18 آوریل 2024 - 17:54
به مناسبت 26 آذر، روز حمل و نقل

حمل و نقل گیلان در توسعه تجارت کشور موثر است

18 دسامبر 2015 - 09:00 dsfr.ir/va134

فرودگاه سردار جنگل رشت

توسعه تجارت گیلان منجر به توسعه تجارت استان و کشور می شود.

“حمل و نقل”، انتقال اشخاص و کالاها از نقطه ای به نقطه دیگر است؛ صنعتی که به تجهیز ملزومات حمل و انتقال اشخاص و کالاها می پردازد؛ بخش مهمی از اقتصاد ملی را تشکیل می دهد که به صنعت حمل و نقل شهرت یافته است.

جمهوری اسلامی ایران از جمله کشورهایی است که به لحاظ قرار گرفتن در موقعیت جغرافیایی بسیار مناسب، از مزایای ترانزیتی خوبی بهره مند بوده و با گسترش شبکه حمل و نقل و ارتباط مطمئن و کارآمد، می تواند از این مزایا در راستای افزایش درآمدهای ارزی و ارتقای موقعیت استراتژیک خود در منطقه به نحو مطلوب استفاده کند.

در شمال ایران نیز دریای خزر قرار دارد که بهترین پل ارتباطی میان کشورهای ایران، روسیه، قزاقستان، ترکمنستان و آذربایجان است و می تواند نقش مهمی در تجارت میان این کشورها ایفا کند.

گیلان در حاشیه دریای خزر، به جز از راه دره منجیل که از طریق آزاد راه شماره یک به قزوین وصل می شود، راه شوسه دیگری به فلات ایران ندارد. گیلان، از طریق چابکسر با استان مازندران و از طریق آستارا با جمهوری آذربایجان و استان اردبیل، راه زمینی دارد. تراکم بالای جمعیت و فاصله کم مراکز جمعیتی، به گیلان موقعیت ممتازی در زمینه حمل و نقل بخشیده است.

فرودگاه بین المللی سردار جنگل رشت در بلوار ولیعصر رشت، با مساحت کل 220 هکتار، فرودگاه اصلی گیلان و بزرگ ترین فرودگاه شمال ایران است و در رتبه سیزدهم فرودگاه های ایران قرار دارد.

به گزارش خبرگزاری ایسنا؛ حجت شعبانپور، معاون امور عمرانی استانداری گیلان، در خصوص حل مشکلات مربوط به صنعت حمل و نقل هوایی گیلان معتقد است که در کنار کمیته حمل و نقل هوایی، اتاق فکری نیز برای حل مشکلات این صنعت تشکیل شود.

وی رد شدن تمام مکاتبات مربوط به صنعت حمل و نقل هوایی را از فیلتر این کمیته، ضروری دانست و خاطرنشان کرد: تمام دستگاه های ذی ربط نیز باید در تهیه زیرساخت های مورد نیاز در این زمینه همکاری کنند.

معاون امور عمرانی استاندار گیلان بر ضرورت تقویت و ساماندهی پرواز عتبات عالیات از رشت تاکید کرد و افزود: پروازهای زیارتی از طرف این نهاد باید فعال شده و حداقل به هفته ای یک پرواز برسد.

شعبانپور همچنین گفت: زمانی حلقه گردشگری در گیلان تکمیل می شود که تمام زیرساخت ها برای پذیرش گردشگر فراهم شود؛ ایجاد جذابیت در بازارهای شهری و تامین هتل، از جمله این زیرساخت ها است.

حمل و نقل جاده ای در گیلان از سه زیربخش حمل و نقل کالا، مسافر و بین المللی تشکیل شده است. حمل و نقل مسافر عمومی جاده ای بین شهری با استفاده از اتوبوس، مینی بوس و سواری کرایه انجام می شود. 4/1 درصد ناوگان حمل و نقل کالای کشور در گیلان فعالند. مراکز عمده حمل و نقل بین المللی گیلان، شهرستان های انزلی و آستارا هستند.

پایانه مرزی آستارا در مرز مشترک استان گیلان با کشور جمهوری آذربایجان، تنها راه مواصلاتی این استان با کشورهای شوروی سابق و دروازه ورود به اروپا و مرز امین در ایران است. این مرز مقام نخست کشوری در زمینه تجارت چمدانی را داراست.

بندر انزلی بزرگ ترین بندر شمال ایران و از فعال ترین بندرهای حاشیه دریای خزر و پنجمین مرز فعال ایران است. با طرح شیوه های جدید ترانزیت چون کریدور شمال-جنوب، وجود منطقه آزاد تجاری-صنعتی انزلی اهمیت بیشتری یافته است.

نخستین راه آهن در گیلان در سال 1914 توسط خوشتاریای روس، از پیربازار به رشت، به طول 9 کیلومتر کشیده شد. عملیات اجرایی پروژه راه آهن گیلان (قزوین، رشت، انزلی) به طول 205 کیلومتر در سال 1381 شروع شد و هم اکنون در حال پیشرفت است و امید می رود با تخصیص اعتبارات، به زودی صدای سوت قطار در گیلان طنین انداز شود.

26 آذرماه، به پاس خدمات طاقت فرسای ناوگان خستگی ناپذیر حمل و نقل کشور و برای آگاهی هرچه بیشتر جامعه با نقش و جایگاه اساسی بخش حمل و نقل در اقتصاد ایران زمین، به عنوان «روز حمل و نقل» انتخاب شده است. این روز را به تمامی دست اندرکارانِ صنعت حمل و نقل گیلان باید تبریک گفت که در راه شکوفایی اقتصاد ایرانِ اسلامی گام بر می دارند.

تاریخ تحولات صنعت حمل و نقل در کشور، راوی روزهای سرنوشت سازی بوده اند که نقشی تعیین کننده در انسجام شبکه حمل و نقل داشته اند و 26 آذرماه سال 1361، از شمار چنین روزهایی است. در این روز و در بحبوحه جنگ تحمیلی، حدود 100 کشتی حامل کالا در بنادر جنوبی کشور، در انتظار تخلیه بار بود و بروز بحران ناشی از اتمام ذخیره کالاهای اساسی در کشور، تهدید کشتی های منتظر از سوی عراق و نیز شمول بیمه های جنگی، نگرانی هایی را برای مسئولان فراهم آورده بود. در همین روزها، رهبر کبیر انقلاب، حضرت امام خمینی (ره) در پیامی تاریخی، کامیون داران کشور را به مشارکت در تخلیه هر چه سریع تر کشتی ها فراخواندند و با همت آن دلیرمردان، کشور از وضعی بحرانی خارج، و این روز به عنوان «روز حمل و نقل» نامیده شد.

در آذرماه سال 1361، به دنبال فرمان تاریخی حضرت امام خمینی (ره) مبنی بر تخلیه کشتی های منتظر در بندرهای جنوبی کشور، ایران زمین شاهد بسیج عمومی کامیون داران شد و گیلانیان نیز در این مشارکت ملی، حضوری پررنگ داشتند و صحنه های کم نظیری از فداکاری، ایثار و تلاش شبانه روزی را به ثبت رساندند.

امروز نیز در صنعت حمل و نقل استان تلاش های خوبی صورت می گیرد، زیرا بر کسی پوشیده نیست که رقابت در بازارهای بین المللی برای به دست آوردن سهم بیشتر در تجارت جهانی، روز به روز فشرده تر و پیچیده تر می شود. در این میان، تولید کنندگان و صادرکنندگانی موفق می شوند که با برخورداری از فن آوری روز در بخش تولید و بهره گیری صحیح از مدیریت علمی بازار در بخش توزیع و حمل و نقل، بتوانند قیمت تمام شده و هزینه های تجاری را برای عرضه محصولی استاندارد کاهش دهند. بر این اساس، تجارت جهانی و حمل و نقل در انواع مختلف زمینی، دریایی و هوایی، دو پدیده جدانشدنی هستند. خدماتِ حمل و نقل کارآمد، شرط لازم برای انجام تجارتی موفق است. در نیم قرن اخیر، روند رشد تجارت جهانی به طور مستمر تداوم یافته و به موازات آن، خدمات حمل و نقل نیز بهبود یافته و نقش بسیار مؤثری در رونق تجارت جهانی ایفا کرده است.

راه سالم، از نعمت های بسیار مهمی به شمار می آید که در تأمین امنیت جانی افراد، تأثیر به سزایی دارد و یکی از عوامل کنترل مرگ و میر و تصادف در جاده هاست. بر این اساس، یکی از مسایل بسیار مهم در طول مسیر، استفاده بهینه و مفید از نعمت گران قدر جاده سالم است؛ چرا که استفاده ناصحیح از آن، افزون بر آنکه جان و امنیت دیگران را به خطر می اندازد.

بنا به دستور مقام معظم رهبری برای تلاش در جهت تحقق اهداف اصل 44، بخش خصوصی باید در بخش های مختلف قوی شود و حضور قوی بخش خصوصی در حوزه حمل و نقل منجر به توسعه کشور می شود؛ در این راستا در گیلان نیز اقدامات موثری انجام شده است.

علی حدادی، معاون توسعه مدیریت و منابع اداره کل حمل و نقل و پایانه های گیلان، در نشست کارگروه تخصصی تاسیس دفاتر الکترونیکی حمل و نقل این اداره کل گفت: در راستای توسعه تعداد خدمات قابل ارایه در واحدهای الکترونیکی (دفاتر پیشخوان) و صرفه جویی در زمان، هزینه و مسافت طی شده توسط ارباب رجوع، خدماتی شامل تشکیل پرونده متقاضیان تأسیس مراکز معاینه فنی وسایط نقلیه سنگین برون شهری، تشکیل پرونده جهت تمدید پروانه فعالیت شرکت های حمل و نقل کالا، تشکیل پرونده جهت تمدید پروانه فعالیت شرکت های حمل و نقل مسافر، درخواست نصب تابلو اختصاصی در جاده ها، درخواست تمدید نصب تابلو اختصاصی در جاده ها، تشکیل و تکمیل پرونده اولیه تأسیس مجتمع های خدماتی و رفاهی، تشکیل پرونده ثبت نام مینی بوس روستایی، اطلاع رسانی نوسازی ناوگان مسافر، اطلاع رسانی نوسازی ناوگان باری، اطلاع رسانی اخذ پروانه عبور بارهای ترافیک و ثبت اطلاعات رانندگان مسیرهای روستایی در سامانه مربوطه جهت صدور مجوز فعالیت راننده حمل و نقل روستایی در سال جاری به دفاتر پیشخوان واگذار شد.

وی با اشاره به حجم و گستره کاری بالا در این حوزه، بر ضرورت رعایت اصل تکریم ارباب رجوع تاکید کرد و افزود: به منظور تسلط بر فرآیندهای انجام کار و بخشنامه های مرتبط با نوع خدمت در حوزه حمل و نقل جاده ای و پرهیز از هرگونه انحراف در روند انجام خدمات واگذار شده، دستورالعمل ها و آیین نامه های ابلاغی سازمان متبوع، طی یک دوره آموزشی به مدیران و متصدیان دفاتر پیشخوان دولت در استان ارایه شد.

این مقام مسئول یادآور شد: این دوره آموزشی با حضور 300 نفر از مدیران و کاربران دفاتر پیشخوان سطح استان طی 4 روز در سالن اجتماعات اداره کل حمل و نقل و پایانه های گیلان برگزار شد و فرایند انجام خدمات واگذار شده توسط کارشناسان ادارات حمل و نقل کالا، مسافر، روستایی، ایمنی و ترافیک و امور بازرگانی و سرمایه گذاری این اداره کل برای شرکت کنندگان تشریح شد.

به گفته وی، خدمت تمدید کارت هوشمند مسافری و باری از سال 90 به دفاتر پیشخوان دولت در استان واگذار شده و در حال حاضر این 11 مورد از خدمات اداره کل حمل و نقل و پایانه ها در دفاتر پیشخوان دولت در شهرهای رشت، رودبار، فومن، صومعه سرا، شفت، انزلی، آستارا، تالش، لاهیجان لنگرود، املش، رضوانشهر، اسالم، کوچصفهان، لشت نشاء، خمام و خشکبیجار ارایه می شود.

1