28 مارس 2024 - 15:25

تغییر نحوه سفر کردن در سال 2016 با فناوری های نوین

31 ژانویه 2016 - 13:20 dsfr.ir/ck97e

تغییر نحوه سفر کردن در سال 2016 با فناوری های نوین
techradar.com
تجربه گشت و گذار مجازی و نمای 360 درجه مکانها با استفاده از Google Cardboard گوگل

حضور فناوری های نوین می تواند نحوه سفر کردن را به کلی دگرگون کند.

سال هاست که مسافران وعده هایی را درباره ورود فناوری به حوزه گردشگری شنیده اند. وعده هایی نظیر دستیارهای رباتیک که در کارها کمک حال مسافران هستند، ماشین های بدون راننده که در مسافرت ها به مسافران خدمات رسانی می کنند و انواع و اقسام وسایلی که با استفاده از هوش مصنوعی طراحی شده اند تا وظایف گوناگونی را انجام دهند. با این حال، تاکنون هیچ کدام از این وعده ها محقق نشده  است. بسیاری از مردم با ناامیدی به این وعده ها می نگرند زیرا تا کنون موفق به دریافت چنین خدماتی در هیچکدام از سفرهایشان نشده اند.

امسال نیز همانند هر سال شهر لاس وگاس میزبان نمایشگاه CES بود. نمایشگاهی که در آن جدیدترین تکنولوژی های سال در زمینه های گوناگون ارائه می شوند. بسیاری از شرکت های بزرگ، هر سال در این نمایشگاه جدیدترین محصولات فناورانه خودشان را معرفی می کنند. محصولاتی که در نمایشگاه CES امسال معرفی شدند، می توانند انقلابی در زمینه گردشگری ایجاد نمایند. ابزارهایی که شاید تا چند سال آینده در فروشگاه های مختلف جهان عرضه شوند و در دسترس عموم قرار بگیرند.

واقعیت افزوده و آینده پروازها

در نمایشگاه امسال CES دو فناوری واقعیت افزوده و ردیابی چشم به صورت بسیار پررنگ در محصولات ارائه شده حضور داشتند. این فناوری ها معمولا برای علاقه مندان به بازی، بسیار جذاب هستند. اما به جز حوزه بازی، این تکنولوژی ها می توانند تجربه مسافرت هوایی را نیز بهبود بخشند.

کارشناسان و تحلیلگران حوزه گردشگری معتقدند شرکت های ارائه کننده خدمات گردشگری بین المللی به دنبال استفاده هرچه بهتر از فناوری های یاد شده در پروازها هستند. در واقع شرکت های هواپیمایی در حال برنامه ریزی برای استفاده بهینه از تکنولوژی واقعیت افزوده برای ارائه خدمات بهتر به مسافرانشان هستند. احتمالا در آینده ای نزدیک مهمانداران هواپیما به عینک هایی نظیر عینک گوگل (Google glass) مجهز خواهند شد. این عینک ها می توانند با توجه به حالات چهره مسافران، نیازهای آنان را به مهمانداران هواپیما گوشزد کنند. دیگر نیازی نیست که با فشردن دکمه از مهمانداران درخواست کمک کنید، کافیست در چهره شما نشانه هایی از تشنگی بروز کند تا با نگاه کردن اولین مهماندار به شما، این نیاز تشخیص داده شود.

همچنین فناوری ردیابی چشم می تواند با توجه به حرکت چشم شما ونگاهتان به اطراف، مهماندار را از طریق نمایشگر نصب شده در کابین مخصوص مطلع نماید که نیازمند کمک هستید. همچنین ساماندهی اولیه ی مسافران با پردازش چهره امکان پذیر خواهد بود. مهمانداران می توانند از روی چهره ثبت شده، تشخیص دهند که شما باید به کلاس تجاری منتقل شوید.

پیش نمایش سفرتان را از درون منزل مشاهده کنید

شرکت های بزرگ فناوری در سال 2014 برای استفاده از فناوری واقعیت مجازی، برنامه ریزی گسترده ای نجام دادند. به عنوان مثال شرکت گوگل توسعه محصول عینک واقعیت مجازی گوگل (Google Cardboard) را شروع کرد. همچنین شرکت فیس بوک نیز با خرید غول دنیای واقعیت مجازی Oculus، به صورت جدی پا در این عرصه گذاشت. حال بعد از گذشت دو سال این محصولات به بلوغ رسیده اند و می توان روی استفاده از آن ها حساب باز کرد. شرکت گوگل در سال جاری اپلیکیشن های فراوانی را برای عینک واقعیت مجازی اش توسعه داده  است. (Google Cardboard را با Google glass اشتباه نگیرید. گوگل کاردبرد عینک مقوایی شرکت گوگل است که برای استفاده ارزان از واقعیت مجازی طراحی شده است درحالی که گوگل گلس عینک لوکس این شرکت است که واقعیت افزوده تولید می کند نه واقعیت مجازی). فیس بوک نیز تمام توانش را برای بهره برداری از عینک واقعیت مجازی Oculus صرف کرده است و امسال نتیجه آن را شاهد خواهیم بود.

در حال حاضر با استفاده از Google Cardboard و نرم افزار نقشه گوگل یا استریت ویو (Streetview)، می توانید بسیاری از مقاصد گردشگری را به صورتی که تاکنون تجربه نکرده اید، مشاهده کنید. قبل از سفر، می توانید با استفاده از این عینک و در اتاق خواب تان فضای مقصد را مشاهده کنید و در آن قدم بزنید! چیزی فراتر از عکس های پانارومای 360 درجه معمولی. به علاوه به زودی می توانید اتاق های هتل مورد نظرتان را با استفاده از این عینک ها دقیقا مشاهده کرده و مناسب ترین آن ها را انتخاب نمایید. با استفاده از عینک واقعیت مجازی، شما تصویر فضای مورد نظرتان را مشاهده می کنید و با هر گام در آن فضا قدم بر می دارید.

گوشی های هوشمند، دستیاران سفر خواهند شد

با فراگیر شدن استفاده از گوشی های هوشمند، شرکت های گوناگون، نرم افزارهای تخصصی بسیار جالبی در زمینه گردشگری برای این گونه گوشی ها طراحی کرده اند. دستیاران دیجیتالی گوشی ها روز به روز هوشمندتر شده و نیازهای صاحبان شان را بهتر تشخیص می دهند.

در حال حاضر نرم افزارهای چندمنظوره ای وجود دارند که با استفاده از آن ها می توانید رزرو بلیط هواپیما، رزرو هتل، رزرو تور و حتی تاکسی فرودگاه را انجام دهید. این نرم افزارها می توانند دستور صوتی شما را نیز جستجو نمایند. کافیست از آن ها درخواست کنید تا برنامه ی آخر هفته را برای یک منطقه خاص هماهنگ کنند. این نرم افزارها با توجه به علایق شما بهترین انتخاب را انجام خواهند داد. هوش مصنوعی به کار رفته در چنین نرم افزارهایی مرحله به مرحله پیشرفت کرده و تکامل پیدا می کند.

اینترنت اشیاء وارد می شود

در نمایشگاه CES امسال شرکت سامسونگ از یخچال های سری جدیدش رونمایی کرد. این یخچال ها مجهز به صفحه نمایش لمسی بزرگ و عجیب 21.5 اینچی روی درشان هستند؛ صفحه نمایشی شبیه به گوشی های تلفن همراه. یکی از وظایف این مانیتورها نمایش محتویات داخل یخچال بدون باز کردن درشان است. این یخچال ها نسل جدیدی از وسایل هوشمند منازل هستند که امکان اتصال به دیگر لوازم خانه را از طریق اینترنت دارند. شما می توانید محتویات یخچال تان را از طریق تلفن هوشمند کنترل نمایید و هنگامی که در منزل تشریف ندارید و قصد خرید دارید، آگاهانه تر انتخاب کنید. در آینده نزدیک، شاید حتی نیاز نباشد که به گوشی همراه تان مراجعه کنید، کافیست با یکی از ابزارهای هوشمند منزل تان صحبت کنید و فرامین صوتی مد نظر را از این طریق به یخچال منتقل کنید.

با هواپیمای شخصی بدون خلبان سفر کنید

در حالی که در سراسر دنیا شرکت های خودروسازی تمرکزشان را روی تولید خودروهای بدون راننده گذاشته اند، یک شرکت چینی در نمایشگاه CES از هلیکوپتر بدون خلبانش رونمایی کرد. این بالگرد تنها برای یک مسافر طراحی شده  است. برای رسیدن به مقصد کافیست اسم مکان مورد نظر را بیان کنید، هلی کوپتر خودش از بهترین مسیر شما را به مقصد می رساند.

شرکت چینی Ehang برای مواقع اضطراری واحد پشتیبانی طراحی کرده  است. مسافران این هلیکوپتر در صورت بروز حادثه تنها با فشردن یک دکمه درون کابین از خدمات 24 ساعته پشتیبانی این شرکت بهره مند خواهند شد.

به نظر شما آیا این بار فناوری های یاد شده به زندگی روزمره ی مردم راه پیدا خواهند کرد؟

« دنیای سفر » این نوشته را از « کجارو » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1