28 مارس 2024 - 18:53

باغ های تهران در چنگ سرمایه داری

7 فوریه 2016 - 08:00 dsfr.ir/pm0zr

باغ های تهران در چنگ سرمایه داری
mmirzaei.ir
مهندس محمد میرزایی؛ دبیر کمیته و کارشناس محیط زیست شورای اسلامی شهر تهران

قدرت سرمایه داری در شهر تهران، اراده های زیست محیطی را در خود له می کند.

دبیر کمیته و کارشناس محیط زیست شورای اسلامی شهر تهران، مهندس محمد میرزایی، در نشست «باغ های کن؛ آخرین بازمانده باغ های تهران» که 14 بهمن در باغ موزه قصر برگزار شد در اشاره به اهمیت باغ های تهران گفت: از 14 هزار هکتار باغ در شهر تهران تنها چیزی نزدیک به 7 هزار هکتار باقی مانده است و در این میان باغ های کن تنها پهنه به هم پیوسته به جا مانده از باغ های کلان‌شهر تهران است.

وی در بیان وسعت باغ های کن تصریح کرد: نزدیک به 150 هکتار از باغ های کن در شمال و چیزی حدود 110 هکتار نیز در جنوب بزرگراه شهید همت قرار دارد. کسبه و اهالی منطقه در قسمت شمالی به واسطه توجیه اقتصادی به لحاظ کاربری باغی در برداشت محصول خرمالو و استفاده تفرجگاهی، هنوز در حال بهره برداری از باغ ها هستند. اما آنچه امروز موجب نگرانی است، باغ های موجود در جنوب بزرگراه شهید همت است.

محمد میرزایی افزود: مطابق طرح تفصیلی شهر تهران، پهنه شمالی باغ های کن، پهنه فضای سبز (G) در نظر گرفته شده است اما در قسمت جنوبی هنوز وضعیت کاملا مشخص نشده است. با اراده شورای شهر تهران در سال گذشته و به واسطه مصوبه شورای عالی بعد از صحبت های مقام رهبری در 17 اسفندماه سال 1393، پیشنهادی از شورای شهر برای کمیسیون ماده 5 شورای عالی شهر سازی و معماری رفت و قرار شد، باغ های کن در جنوب بزرگراه شهید همت نیز به عنوان تنها پهنه به جا مانده از باغ های به هم پیوسته تهران، تبدیل به پهنه (G) شود.

دبیر کمیته محیط زیست شورای شهر مشکل اصلی شهر تهران را زیاده خواهی سرمایه داری دانست و تصریح کرد: سرمایه داری در بین تمام ذی نفعان، ارکان تصمیم گیری و بدنه اجرایی نفوذ کرده است. متاسفانه قدرت سرمایه داری در شهر تهران به حدی است که اراده های زیست محیطی بسیاری را در خود له کرده و می کند.

این کارشناس محیط زیست شورای اسلامی شهر تهران اظهار کرد: بر اساس گزارش های دنیای اقتصاد در قیمت گذاری های املاک، خیابان بیست و چهار متری سعادت آباد، یکی گران ترین خیابان های تهران است. به گزارش یکی از اعضای کمپین «حفاظت از باغ ها و درختان شهر تهران» پارکی در این منطقه وجود داشت که 500 متر از آن برای احداث یک ساختمان 10 طبقه جواز دریافت کرده بود. پس از اطلاع از این موضوع کمیته محیط زیست برای جلوگیری از وقوع چنین حادثه ای در صحنه حاضر شد و برای جلوگیری از قطع درختان موجود در آن، تذکرهای لازم داده و حتی کارهای رسانه ای نیز انجام شد.

وی در ادامه اضافه کرد: ساخت این ساختمان نه تنها فضای سبز منطقه بلکه سرانه عمومی منطقه را نیز مورد تعرض قرار داد. با یک حساب سر انگشتی می توان گفت ارزش افزوده ی حاصل از ساخت چنین ساختمانی نزدیک به 100 میلیارد تومان است. در یک آسیب شناسی ساده به این نتیجه می رسیم که اراده زیست محیطی هرگز از توان لازم برای متوقف کردن چنین روندهایی برخوردار نیست. آیا جز این است که 100 میلیارد تومان در تمام نهادهای تصمیم گیری ما نفوذ می کند، ملاحظات ما را زیاد می کند و در نهایت اعتراضات ما را کنترل می کند.

محمد میرزایی بیان کرد: واقعیت این است که در انتهای چنین قضایایی صرفا بحث مالی مطرح است. ما عملا به واسطه انتفاع اقتصادی با دستان خود به جان فضای سبز و سرانه های عمومی شهر خود افتاده ایم.

دبیر کمیته محیط زیست شورای شهر تصریح کرد: آنچه را که ما امروز در شهر تهران شاهد آن هستیم حتی در کشورهایی که با نظام سرمایه داری اداره می شوند نیز نمی بینیم. حتی در نظام سرمایه گذاری نیز قانون فصل الخطاب است. مطابق قانون حفظ و گسترش فضای سبز و قانون پهنه بندی حق نداریم باغات را از بین ببریم اما می بینیم که به یک مرتبه شورایی درست می شود به نام شورای عالی شهر سازی و معماری و سپس با کدخدا منشی مجوز به ساخت بناهایی می دهیم که نباید می دادیم و حتی در آنجا نیز متوقف نمی شویم و مجوز یک بنای 4 طبقه را به 10 طبقه افزایش می دهیم.

محمد میرزایی در پایان در بیان هدف کمپین «حفاظت از باغ ها و درختان شهر تهران» و ارائه راه حل برای چنین مشکلاتی در شهر تهران گفت: نهایتا هر شهروند چه در جایگاه حقوقی و چه در جایگاه حقیقی خود باید نفع عمومی را بر نفع شخصی ترجیح دهد. وجدان عمومی به عنوان عامل اصلی در تصمیم گیری های بزرگ اجتماعی باید تمام افراد جامعه را منتفع سازد. باید روزی برسد که تحت عنوان حقوق مکتسبه حقوق عمومی و اجتماعی شهروندان یک شهر زیر پای حقوق افراد خاصی له نشود.

1