18 آوریل 2024 - 19:19

دلیل مخالفت ها بر سر خرید هواپیماهای ایرباس

11 فوریه 2016 - 13:10 dsfr.ir/1w67l

دلیل مخالفت ها بر سر خرید هواپیماهای ایرباس
dikavo.com
هواپیمای ایرباس A380 بزرگ ترین هواپیمای جهان

پس از انعقاد قرارداد خرید 118 فروند هواپیما توسط ایران، مخالفان هر یک به هر بهانه ای ساز ناکوک خود را کوک کرده اند.

تا همین یک ماه گذشته که هنوز لغو تحریم ها علیه ایران صورت نگرفته بود، بسیاری هر روز در انتظار لغو تحریم ها و امضای قراردادهای جدید بودند. حالا با انعقاد چند قرارداد و ورود سرمایه گذاران خارجی در برخی صنایع، صدای مخالفان بلند شده است و داد مخالفت سر داده اند.

درست از زمان شنیده شدن زمزمه های خرید هواپیمای جدید آن هم به تعداد 118 فروند، منتقدان زیادی صدای مخالفت شان را سر دادند که ناوگان هوایی چگونه با وجود بدهی به شرکت نفت و مشکلات دیگر توان خرید این تعداد هواپیما را دارد، اما پس از مذاکره با شرکت فروشنده و مشخص شدن ضامن خرید هواپیما برای ایران، موضوع هزینه های پرداخت اقساط خرید مطرح شد که با گذشت یک هفته رییس جمهور و وزیر راه و شهرسازی در سفر اروپایی خود تکلیف این خرید را روشن کردند.

در این سفر که دو قرارداد خرید هواپیما منعقد شد نه تنها 118 فروند هواپیما به شرط ضمانت ایتالیایی ها خریداری شد، بلکه 12 فروند هواپیمای پهن پیکر (ایرباس A380) نیز خریداری شد.

حالا که این تعداد هواپیما در لیست خریدهای ایران آمده است، مخالفان هر یک به هر بهانه ای ساز ناکوک خود را کوک کرده اند.

در این باره اما هنوز هیچ یک از مسئولان سازمان هواپیمایی و وزارتخانه گلایه ای نداشتند، اما مشخص است که میان برخی صاحب نظران و مسئولان اختلاف نظراتی وجود دارد.

اما در این باره مقصود اسعدی سامانی گفت که دلیل این مخالفت ها را نمی داند. به گفته دبیر انجمن شرکت های هواپیمایی، باید از خود مخالفان پرسید که چرا با قرارداد پژو و یا خرید ایرباس مخالف هستند.

به گزارش اقتصادنیوز، به نظر می رسد مخالفان این قراردادها باید حرف یا پیشنهادی بهتر از خرید ایرباس و قرارداد با پژو داشته باشند. اما انگار هنوز خبری از پیشنهادی برتر از بزرگ ترین قرارداد صنعت هوایی کشور روی میز نگذاشته است و دولت خود برای نوسازی ناوگان هوایی اش آستین بالا زده است.

با این حال پس از صحبت های وزیر راه و شهرسازی با طرف خارجی بر سر خرید هواپیما، منبع تأمین مالی اولیه این هواپیماها به میزان 15 درصد توسط فروشندگان و 85 درصد مابقی توسط فروشندگان از محل تأمین کنندگان مالی اروپایی به صورت فاینانس است.

به گفته آخوندی «خرید این هواپیماها بدون تضمین مالی یک اتفاق بی نظیر در تاریخ قراردادهای ایران است که در قبل از انقلاب و بعد از انقلاب سابقه نداشته است.

محمدرضا باهنر نایب رئیس مجلس نیز یادآوری کرد که «دولت خود اقدام به خرید هواپیما نمی کند و ایرلاین ها و شرکت های هواپیمایی هستند که اقدام به خرید هواپیماهای جدید می کنند.»

گرچه در این زمان بسیاری از مسئولان از خرید ایرباس راضی هستند، اما بازهم هستند مخالفانی که در این میان سنگ اندازی می کنند. چرا که برخی از منتقدان معتقدند، پول های ایران چه به صورت اعتبار و چه نقد هدر می رود.

در این زمان یکی دیگر از انتقادها به دولت این است که هواپیما را گران خریده است اما خداکرمی می گوید: خرید یکجای هواپیما قیمت را برای ایران بسیار پایین آورد.

شرکت های سازنده قیمت هایی را بر روی سایت های خود دارند اما به این معنی نیست که ایران هواپیما را با این قیمت خریداری کرده بلکه با خرید گروهی، تخفیف زیادی در خرید گرفتیم ضمن اینکه شرکت های خارجی خرید را فاینانس می کنند و ایران مستقیم پولی پرداخت نمی کند.

خداکرمی، معاون هوانوردی و امور بین الملل سازمان هواپیمایی می گوید با رشد مسافران هوایی در سال های آینده برای برطرف کردن نیاز داخلی و بین المللی نیازمند کشورهای همسایه می شدیم که این موضوع مغایر با سیاست های اقتصاد مقاومتی است و در کمبود هواپیمای کافی، بهترین بازار برای کشورهای همسایه ایجاد و صنعت هوایی کشور بیش از پیش ضعیف می شد.

1