20 آوریل 2024 - 08:13

اقتصاد دریایی در ایران مغفول مانده است

16 فوریه 2016 - 13:00 dsfr.ir/sv46n

اقتصاد دریایی در ایران مغفول مانده است
تین نیوز
اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور

اقتصاد دریایی یک موضوع مغفول مانده در جمهوری اسلامی ایران است و باید دریا را به یکی از رشته های پیشران حرکت اقتصادی در کشور تبدیل کنیم.

"معاون اول رئیس جمهور"

اسحاق جهانگیری معاون اول رئیس جمهور در همایش ملی تبیین اهمیت دریا و نیروی دریایی ارتش جمهوری اسلامی ایران با تکیه بر رهنمودهای فرمانده معظم کل قوا با اشاره به موقعیت ایران در استفاده از منابع دریایی گفت: ایران حدود 2 هزار و 900 کیلومتر مرز دریایی و 5 هزار و 800 کیلومتر خط ساحلی در دریای مهم خلیج فارس، عمان و همچنین آب های آزاد بین المللی دارد و این یک نعمت بزرگی است و یکی از رسالت های ما مسئولین این است که از معادن و ذخایر نفت و گاز در دریا به نحو احسن بهره برداری کنیم.

وی با مورد توجه قرار دادن موضوع ایجاد سواحل در بنادر از عدم توسعه صنعت کشتی سازی در کشور انتقاد کرد و گفت: زمانی که بنده در دوران وزارت صنعت وزیر بودم چند کشتی از کره جنوبی سفارش دادیم و خریدیم و قرار شد معادل آن کشتی ها در کشور ساخته شود، اما مسئولیت من در آن دوره تمام شد. پس از من یک وزیر دیگر 8 سال آمده و رفت و هم اکنون هم وزیر جدید کار خود را می کند. آن کشتی ها خریداری شدند ولی هنوز کشتی در داخل معادل آن ساخته نشده است.

معاون اول رئیس جمهور با بیان این مطلب که زیرساخت های خوبی را وزارت دفاع، ارتش و سپاه در بحث دریایی ایجاد کرده اند بر موضوع نحوه تامین مالی کشتی سازی در ایران اشاره کرد و افزود: متاسفانه هیچ فرصتی برای این منظور در کشور تهیه نشده است. اقتصاد دریا یک موضوع مغفول مانده در جمهوری اسلامی ایران است، باید توجه جدی به بحث دریا داشته باشیم و دریا را به یکی از رشته های پیشران حرکت اقتصادی کشور تبدیل کنیم.

به گفته جهانگیری یکی از فرصت هایی که نیروهای مسلح می توانند حضور اقتصادی داشته باشند، بخش صنایع مرتبط با دریا است و این موضوع نیازمند یک اراده است و دریا برخی از مسائل و نیازمندیهای عمده کشور را می تواند حل و فصل کند.

وی در ادامه سواحل مکران را مورد توجه قرار داد و افزود: ما در برابر این نعمت بزرگ خداوند مسئولیت داریم، هند و چین و بسیاری از کشورهای آسیای شرقی منتظر اجازه ما هستند تا در سواحل مکران بندر بزنند و با آب های آزاد وصل شوند اما متاسفانه سواحل مکران در چند سال اخیر با بی توجهی رو به رو بوده است، جمعیت این سواحل خالی از سکنه شده، ما از دوستان خود در دولت خواستیم طرح جامعی برای سواحل مکران ارائه دهند و یکی از کارهایی که در این طرح باید صورت گیرد، این است که یک میلیون جمعیت در مکران سکونت کنند و قطب های مهم صنعتی ایجاد شود.

معاون اول رئیس جمهور اضافه کرد: در داخل کشور به دلیل محدودیت منابع آبی دیگر به مصلحت نیست صنایع بزرگ آب بری ایجاد کنیم، باید از آن چشم پوشی کنیم و یا حداقل در کنار دریا ایجاد کنیم. مصلحت نیست صنعت فولاد در مرکز شهر ایجاد شود.

جهانگیری در بخش دیگری از سخنانش با بیان این مطلب که امنیت تنگه هرمز بسیار اهمیت دارد و بارها نیروهای مسلح ما درباره آن صحبت کردند و گفته اند هرمز یا برای همه امن است و یا برای همه ناامن، گفت: ما در این مدت به عنوان اولین کشوری بودیم که باتوجه به حجم آب، لوله خط انتقال نفت را از خلیج فارس و تنگه هرمز به دریای عمان انتقال می دادیم و خوشبختانه امروز دکتر روحانی این تصمیم راهبردی را گرفته و قرار شده است خط انتقال نفت کشور در جاسک مستقر شود.

وی با بیان این مطلب که حیات اقتصادی ایران به منابع و ذخایر دریایی متکی شده است، گفت: سرنوشت اقتصاد ایران با نعمت های دریایی گره خورده است. نیروهای مسلح باید به تجهیزات مدرن مستقر شوند و توان مهندسی خوبی در دستاوردها و تجهیزات دریایی ایران شکل گرفته است حتی در بازدیدی که بنده از ناو جماران داشتم مشاهده کردم که تجهیزات خوبی بر روی آن نصب شده است.

معاون اول رئیس جمهور در پایان سخنان خود با بیان این مطلب که محدودیت های دولت بسیار زیاد است و نمی توان انتظاری بیش از حد توان او داشت، گفت: دولت زمانی درآمدهای نفتی اش حدود 120 میلیارد دلار بوده حالا که آن درآمد به 25 میلیارد دلار تبدیل شده، ما برای پرداخت حقوق پرسنل مان نیز شق القمر می کنیم اما مصمم هستیم با اعمال سیاست های دقیق اقتصاد کشور را روز به روز شکوفا کنیم. ما باید به سواحل مکران توجه ویژه ای کنیم و کارهای جدی تری آن جا صورت گیرد.

1