29 مارس 2024 - 00:54

توضیحات "سازمان زیباسازی" درباره مرمت جداره های خیابان سعدی

28 دسامبر 2015 - 17:10 dsfr.ir/le1wd

توضیحات "سازمان زیباسازی" درباره مرمت جداره های خیابان سعدی
ایسنا
ساماندهی و پاکسازی جداره های خیابان سعدی

سازمان زیباسازی شهر تهران درباره پروژه مرمت، ساماندهی و پاکسازی جداره های خیابان سعدی و مرمت و رنگ آمیزی سردر دانشگاه تهران، توضیحاتی ارائه کرد.

به گزارش خبرگزاری ایسنا، سازمان زیباسازی شهر تهران در توضیحات خود که در رابطه با گزارش ایسنا با عنوان «تیشه بر ریشه خیابان سعدی می زنند...» نوشته شده، آورده است:

«سازمان زیباسازی شهر تهران با باور به اهمیت سردر دانشگاه تهران به عنوان دومین نماد شناخته شده ایران اسلامی در جهان، برنامه مرمت و بهسازی سردر این دانشگاه را در پروژه پیرایش و آرام سازی پهنه خیابان انقلاب پیش بینی و از بهمن ماه سال 1393 این عملیات را آغاز و در پایان اردیبهشت ماه سال 1394 این عملیات را به فرجام رساند.

این عملیات با نظارت عالی دکتر محمد شکرچی زاده، رئیس انستیتو مطالعات مصالح ساختمانی وزارت مسکن و شهرسازی، دکتر قاسمیه، مدیریت طرح های عمرانی دانشگاه تهران، دکتر تدین، مسئول بررسی و پیشنهادات فنی، دکتر چینی، مسئول ارزیابی مقاومت بتن و نفوذ کلر و کربناسیون، مهندس محمدیان، رییس برنامه ریز طرح ترمیم و تقویت سازه و شرکت پایاساز آژند، مجری طرح ترمیم به سفارش سازمان زیباسازی به انجام رسیده است.

در گام نخست عوامل مخرب بتن شامل حملات کلریدی، سولفاتی، کربناتاسیون و واکنش های قلیایی سنگ دانه ها مورد بررسی قرار گرفت. آنگاه با اجرای آزمایش های تعیین مقاومت فشاری با چکش اشمیت، تعیین پوشش بتنی روی آرماتور با استفاده از دستگاه کاور متر، آزمایش جذب آب بتن، مغزه گیری از بتن و آزمایش تعیین ظرفیت خوردگی آرماتور به روش پتانسیل نیم پیل به ارزیابی احتمالات آسیب پرداخته شد. این ارزیابی ها موجب شد تا شش آسیب دسته بندی شود و برای هر مورد مصالح مناسب طراحی و پس از انجام آزمایش های لازم مورد استفاده قرار گیرد. برای مثال برای ترمیم و بازسازی شکستگی ها و محل های تخریب شده از ملات تعمیری سازه ای بر پایه و مسلح به الیاف پلی پروپیلن و افزودنی های شیمیایی و نیز ملات تعمیری سازه ای بر پایه سیمان اصلاح شده با لاتکس و مسلح به الیاف پروپیلن بهره برده شد. به منظور پیشگیری از فرسایش و تخریب های طبیعی آتی یک لایه پوشش محافظ بر پایه دوغاب پلیمیری اجرا شد که این محصول دو جزیی متشکل از یک لاتکس مایع بر پایه استایرن اکریلات و یک پودر پایه سیمانی بسیار نرم است. شایان ذکر است این عملیات توسط انجمن بتن ایران به عنوان طرح برتر سال 1394 برگزیده شده است.

سازمان زیباسازی شهرداری تهران با توجه به رسالت و تکالیف زیباسازی سیما و منظر شهری و ارتقاء کیفیت محیط شهری و متناسب برنامه ریزی های صورت گرفته، طرح کاهش آلودگی بصری، حذف زوائد، پیرایش شهری و ساماندهی نما و جداره معابر را در دستور کار خود قرار داده و در این راستا علاوه بر مرمت ساختمان های باهویت نظیر ساختمان ارباب هرمز، عین الدوله، خانه پروین اعتصامی، موزه علی اکبرخان صنعتی و ... به دنبال کاهش آلودگی و اغتشاش بصری از جداره معابر شهری نیز بوده که از کارهای اخیر صورت گرفته در این زمینه می توان به خیابان های ناصرخسرو، میدان و خیابان انقلاب، خیابان سعدی را نام برد که سایر معابر نیز در دستور کارهای آتی است.

اهداف تعریف شده در این پروژه ها با توجه به راهبردهای سازمانی کاهش آلودگی بصری از منظر شهری، پیرایش و حذف زوائد بصری، ساماندهی پس از پیرایش در نما و جداره پاکسازی جداره ها و بالکن ها از آلودگی ها بندکشی نماهای آجری با مصالح همگون و نظم بخشی به خطوط تراز تابلوهای صنفی و ... است.

لذا در فرآیند حذف زوائد و پیرایش، محورها بعضا نماهای بسیار فرسوده در حال ریزش و سقوط مصالح به پیاده نیز وجود دارد و به موجب ماده 55 بندهای 14 و 27 شهرداری مکلف است به منظور جلوگیری از خطرات احتمالی این قبیل ساختمان ها را رفع خطر کند.

ساماندهی محورها از جمله خیابان سعدی نیز بنا به تکلیف در مواد قانونی مذکور اقدام شده و بالکن در حال سقوط (به علت انباشت چندین لایه مواد و مصالح در جداره های مختلف چندین ساله و فرسودگی و ...) ساختمان نبش خیابان تقوی که ساختمان دارای قدمت نیز است ضمن رفع خطر ریزش بالکن، مرمت طاق با فرمت چیدمان معماری بنا صورت گرفته و آلودگی ها و رنگ آمیزی سنگ ها در نمای ورودی که در گذشته به علت ناآشنایی با اصول نگهداری بناهای قدیمی صورت گرفته، بنا نیز پاکسازی شده و به مصالح معماری (سنگ و آجر) رسیده و متناسب حطر معماری، ستون ها پاکسازی و در حال مرمت است.

اگر به مقوله های "یک: زیباسازی سیما و منظر شهری و رفع آلودگی بصری دو: مرمت بناهای قدیمی، به عنوان دو مقوله متناظر نگریسته شود، ناگفته پیداست که رفع آلودگی بصری هم جایگاه ارزنده ای در ارتقا کیفیت محیط شهری دارد و هم پای مرمت بناها جایگاه دارد و از طرفی مرمت بناهای قدیم نیز جز وظایف نهادهای مسوول میراث فرهنگی می باشد که در صورت عدم مرمت به موقع، علاوه بر ایجاد خطرات احتمالی نقش موثری در نازیبایی شهر خواهد داشت.

با توجه به مطالب فوق ملک مورد نظر به علت عدم توجه به نگهداری توسط مالک و همچنین عدم اقدام و اقدامات لازم از سوی سازمان میراث فرهنگی در حال تخریب بوده و در جریان حذف آلودگی بصری و تابلوهای فرسوده از نمای ملک مذکور مشخص شد که پوسته گچیِ نما به علت تاثیرات اقلیمی و فرسودگی در حال سقوط و ریزش به پیاده رو بوده که اقدامات مرمتی متناسب با وضعیت موجود صورت گرفت.»

1