما گران هستند. به طور مثال در آنتالیا هتلی که بهترین سرویس را ارایه می کند هزینه اش نصف قیمت هتل های ما است. ما پتانسیل های لازم و کافی برای جذب گردشگر داریم، اما در سرویس دهی به کسانی که ایران را انتخاب می کنند، مثلا در اصفهان ما جاذبه های توریستی زیادی داریم اما همیشه در رزرو هتل مشکل داریم.»

کاظمیان به زیرساخت های گردشگری در ایران نمره قبولی داد، اما گفت: «ما در سرویس دهی ضعف داریم، حتی اگر بخواهیم سرویس دهی به گردشگران را با کشوری مثل هند مقایسه کنیم، باز هم سطح خدمات ما پایین تر است. هنوز فاصله داریم از خدمات حرفه ای گردشگری.»

اما در مورد نمایشگاه گردشگری وی معتقد است: «نمایشگاه هر سال بهتر می شود، گرچه هنوز با نمایشگاه های مشابه در کشورهای دیگر قابل مقایسه نیست، با این حال فضای نمایشگاه امسال مثبت است، کارگزاران زیادی از کشورهای مختلف آمده اند و این اتفاق خوبی است که فکر می کنم نتیجه برجام باشد و به نظر می رسد بازار ایران را به عنوان یک بازار خوب می شناسند. غرفه های خارجی برای بازدیدکنندگان ایرانی جذاب تر است، آشنایی با نقاط بکری که شاید بشود برای سفر در تعطیلات نوروز به آن ها فکر کرد، یکی از دلایل این جذابیت و استقبال از سالن 40 نمایشگاه است.

آقای fough مسوول آژانس مسافرتی «ایویوا» از ویتنام که دومین بار بود در نمایشگاه گردشگری ایران شرکت می کرد، گفت: «نمایشگاه برای ما بازخورد و نتیجه خوبی داشته، به همین خاطر مجددا در آن شرکت کرده ایم. ما اولین بار در سال 2015 در نمایشگاه شرکت کردیم، ما با معرفی جاذبه های گردشگری کشورمان توانستیم گردشگران زیادی از ایران جذب کنیم تا به دیدن ویتنام بیایند.»

او معتقد است مهم ترین فاکتوری که می تواند باعث افزایش سفر گردشگران به یک کشور بشود، پرواز مستقیم از کشورهای دیگر است: «به طور مثال بین ایران و ویتنام ما پرواز مستقیم نداریم و مسافران باید در کشورهای مختلف توقف داشته باشند و همین موضوع آن ها را خسته می کند. البته شنیده ام که هواپیمایی ماهان قرار است در ایام نوروز پرواز چارتر داشته باشد، این برای ما و همین طور گردشگری ایران خبر خوبی است. امیدواریم در طول سال هم پروازهای متعدد و منظمی بین این دو کشور انجام شود. ویتنام برای ایرانی ها و اهالی ویتنام جالب و هیجان انگیز است.»

آقای fough گفت: «مهم ترین جذابیت ایران، تاریخ غنی آن است و طبیعت بکر و زیبای ویتنام هم می تواند باعث جذب ایرانی ها به این کشور شود. مسافرانی هم که تا به حال از ایران به کشور ما سفر کرده اند، جذب دریاچه ها و رودخانه ها و سواحل ما می شوند. در مورد ایران هم باید بگویم این تنوع اقلیم و فرهنگ و تاریخ در بخش های مختلف ایران یکی از جذابیت هایی است که مورد توجه خود من به عنوان کسی که اهل ویتنام است، قرار گرفته است. باید از تاریخ و جذابیت های فرهنگی ایران برای جذب توریست ها استفاده شود. من از زبان مسافرانی که به کشورمان می آمدند در مورد ایران و زیبایی هایش زیاد شنیده ام، ایران کشور پیشرفته و قدرتمندی است.»

خانم عبدی راهنمای تور است. در مورد دلیل اقبال گردشگران معتقد است قیمت دلار تاثیر زیادی در درخواست برای سفر به ایران دارد: «در حال حاضر به نسبت مسافران خروجی کمتری داریم، در صورتی که مسافران ورودی مان چندبرابر شده اند، به دلیل اینکه قیمت دلار از هزار تومان به سه هزار و پانصد تومان رسیده، همین است که سفر به ایران برای توریست ها به صرفه است. این مساله تهدید ها را برای آژانس های مسافرتی تبدیل به فرصت کرده است. همین مساله هم باعث شد که آژانس ها کاهش تعداد مسافران خروجی شان را برای تبلیغ سفر به ایران در کشورهای دیگر جبران کنند. رفت و آمد توریست ها باعث شد که تصور عدم امنیت در ذهن مردم کشورهای دیگر کمرنگ شود.»

گردشگری ایران به زعم کارشناسان توان این را دارد که جایگزین درآمد حاصل از فروش نفت شود؛ صنعتی که در ایران شاید به تعبیر یکی از فعالان گردشگری دوران جنینی خود را می گذراند و مانده تا راه بیفتد و پا بگیرد و برسد به حرفه ای شدن. اما پس از برجام امیدهای تازه ای در این حوزه پا گرفته و اقبال خوبی هم از کشورهای دیگر برای سفر به ایران دیده می شود، رسانه های مطرح دنیا ایران را به مخاطبان شان پیشنهاد می دهند و آن ها را به تماشای جاذبه های فرهنگی و تاریخی آن دعوت می کنند. این ها همه نقاط روشنی است که می تواند موجب جهش بزرگی به سمت توسعه صنعت گردشگری در کشوری باشد که تا به حال با این مقوله با بی مهری برخورد کرده است.

« دنیای سفر » این نوشته را از « روزنامه اعتماد » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1