29 مارس 2024 - 04:45

تمام ظرفیت وزارت خارجه برای تقویت گردشگری کشور کمتر از 50 درصد است!

21 دسامبر 2015 - 17:00 dsfr.ir/cd8r7

تمام ظرفیت وزارت خارجه برای تقویت گردشگری کشور کمتر از 50 درصد است!
مینا رشیدی
سومین نشست کمیسیون گردشگری، اقتصاد ورزش، اقتصاد هنر

فقدان امکانات و خط مشی های لازم در جهت تسهیل و تسریع صدور روادید در نمایندگی های کنسولی کشور و فرودگاه ها در کنار نپرداختن به ویزای الکترونیکی و مصوبه کنگره آمریکا به گردشگری کشور صدمه وارد می کند.

سومین نشست کمیسیون گردشگری، اقتصاد ورزش، اقتصاد هنر، 29 آذر با عنوان «بررسی مسائل و مشکلات مربوط به صدور ویزا جهت اعزام و پذیرش هیات های گردشگری، ورزشی، هنری، تجاری و مشکلات فرودگاهی» در اتاق بازرگانی برگزار شد.

احمد اصغری قاجاری، رئیس کمیسیون در ابتدای نشست بیان کرد: هنگامی که نفت با بشکه ای 105 دلار در سال 1392-1393 نتوانست مشکلات کشور را حل کند، اکنون با بشکه ای 40 دلار چگونه می تواند راه حلی برای خروج کشور از مشکلات خود ارائه دهد.

وی افزود: چه بخواهیم و چه نخواهیم جز حرکت به سوی گردشگری و کسب درآمد ناشی از آن راه دیگری وجود ندارد.

رئیس کمیسیون گردشگری، اقتصاد ورزش، اقتصاد هنر به وضعیت نابسامان تسهیلات رفاهی فرودگاهی اشاره و تصریح کرد: صف های طولانی اخذ چمدان و دریافت خدمات فرودگاهی، بسیاری از گردشگران و مسافران کشور را با مشکل جدی رو به رو ساخته است.

فرهاد شریف معاون امور بین الملل اتاق ایران در این نشست ضمن تاکید بر اهمیت استراتژیک گردشگری در تغییر چهره مخدوش ایجاد شده از ایران در کشورهای غربی گفت: تعامل انسان ها با یکدیگر در بستر گردشگری می تواند پیش داوری ها و قضاوت ها را تغییر دهد و دیگر نمی توان تجربه های شخصی افراد را به راحتی با عنصر رسانه و تبلیغات سو مخدوش ساخت.

معاون امور بین الملل اتاق ایران ساخت تصویری صادقانه و تاثیرگذار بر گردشگران و مسافران خارجی را از وظایف سازمان ها و بدنه های گردشگری ایران در کشورهای هدف دانست.

وی با اشاره به لزوم امنیت گردشگران در توسعه گردشگری کشور افزود: ایجاد تصویر مثبت و امن از کشور، رفع بیکاری خصوصا برای نیروهای جوان کم آموخته و تازه فارغ التحصیل شده از مهمترین کارکردهای مستقیم گردشگری است.

اعضای هیات مدیره و میهمانان کمیسیون،  نشست را با طرح سوالات و بیان مشکلات مربوط به صدور و اخذ ویزا و تسهیلات فرودگاهی ادامه دادند.

علی رضا کاظمی وفا، مدیر اجرایی اتحادیه هتل های استان تهران با تاکید بر جنبه های نظارتی، امنیتی و پیامدهای اجتماعی گردشگری گفت: بسیاری از گردشگران انفرادی هنگامی که به کشور وارد می شوند به جای اقامت در هتل در مکان هایی اقامت دارند که عملا در جایی ثبت نشده است.

علی رحیم پور، مدیر عامل مجموعه هتل های هما، با اشاره به اروپایی بودن درصد بالایی از میهمانان هتل های کشور اظهار کرد: مصوبه اخیر کنگره آمریکا در خصوص لغو ویزا و یا اجازه ورود بدون ویزا 38 کشور اروپایی به ایالات متحده که از سال 2011 به ایران سفر کرده اند، گردشگری کشور را کاملا متاثر خواهد ساخت.

وی در ادامه افزود: این مصوبه موجب می گردد که بسیاری از هیات های سرمایه گذاری از آمدن به ایران منصرف شوند. و این امر تنها محدود به این 38 کشور نمی شود و کل دنیا را در بر می گیرد. امروزه در حوزه صنعت نیز چنانچه کسی از چین بخواهد صنعتی را در ایران سرمایه گذاری کند، معمولا مشاوران اصلی خود را از اروپا انتخاب می کند.

مدیر عامل مجموعه هتل های هما بیان کرد: ما چگونه می توانیم 20 تا 25 میلیون گردشگر وارد کشور کنیم در حالی که ساختار مالی و تشکیلاتی دفاتر کنسولی ایران در کشورهای هدف از آمادگی های لازم برای تسهیل و تسریع صدور روادید برای تحقق چنین امری برخوردار نیستند. برای حل این مشکل چاره پیش روی گردشگری کشور جز حرکت به سوی e-visa و e-tourism نیست.

علی رحیم پور به فقدان ارتباط بین نمایندگان سیاسی کشور با تورگردانان بزرگ و عمده اشاره کرد و گفت: ایجاد چنین ارتباطاتی می تواند در افزایش تعداد گردشگران ورودی به کشور موثر باشد.

مصطفی سروی، عضو هیات رئیسه جامعه تورگردانان کشور با اشاره به سلیقه ای عمل کردن کنسولی های ایران در خارج از کشور در امر صدور ویزا اظهار کرد: در استرالیا 30 تا 40 روز طول می کشد تا به مسافر ویزا داده شود و از آنجایی که اغلب این گردشگران در کنار سفر به ایران برنامه رفتن به کشور دیگری را هم دارند به سبب طولانی شدن فرآیند اخذ ویزا از سفر به ایران منصرف می شوند.

حسن قشقاوی، معاون کنسولی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالات و مشکلات اعضای کمیسیون گردشگری، اقتصاد ورزش، اقتصاد هنر بیان کرد: بالا بردن تعداد گردشگران ورودی به کشور از مهمترین تکالیف برنامه ای کشور است.گردشگری برای ایران بسیار پراهمیت است زیرا گردشگری پایه و اساس دیپلماسی عمومی کشور را شکل می دهد.

معاون کنسولی وزارت امور خارجه تصریح کرد: ما می توانیم سالانه به 500 نفر تورگردان عمده ویزای رایگان ارائه دهیم. به علاوه خواستار ورود اساتید و روسای دانشگاه های گردشگری و هتلداری هستیم.
حسن قشقاوی در ادامه افزود: تمام ظرفیت وزارت خارجه برای تقویت گردشگری کشور کمتر از 50 درصد است؛ باقی در اختیار سفارت خانه های خارجی مقیم تهران است.

وی با تاکید بر پتانسیل گردشگری ایرانیان خارج از کشور گفت: با توجه به پرونده های تشکیل داده شده در نمایندگی های کنسولی خارج از کشور، تعداد ایرانیان مقیم خارج 5 تا 6 میلیون تخمین زده شده است. تا جایی که آمارها نشان می دهد ایرانیان مهاجر در مقایسه با سایر مهاجرین از  ویژگی های مهم و قابل توجه در گردشگری کشور برخوردارند. ایرانیان در مقایسه با شهروندان اصیل هر کشور از سطح سواد بالاتری برخوردارند. آنها جز سرمایه دارترین ملیت ها در بین مهاجرین به شمار می آیند. آمار سرمایه ایرانی ها فقط در آمریکای شمالی دو هزار و پانصد میلیارد دلار است.

قشقاوی در ادامه اضافه کرد: متاسفانه به سبب اختلافات بین ارگان های داخلی و دولتی و عدم وجود اجماع ملی در واکنش مشخص به ایرانیان خارج از کشور تا به حال نتوانسته ایم از پتانسیل گردشگری و توان سرمایه گذاری آنها بهره مند شویم. جلب همین تعداد ایرانی مقیم خارج و اعضای نزدیک خانواده ی آنها که ممکن است ملیت های مختلفی نیز داشته باشند، پاسخگوی بسیاری از  نیازهای گردشگری کشور خواهد بود. اما برای جذب و علاقه مند کردن این تعداد به ایرانی مقیم خارج باید برنامه ریزی شود.

معاون کنسولی وزارت امور خارجه با اشاره به پلیس گردشگری در راستای ایجاد امنیت برای گردشگران گفت: ما با امنیتی نگاه کردن به گردشگری موافق نبوده اما به وجود انتظام اعتقاد داریم. در این راستا می توان از بازنشسته های نیروی انتظامی مانند بسیاری از ساختارهای دیگر مانند پلیس + 10 استفاده کرد.

حسن قشقاوی با ظالمانه، نژاد پرستانه و غیر منطقی دانستن مصوبه کنگره آمریکا خاطر نشان کرد: ما در پی ارائه راهکارهایی برای کاهش دادن شدت تاثیر چنین مصوبه ای بر گردشگری کشور هستیم اما بیان آنها را به زمان دیگری موکول خواهیم کرد.

وی در ادامه بزرگ ترین مزیت های گردشگری کشور را گردشگری زیارتی، گردشگری سلامت و پزشکی، طبیعت گردی و گردشگری علمی و فرهنگی دانست و گفت: حوزه اسلامی - شیعی و حوزه زبان فارسی  از شبه قاره هند و بنگلادش گرفته تا آسیای مرکزی حوزه جذب گردشگری کشور است. تنها در سال گذشته فقط دو میلیون عراقی برای زیارت وارد کشور شده اند. اتخاذ سیاست های ویزا و روادید در این بسترهای گردشگری برای ما بسیار مهم است.

معاون کنسولی وزارت امور خارجه با اشاره به برخی از این سیاست ها اظهار کرد: کشورهایی که با جمهوری اسلامی ایران به صورت دو طرفه لغو روادید دارند، کشور ترکیه 90 روز، سوریه 90 روز، بولیوی 30 روز است.کشورهایی را که ایران به صورت یک طرفه لغو روادید کرده است: کشور آذربایجان 15 روزه، مصر (با هدف گردشگری) 20 روزه، گرجستان 45 روزه هستند. کشورهایی که به صورت یک طرفه ایران را لغو روادید کرده اند، کشور اکوادور 90 روز، نیکاراگوئه 90 روز و اقلیم کردستان عراق است. کشورهایی که با جمهوری اسلامی ایران ترتیبات ویزای فرودگاهی رایگان به صورت دو طرفه دارند، کشور لبنان 30 روزه، مالزی 15 روزه است.

وی در ادامه اضافه کرد: روادید فرودگاهی در ایران برای تمام کشورها به جز 11 کشور (عراق، آمریکا، انگلیس، کانادا، اردن، کلمبیا، افغانستان، پاکستان، سومالی، بنگلادش و هندوستان) صادر می شود. با این حال اعطای روادید فرودگاهی به صورت گروهی به عراق از مشهد آغاز شده است. 11 کشور دیگر حتما باید از سفارت خانه های ایران روادید مربوطه را اخذ نمایند.

حسن قشقاوی بیان کرد: به منظور تسهیل ورود ایرانیان خارج از کشور، شورایی متشکل از نمایندگان وزارت کشور، وزارت اطلاعات، وزارت صنعت و معدن، معاون گردشگری و وزارت امور خارجه ایجاد کرده ایم و قرار است لایحه هایی را برای تسهیلات در امر گردشگری به دولت ارائه دهیم.

وی افزود: در تمام فرودگاه های بین المللی مدت روادید فرودگاهی را از 15 روز به 30 روز اضافه کرده ایم. علاوه بر این وزارت خارجه موظف شده است تا یک سال دیگر، ارائه ی ویزای الکترونیک را به صورت آزمایشی در یکی از فرودگاه های کشور آغاز کند.

معاون کنسولی وزارت امور خارجه با اشاره به پتانسیل های گردشگری سلامت در کشور بیان کرد: شورای راهبردی گردشگری سلامت توانایی ارائه ویزای ورود و ویزای گردشگری به مدت 30 روز را دارد.
حسن قشقاوی در ادامه به صدور تعدادی از شرایط ویژه صدور ویزا اشاره کرد و گفت:

  • روادید نوع M: family member؛ این روادید به مردان خارجی با همسران ایرانی و همین طور فرزندان آنها تا صرف یک سال و با یک سوم هزینه ارائه می شود. با این حال چندین بار لایحه اعطای گذرنامه ایرانی به فرزندانی که دارای مادر ایرانی و پدر غیر ایرانی هستند را به مجلس داده ایم متاسفانه هر بار پس از ورود به کمیسیون مجلس، رد شد.
  • روادید توع T: treatment؛ خارجی هایی که به قصد درمان به کشور می آیند، با نصف قیمت و با مدت مشخص شده بنا بر نظر پزشک، ویزای درمانی می گیرد. به همراهان درجه یک بیمار نیز بنا به صلاح دید پزشک و بیمارستان مربوطه تا هر میزانی که درمان بیمار ایجاب کند، ویزا ارائه می شود.
  • روادید نوع I: investment؛ از 3 ماه تا سه سال ویزای رایگان به سرمایه گذاران اعطا می شود. ماده 35 قانون سرمایه گذاری این اجازه را به وزارت امور خارجه می دهد که بین 3 ماه تا 3 سال روادید سرمایه گذاری با مجوز سازمان سرمایه گذاری صادر کند. در رابطه با روادید طرف های تجاری شرکت های خصوصی نیز رویه به همین صورت است مگر در مواردی که سرمایه گذاران از 11 کشوری باشند که ویزای فرودگاهی به انها نمی دهیم. در چنین مواردی آنها می توانند روادید خود را از نمایندگی های ما در کشور خود یا کشورهای همسایه دریافت کنند و چنانچه کارشناسان خارجی در یک سال گذشته سه بار به کشور وارد شده باشند برای آنها روادید multiple صادر می شود.

وی افزود: در خصوص روادید گردشگری، توصیه ما اخذ روادید گروهی است. به سبب برخی از مشکلات امنیتی ترجیح بر ورود گردشگران به صورت گروهی است. با این حال امکان صدور ویزای تکی نیز در فرودگاه ها و نمایندگی های کنسولی کشور ممکن است. اگرچه در مورد روادید انگلیسی ها، آمریکایی ها و کانادایی ها به عنوان گردشگر و یا سرمایه گذاران شرکت های خصوصی صدور ویزا فرآیندی متفاوتی را طی می کند که با اختلاف حداکثر 3 روز در اغلب موارد ویزا صادر خواهد شد.

معاون کنسولی وزارت امور خارجه اضافه کرد: ما خواستار لغو ویزا با همه کشورها هستیم و هیچ محدودیتی در این زمینه نداریم اما چنین اتفاقی نیازمند شرط عمل متقابل است. زیرا نبود این شرط با عزت ایرانی سازگار نیست.

ما می دانیم تسهیلات و خدمات فرودگاهی بسیار ضعیف ارائه می شود. گیت ها باید بیشتر شود و صدور ویزای فرودگاهی نباید این قدر طول بکشد.

حسن قشقاوی در پایان گفت: متاسفانه در کشور ما تولید ثروت را امری مذبوح و ضد اسلام به شمار می آورند. در حالی که نه تنها ثروت و تولید ثروت در اسلام نفی نشده بلکه در راستای نگرش اسلام قرار دارد و ما باید قدردان سرمایه گذارانی باشیم که نه تنها پول و سرمایه را از کشور خارج نمی کنند بلکه آن را وارد کشور کرده و منجر به توسعه کشور می شوند.

1