25 آوریل 2024 - 05:31

کارناوال تئاتر فرصتی که برای گردشگری رشت از دست رفت

7 ژانویه 2016 - 11:30 dsfr.ir/bx63o

کارناوال تئاتر فرصتی که برای گردشگری رشت از دست رفت
مجتبی محمدی
کارناوال تئاتر در رشت

نپرداختن به صنعت رویدادها و عدم توجه به پیامدهای مادی و معنوی بالای انها در مقاصد گردشگری کشور از نقاط ضعف گردشگری کشور است.

رویدادها نقش های مهمی را در شکل بخشی به اجتماعات محلی، بازسازی شهری، توسعه فرهنگی و پرورش هویت ملی بازی می کنند. گردشگری نیز مانند بسیاری از موارد بالا از رویدادها سود می برد.

رویدادها به طور کلی در دسته های مختلفی جای می گیرند. رویدادهای فرهنگی مانند فستیوال ها، کارناوال ها، بزرگداشت ها، رخدادهای مذهبی یکی از جذاب ترین انواع رویدادها هستند. رویدادهای تجاری نیز اغلب شامل همایش ها، ملاقات ها، گردهمایی ها، نمایشگاه ها و بازارهای تجاری می شود. رویدادهای سیاسی و حکومتی نیز مانند گردهمایی های سران کشورها، رخدادهای سلطنتی؛ رویدادهای هنری-تفریحی مانند کنسرت ها، جشن های اهدای جوایز؛ رویدادهای علمی-آموزشی مانند سمینارها، کنفرانس ها؛ و در آخر رقابت های ورزشی و رویدادهای فراغتی و تفننی از انواع بسیار متنوع رویداد ها هستند.

رویداد با تمام اشکال متفاوتی که در بطن خود دارد، می تواند به عاملی مهم برای جلب گردشگر تبدیل شوند. با این حال نباید فراموش شود که چنین رویدادهایی با اهداف متفاوتی برگزار می شوند و از سمت عرضه و تقاضا قابل تعریف هستند.

اهمیت رویدادها از سمت تقاضا، در تاثیر و تصویر مقصد مثبتی است که بر ذهن مشارکت کنندگان رویداد حک می شود و در برندسازی و بازاریابی به مقصد کمک می کند. اما از سمت عرضه رویدادها برای تحقق اهداف خاص دیگری چون جذب گردشگر در فصل های رکود گردشگری، کاتالیزورگری در بازسازی مقاصد شهری و ظرفیت سازی گردشگری شهرها، خلق تصاویر ذهنی مثبت و زنده کردن جذابیت ها و جاذبه های منطقه از اهمیت برخوردارند.

مجتبی محمدی

با این حال رویدادهای گردشگری همیشه در خطر و تهدید کیفیت پایین برگزاری هستند. عدم توجه به بحث بازاریابی، تدوین محتواهای ضعیف، کیفیت پایین ارائه ی خدمات، اجرای ضعیف و نا هماهنگی، بخش هایی است که می تواند گردشگران را از شرکت در رویدادها و به ویژه رویدادهای گردشگری ناراضی سازد.

متاسفانه، بسیاری از رویدادهای برنامه ریزی شده بدون توجه به پتانسیل ها و جذابیت های گردشگری اجرا می شوند و این امر به سبب فقدان برنامه های گردشگری و خط مشی های جامع رویدادها رخ می دهد. به نظر می رسد در نظر گرفتن معیارهای گردشگری به هنگام برگزاری رویدادهای مختلف می تواند پیامدهای مثبت بیشتری را نصیب این مقاصد نماید.

بسیاری از این مقاصد به سبب برپایی چنین رویدادهایی می توانند رکود حاکم بر اقتصاد محلی و گردشگری منطقه را کاهش داده و با جذب گردشگران خاطراتی و تجاربی زیبا در ذهن انها از مقصد به جا بگذارند. در برگزاری رویدادهای فرهنگی، مناطق می توانند فرهنگ و تاریخ خود را به جذاب ترین شکل به گردشگران معرفی و فراتر از آن، آن ها را در فرآیند آن درگیر کنند.

مجتبی محمدی

برگزاری رویدادها از قابلیت بالایی برای جلب توجه رسانه ها برخوردار است. رسانه هایی که می توانند گردشگران بالقوه ای برای مقصد برگزار کننده رویداد فراهم سازند. نباید فراموش کرد که رویدادهای فرهنگی علاوه بر جذب گردشگر، می تواند شور و هیجان ساکنین محلی را از برپایی چنین برنامه هایی افزایش داده و بستری را برای مشارکت حداکثری آنها در شهر و منطقه خود فراهم سازد. علاوه بر این این رویدادها فضایی متفاوت و خارج از روزمرگی در مقصد شکل دهد.

کارناوال تئاتر گیلان با حضور 50 گروه نمایشی که در شنبه 12 دی ماه 1394 به همت سازمان فرهنگی شهرداری رشت و با هدف بروز قابلیت های نمایشی برگزار شد؛ از همان دسته رویدادهایی است که قابلیت بالایی در جذب گردشگران و مشتاقان فرهنگ دارد.

تنوع نمایش های به اجرا درآمده در آن از نمایش خیابانی، آیینی، سنتی، شورایی، تئاتر نامرئی، سیاه بازی، نقالی، پارکور، تعزیه (شاهزاده ابراهیم) گرفته تا نمایش مدرن، پانتومیم، فیزیکال، پرفورمنس، فرم، نمایش کودک، دلقک و … همگی انعکاسی زیبا از فرهنگ و هنر این منطقه است.

نپرداختن به صنعت رویدادها (event industry) و عدم توجه به پیامدهای مادی و معنوی بالای انها از نقاط ضعف گردشگری کشور است. اینکه چنین رویدادهایی بدون توجه به جنبه های تاثیرگذار و تاثیر پذیر گردشگری کشور در نقاط مختلف برنامه ریزی و اجرا می شود، چالشی است که امیدواریم هر چه زودتر مرتفع شود.

1