29 مارس 2024 - 05:34

کارآفرینی دو برابری زنان در گردشگری نسبت به سایر صنایع

9 فوریه 2016 - 10:10 dsfr.ir/1h7oc

کارآفرینی دو برابری زنان در گردشگری نسبت به سایر صنایع
دنیای سفر
لیلا فلاحتی مدیرکل امور بین الملل معاونت امور زنان و خانواده نهاد ریاست جمهوری

تعداد کارآفرینان زن در صنعت گردشگری تقریبا دو برابر بیشتر از دیگر صنایع است.

"مدیرکل امور بین الملل معاونت امور زنان و خانواده نهاد ریاست جمهوری"

به گزارش دنیای سفر؛ لیلا فلاحتی مدیرکل امور بین الملل معاونت امور زنان و خانواده نهاد ریاست جمهوری، صنعت گردشگری را یکی از بزرگ ترین صنایع رو به رشد، موتور محرکه اقتصاد و منبع مهم ارز آوری در جهان دانست و اظهار کرد: بر اساس آمارهای بین المللی، گردشگری نزدیک به 5 درصد از تولید ناخالص ملی و 7 درصد از کل اشتغال جهانی را تامین کرده و این درحالی است که در کشورهای در حال توسعه این رقم 45 درصد از کل صادرات را تشکیل می دهد.

وی در هم اندیشی بانوان کارآفرین در صنعت گردشگری که دوشنبه 19 بهمن در محل سالن اجتماعات سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری برگزار شد، با تایید تاثیر وجود زنان در بخش خدمات گردشگری در یک دهه اخیر، به گزارش مشترکی که توسط نهاد زنان ملل متحد و سازمان گردشگری در سال 2010 تهیه شده بود اشاره کرد و گفت: در این گزارش 5 مقوله استخدام، کارآفرینی، مدیریت و بهره وری، آموزش و اجتماع محلی و موقعیت زنان مورد بررسی قرار گرفت.

مدیرکل امور بین الملل معاونت امور زنان و خانواده نهاد ریاست جمهوری با اشاره به فقر آماری و منابع اطلاعاتی در حوزه گردشگری و فقدان اطلاعات جامع و مستند در مورد نقش زنان در حوزه گردشگری، در بیان نتایج این گزارش تصریح کرد: در سطح جهانی زنان بخش بزرگی از نیروی رسمی گردشگری را تشکیل می دهند و عملکرد بسیار خوبی در نقش های دفتری در مشاغل گردشگری ایفا می کنند اما در سطوح حرفه ای و به ویژه در کسب درآمد ضعیف عمل کرده اند. به طوری که 10 تا 15 درصد از همپایان مرد خود درآمد کمتری کسب می کنند.

وی در ادامه اضافه کرد: تعداد کارآفرینان زن در صنعت گردشگری تقریبا دو برابر بیشتر از دیگر صنایع است. به نظر می رسد کارآفرینان زن در بخش گردشگری با موانع کمتری برای ورود به این صنعت رو به رو هستند و ترجیح می دهند در کارآفرینی به سراغ گردشگری بروند. از طرف دیگر زنان کارآفرین در عرصه گردشگری زنان بیشتری را به استخدام درآورده و در نتیجه در یک حلقه بسیار مثبت علاوه بر اینکه خود توانمند شدند منجر به توانمند شدن زنان دیگر نیز شده اند.

فلاحتی با اشاره به عملکرد ضعیف زنان در مباحث مدیریتی و رهبری گفت: در گزارش سازمان بین المللی کار در سال 2013 مشخص شد، در سطح جهانی میانگین مشارکت زنان در صنعت گردشگری 55.5 درصد است و این میانگین در سطح مناطق حتی به 70 درصد نیز می رسد اما این در حالی است که حضور زنان بیشتر در بخش هتلداری، رستوران و در قالب سرویس دهندگان میانی نظیر خدمات نظافت، کارگران رستوران و بخش های اطلاعات و رزرواسیون و کمتر در جایگاه مدیریت مراکز گردشگری بوده است.

وی تصریح کرد: گزارش نهاد زنان در بررسی نقش زنان در تصمیم سازی و سیاست گزاری در صنعت گردشگری نشان می دهد در میان مسئولین رده بالا در سراسر جهان زن ها سهم بسیار اندکی را به خود اختصاص می دهند. یک پنجم از وزیران و مسئولان رده بالا زنان هستند و این در حالی است که بیش از نیمی از کارکنان این صنعت را شامل می شوند.

سرپرست دفتر بین الملل امور زنان و خانواده ریاست جمهوری در تفسیر این آمارها گفت: زنان ما در عرصه گردشگری به لحاظ کمی رشد بسیار خوبی را داشتند اما به لحاظ کیفی خیلی موفق نبودند. بنابراین برای حضور بیشتر در منصب های اثرگذار، زنان کارآفرین ما علاوه بر توان شبکه سازی و اعتمادسازی نیازمند ارتقا دانش تخصصی، توان مدیریتی و رهبری خود هستند.

فلاحتی با تاکید بر نقش گردشگری به عنوان یکی از مهمترین محورهای توسعه اقتصاد جهانی در دهه آینده اظهار کرد: صنعت گردشگری در آستانه دو وقوع رویداد مهم در سطح بین المللی و ملی است که هر دو فرصت های مهمی را برای زنان کارآفرین و نقش آفرینی آنها در عرصه توسعه به ویژه توسعه گردشگری به ارمغان خواهد آورد. در سطح بین المللی شاهدیم که سازمان جهانی گردشگری به منظور جاری سازی رویکرد گردشگری در اهداف توسعه پایدار (SDG) در 3 هدف 8، 12 و 14 در سپتامبر 2015 در هفتادمین مجمع عمومی سازمان ملل تلاش گسترده ای کرد.

وی افزود: در هدف ،8 بر ترویج رشد اقتصادی پایدار و فراگیر، اشتغال کامل و سازنده و شغل مناسب برای همه تاکید شده است. در بخش های جزئی تر این هدف اصلی، گردشگری به عنوان یکی از مهمترین راهبردهای تحقق این هدف معرفی شده و در این راهبردها به گروه های مختلف به ویژه زنان اشاره شده است. در هدف ،12 بر الگوهای تولید و مصرف پایدار و در زیرهدف های آن بر نقش زنان به عنوان تولید کننده الگوهای پایدار تولید به ویژه در سطح محلی تاکید شده است. از آنجایی که زنان یکی از مهمترین تولید کنندگان محصولات در عرصه گردشگری هستند، بنابراین نقش مهمی در پایداری تولید و مصرف دارند و این امر در مناطق روستایی بیشتر مورد تاکید قرار گرفته است. در هدف 14، بر حفاظت و استفاده پایدار از اقیانوس ها، دریا ها و منابع دریایی برای توسعه پایدار تاکید شده است. دلیل اصلی چنین امری، جذابیت مناطق ساحلی در گردشگری است؛ زیرا معمولا گردشگری در مناطق ساحلی با سرعت بیشتری رشد می یابد و زن ها به عنوان کارگزاران عرصه گردشگری نقش بسیار مهمی می توانند در حفظ و پایداری این مناطق داشته باشند که اتفاقا شدیدا نیز در معرض تهدید قرار دارند و نگهداری از چنین منابعی با روحیات زنان سازگارتر است.

سرپرست دفتر بین الملل امور زنان و خانواده ریاست جمهوری در ادامه بیان کرد: در سطح ملی در آستانه آغاز برنامه 6 هستیم و جاری سازی محور گردشگری به عنوان یکی از فرصت های تحقق اهداف توسعه در کشور در اکثر بندها و محورهای اصلی برنامه 6 دیده شده و به نظر می رسد ما در سال پیش رو درآستانه یکی تلاقی بسیار مهم در سطح ملی و بین المللی هستیم. این دو رویداد می تواند فرصت های مناسبی را در اختیار زنان کارآفرین قرار دهد.

1