23 آوریل 2024 - 13:25
در اولین همایش ملی کودک و طبیعت بررسی می شود

انتقال کودکان از کارخانه آموزشی به طبیعت

22 دسامبر 2015 - 11:30 dsfr.ir/4i2th

انتقال کودکان از کارخانه آموزشی به طبیعت
confsrttu.ir
اولین همایش ملی کودک و طبیعت

نظام آموزشی ما این شده است که کودکان به یک جعبه به نام کلاس منتقل می شوند و در یک سیستم آموزشی که به همه کودکان موضوعی یکسان، به یک شیوه می آموزد، گرفتار شوند.

طبیعت در بخش عمده ای از تاریخ تکامل انسان یکی از مهمترین زمینه هایی بوده که کودک در طی سالهای حساس و تأثیر گذار بلوغ خود با آن سر و کار داشته است. شاید گزافه نباشد اگر بگوئیم تجربه ی مستقیم و غیر مستقیم طبیعت یکی از تأثیرگذارترین عناصر رشد فیزیکی ، عاطفی ، ادراکی و حتی اخلاقی انسان بوده است و احتمالا در آینده نیز چنین خواهد بود. به رغم چنین امکانی ، آگاهی علمی ما از تأثیر و اهمیت طبیعت در طی مراحل مختلف کودکی به طرز چشمگیری پراکنده و ضعیف است.کودکان امروز در چهار دیواری خانه ها گرفتار شده اند. ارتباط آنها با دنیای طبیعی بسیار محدود شده است. تحقیقات معتبر علمی تایید می کنند که جدا شدن از فضا طبیعی در دوران کودکی اثر منفی بر رشد سالم کودک (در سه حوزه رشد شناختی، عاطفی – هیجانی،‌ ارزشی) و همچنین دیدگاه ها و رفتار حامی محیط زیست کودک دارد.خلاصه نظام آموزشی ما نیز این شده است که کودکان به یک جعبه دیگر به نام کلاس منتقل می شوند و در یک سیستم آموزشی که به همه کودکان موضوعی یکسان، به یک شیوه می آموزد، گرفتار شوند، نظامی که محصول انقلاب صنعتی است. نظامی که در آن مدرسه یه کارخانه است و کودکان تعدادی محصول در نظر گرفته می شوند. دست آخر نیز اندک وقت آزاد کودکان توسط تبلت و تلویزیون و کامپیوتر دزیده می‌شود.

مدرسه طبیعت راهکاری بود که عبدالحسین وهاب زاده ایده آن را در ایران مطرح و آن را فضایی عنوان کرد که تجربه طبیعت برای کودک آزادانه، خودانگیخته و بدون برنامه از پیش تعیین شده صورت می گیرد. کودک در این فضا در تخیلاتش غرق می شود، به کاوش های آزادانه می پردازد، عناصر مختلف محیط را دستکاری می کند و شکل می دهد، به تخیلاتش در رابطه با اشیا و موجودات اطراف خویش جان می بخشد و به صورت فردی یا با دوستان واقعی یا خیالیش چیزهای مختلف می سازد و با آنها بازی و فعالیت می کند.او در این فضا با جانوران اهلی و گیاهان وحشی و اهلی مختلف در منطقه زندگی خود آشنا می شود و آنها را لمس می کند در فعالیتهای طبیعی زندگی نظیر جمع آوری گیاهان خوراکی، باغبانی، تیمار حیوانات ، تهیه غذا ، فرآوری مواد مختلف ، ساختن وسایل از مواد طبیعی و نظایر آنها مشارکت خود انگیخته دارد.

کانون دوستداران محیط زیست دانشگاه شهید رجایی به عنوان یکی از انجمن های فعال در حوزه آموزش محیط زیست به کودکان در نظر دارد در کنار انجمن نجوای زمین،  سازمان حفاظت محیط زیست،  مدرسه طبیعت، موسسه کاوشگران طبعیت دنیا  و پژوهشکده علوم و مهندسی دانشگاه شهید رجایی با برگزاری اولین همایش ملی کودک و طبیعت در 17 دی ماه سال جاری به مفهوم مدرسه طبیعت و مسائل دیگر مربوط به رابطه کودک و طبیعت و وابستگیش به جهان طبیعی و منافعی که کودک از این رابطه بهره مند می شود بپردازد .

در همین رابطه محمد(بهمن )عظیمی دبیر کانون دوستداران محیط زیست دانشگاه شهید رجایی و دبیر اجرایی همایش ملی کودک و طبیعت در گفت و گو با «دنیای سفر» گفت: این همایش با هدف آشنایی با اهمیت و ضرورت رابطه کودک با جهان طبیعی و منافع آن برای کودکان،  آشنایی با مدرسه طبیعت ؛ مفهوم و ساختار،تأکید بر حق طبیعی کودکان برای تجربه طبیعت و گردهم آیی اندیشمندان، فعالان و مجریان برنامه کودک و طبیعت در ایران برگزار می شود که ریاست آن بر عهده دکترحمید رضا عظمتی بوده و دبیری آن را  دکتر سعید علیایی بر عهده خواهد داشت. همچنین عبدالحسین وهاب زاده به عنوان دبیر علمی همایش مجموعه را همراهی می کند. 

ارایه گزارشی از فعالیت مدرسه های طبیعت در ایران و مدرسه های طبیعت در حال شکل گیری از دیگر اهدافی بود که عظیمی به آنها اشاره و درباره محورهای این همایش نیز اظهار کرد: ما در اولین همایش ملی کودک و طبیعت تلاش می کنیم مجموعه پرسش هایی را مطرح و پاسخ هایی برای آنها بیاییم. خاستگاه تکاملی رابطه کودکان با طبیعت کدام است؟ تعهد و حساسیت کودکان نسبت به محیط چگونه شکل می گیرد ؟استدلال آنها در ارتباط با طبیعت و مسائل زیست محیطی به چه ترتیب است؟اهمیت نسبی تجربه مستقیم ، غیرمستقیم و نمادین تجربه طبیعت در طی دوران کودکی تا چه اندازه است؟آیا این واقعیت که امروزه فرصت های تجربه ی مستقیم ارتباط با نظام های طبیعی سالم برای کودکان به طرز قابل توجهی کمتر شده، اهمیت دارد؟اهمیت برخورد فزاینده کودکان با طبیعت از طریق واسطه های تکنولوژیکی نظیر تلویزیون و کامپیوتر کدام است؟ از جمله پرسش هایی هستند که در این همایش درصدد پاسخگویی به آنها هستیم.

دبیر اجرایی همایش  از علاقه مندان به ثبت نام  جهت حضور در این همایش، در خواست کرد تا  به سایت همایش به آدرس www.confsrttu.ir/cn مراجعه کنند.

1