28 مارس 2024 - 23:22
در حاشیه نهمین نمایشکاه گردشگری و صنایع وابسته

عدم توجه به تنوع لیست های قیمتی، از دست رفتن ارزش های تولیدی

20 فوریه 2016 - 09:10 dsfr.ir/u71ur

عدم توجه به تنوع لیست های قیمتی، از دست رفتن ارزش های تولیدی
مینا رشیدی
محسن نظری، در نشست هم اندیشی گردشگری حلال

مادامی که به مکانیسم های قیمت گذاری و لیست قیمت ها توجه نشود، تمام ارزش های تولید شده از دست رفته و تمام زحمات به هدر می رود.

محسن نظری، دانشیار دانشکده مدیریت دانشگاه تهران در نشست هم اندیشی گردشگری حلال همزمان با نهمین نمایشگاه بین المللی گردشگری و صنایع وابسته تهران که در روز 28 بهمن 1394 در سالن صدف خلیج فارس برگزار شد، به توضیح ملاحظات اساسی قیمت گذاری در خدمات گردشگری پرداخت و گفت: یکی از مزیت هایی که ما در حوزه گردشگری به ویژه در لیست های قیمتی از آن استفاده نمی کنیم، مزیت قیمتی است.

وی بیان کرد: در نمونه های بسیاری چون خطوط هواپیمایی، هتل ها و ... عدم توجه به ملاحظات و طراحی لیست های قیمتی، به گردشگری کشور ضربه می زند. طراحی این لیست های قیمت، بسیار ساده است اما عدم توجه به آنها منجر می شود بسیاری از ارزش های ایجاد کرده از دست رود.

این استاد دانشگاه در بیان این امر که ایجاد ارزش و مبادله خوب تمام ان چیزی است که در هر کسب و کاری اهمیت دارد، اظهار کرد: اگر خیلی ساده به 4 کلید اصلی بازاریابی نگاه کنیم، می بینیم تنها قیمت بیان کننده ارزش های ارائه خدمات و تولید محصول است و به تولید ارزش می انجامد. در ترویج و تبلیغ ارتباطات شکل می گیرد تا ارزش هایی که فکر می کنیم وجود دارد به مشتریان بالقوه منتقل شود. در توزیع درصددیم ارزش های خود را به گوش مشتری برسانیم ولی تنها در بحث قیمت است که به دنبال دریافت تمام ارزش هایی هستیم که تولید کرده ایم. از این P4، تنها یکی از آن ها ارزش زا است که همان قیمت است.

محسن نظری ادامه داد: هر چند که ما در تولید، توزیع و ترویج خدمات و محصولات خود خوب کار کنیم، مادامی که به قیمت گذاری و لیست قیمت ها توجه نکنیم، در حقیقت تمام ارزش های تولید کرده خود را از دست داده ایم و تمام زحمات ما به سبب درست نبودن لیست های قیمتی و مکانیسم های قیمت گذاری به هدر می رود.

وی اضافه کرد: در موزه های کشور اختلاف قیمت بلیت گردشگران داخلی و خارجی مشاهده می شود اما این اختلاف قیمت به واقع ارزشی را ایجاد نکرده و این تفاوت قیمتی بدون در نظر گرفتن افزودن ارزشی بیشتر به ارائه خدمات، انصاف قیمتی و رضایت مندی از قیمت را مخدوش ساخته است. راه های بسیاری وجود دارد که از گردشگران خارجی به سبب تمایل بیشتر پرداخت، پول بیشتری گرفت اما شکل ارائه چنین مساله ای مهم است. عنوان مثال در موزه های لوور و کاخ ورسای درست است که قیمت های مختلف اخذ می شود اما این رویداد با ارزش افزوده های مختلف محقق می شود.

این استاد دانشگاه در اشاره به مثال دیگری بیان کرد: می توان به لیست قیمتی حمل و نقل یکی از فرودگاه های آلمان توجه کرد و ان را با لیست قیمتی فرودگاه های ایران مقایسه کرد. پرواز ها از یک مبدا خاص به یک مقصد خاص در تمام سانس ها به یک قیمت است در حالی که در سایر فرودگاه های دنیا تنوع قیمتی متناسب با خدمات افزوده متفاوت است.

وی تصریح کرد: هر چند ما در گردشگری حلال ارزش ایجاد کنیم اما به لیست قیمت های خود توجه نکینم ارزش های خود را از دست می دهیم و با مشکل رو به رو خواهیم بود.

محسن نظری، کل بحث های قیمت گذاری را در دو کلمه خلاصه کرد و گفت: تمایل به پرداخت و بخش بندی بازار از مهم ترین عوامل قیمت گذاری هستند. یعنی باید بگوییم مشتریان مختلف تمایل به پرداخت هزینه های های متفاوتی دارند بنابراین باید مکانیسمی طراحی کرد تا هزینه های متفاوت را از آن ها دریافت کرد.

وی در بیان مثالی دیگر به شکل های مختلفی که در سایت booking.com به خلق ارزش های پرداخته می شود، اظهار کرد: در این سایت، برای خرید بلیت هواپیما دو گزینه وجود دارد. یک خرید بلیت با امکان کنسلی و دیگر فاقد امکان کنسلی است. بدین ترتیب یک تفاوت قیمتی ایجاد شده است. قیمت خرید بلیت هواپیما با امکان کنسلی 30 درصد بیشتر از قیمت بلیت بدون امکان کنسلی است. در حالی که در کشور ما همه به یک صورت قیمت گذاری شده و این تنوع طراحی در قیمت گذاری های مختلف با ایجاد ارزش های افزوده متفاوت صورت نگرفته است.

این استاد دانشگاه در مثالی دیگر به تاکسی های فرودگاه امام خمینی اشاره کرد و گفت: این تاکسی ها به تمام نقاط تهران تنها با یک قیمت خاص مسافران را به مقصد می رسانند. در این شیوه علاوه بر اینکه راننده و مشتری ناراضی هستند، بازار نیز از دست می رود.

وی با اشاره به اهمیت قیمت گذاری ها پویا بیان کرد: اگر 5 بخش مختلف بازار داشته باشیم و از همه آن ها یک قیمت اخذ کنیم، سود ما در مقایسه با زمانی که قیمت های مختلف از بخش های متفاوت بازار اخذ می کنیم، بسیار کمتر خواهد بود.

محسن نظری اضافه کرد: در قیمت گذاری باید یکسری ملاحظات اساسی در نظر گرفت شود. این ملاحظات شامل انصاف، قیمت گذاری مشارکتی، قیمت گذاری رقابتی، قیمت گذاری سبز، کیفیت، بسته بندی، قیمت مرجع، تصویر قیمت، رضایت مندی و ... می شود. مبنای قیمت گذاری می تواند هزینه محور باشد، یا بر اساس بازار و قیمت رقبا ارائه و یا ارزش محور و بر اساس مبنا قرار دادن مشتری مطرح شود. دنیا در حال حاضر به سمت قیمت گذاری ارزشی و بر مبنای تمایز قائل شدن در مشتریان حرکت کرده است.

1