28 مارس 2024 - 15:35

بهبود آموزش و بهداشت با گردشگری اجتماع محور در آناپورنا

3 فوریه 2016 - 09:40 dsfr.ir/vr6m9

بهبود آموزش و بهداشت با گردشگری اجتماع محور در آناپورنا
wanderingasianguy.com
مشارکت زنان در گردشگری آناپورنا

مشارکت زنان در گردشگری اجتماع محور خوداتکایی جامعه محلی و مدیریت پایدار منابع را به همراه دارد.

کارکنان پارک ملی لانگتانگ و سمن های نپالی تصمیم به مدیریت یک برنامه گردشگری اجتماع محور گرفتند که تنوع زیستی و حفاظت فرهنگی را ترویج می کند و منافع اقتصادی و اجتماعی را برای ساکنان محلی به ارمغان می آورد.

هدف این برنامه کمک به جوامع محلی منطقه آناپورنا است تا خدمات گردشگری را بهبود بخشد، اثرات زیست محیطی گردشگری را به نحو مناسب مدیریت و جاذبه ها و فعالیت های گردشگری را برنامه ریزی کند که این طرح گردشگران را به مدت طولانی در منطقه نگه می دارد.

تلاش بنیادی برنامه گردشگری اجتماع محور این است که انگیزه مالی به افراد محلی بدهد تا از طریق سودی که افراد و جوامع از مخارج گردشگران به دست می آورند  محیط طبیعی و فرهنگی را محافظت کنند.

زنان در روستای لانگتانگ و هلمابو (نپال) از برنامه گردشگری اجتماع محور منتفع شده اند. پیش از برنامه نرخ باسوادی زنان روستا بسیار پایین تر از مردان بود (25 درصد در مقایسه با 55 درصد مردان)، فرصت های آموزشی محدودی داشتند (دختران اغلب در خانه نگه داشته می شدند تا به کارهای خانه کمک کنند و وقتی خانواده ها نمی توانستند شهریه مدرسه را متحمل شوند به کارهای کشاورزی مشغول می شدند)، دسترسی آنها به منابع محدود بود، بر دارایی ها کنترل نداشتند و قدرت تصمیم گیری محدودی داشتند. اما با اجرای برنامه گردشگری اجتماع محور، گردشگرانی که برای کوهنوردی غالبا به منطقه می آمدند نیاز به سنت مهمان نوازی و پذیرایی داشتند. به دلیل این نیاز، زنان روستا واکنش خوبی به فعالیت های پروژه گردشگری اجتماع محور نشان دادند از قبیل اینکه منطقه را بدون زباله نگه داشتند، استانداردهای اسکان و آشپزی را از طریق برنامه های آموزشی ارتقا دادند،  فعالیت های فرهنگی برای گردشگران را افزایش دادند و توانایی بالایی در خواندن و نوشتن به منظور ارتباط برقرار کردن با گردشگران پیدا کردند.

از طریق این آموزش ها بود که زنان همچنین آموختند چگونه از گردشگران پول بگیرند، شروع به تمرین آشپزی و رعایت بهداشت در آشپزخانه ها، تفکیک و دفع مناسب زباله ها، روش های توسعه یافته صرفه جویی در سوخت، ساخت توالت با استفاده از مواد محلی، یادگیری انگلیسی ابتدایی برای گفت و گو با گردشگران و تورگردان ها و یادگیری رویه های اساسی کمک های اولیه کردند. تجربه ها در لانگتانگ و هلامبو (نپال) ظاهرا نشان می دهد که مشارکت زنان در گردشگری اجتماع محور شاید خوداتکایی جامعه محلی و رویکرد تقدیر جنسیتی را برای مدیریت پایدار منابع ایجاد کند.

منافع:

  • فرصت های آموزشی برای زنان افزایش یافت.
  • رویه های بهداشتی در روستاها بهبود یافت.
  • حفاظت از منابع طبیعی یک ابتکار عمل مهم شد
  • روستاهای محلی تمیز شده بودند (مثلا دفع زباله و آت و آشغال)
  • توانمندسازی زنان از طریق افزایش اشتغال و نقش های تصمیم گیری

چالش ها:

  • ترویج برنامه گردشگری جامع محور به دلیل منابع محدود
  • مشکل در تعیین اینکه چه کسی باید از سود عاید شده از گردشگران منتفع شود (مثلا توزیع بین جامعه محلی در برابر هر یک از خانوارها)

بهترین نحوه عمل: نقش آفرینی زنان

مشارکت زنان باعت ایجاد خوداتکایی جامعه محلی و رویکرد تقدیر جنسیتی برای مدیریت پایدار منابع خواهد شد.

منبع: کتاب گردشگری اجتماع محور، یافتن تعادل و تعیین مسیر برای آینده

نویسنده: دی.ای.تسجی، کلی.جی.سمراد، سمیح اس.ییلماز

مترجم: دکتر جعفر خیرخواهان

1