28 مارس 2024 - 16:34

شرکت های با مجوز گردشگری قربانی ناهماهنگی ها

17 دسامبر 2015 - 07:00 dsfr.ir/ob9kf

شرکت های با مجوز گردشگری قربانی ناهماهنگی ها
خبرگزاری مهر
تور گردشگری و طبیعت گردی

آیا سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، متولی نظارت بر شرکت های گردشگری است؟

در سال های اخیر تمایل هموطنان مان به سفرهای داخلی، به ویژه سفرهای طبیعت گردی، افزایش یافته است که این مسئله نتایج اثربخشی در بالا رفتن فرهنگ گردشگری، بهبود اقتصاد جوامع میزبان، جلوگیری از خروج ارز از کشور و ... داشته است؛ و این مهم میسر نمی شد مگر با تلاش شرکت های برگزارکننده تور و حمایت های سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری.

اما در این میان مشکلاتی که بعضا از سوی برخی نهادها برای مجریان تور به وجود می آید، که دلیل عمده این مشکلات عدم هماهنگی نهادها با یکدیگر است، باعث ایجاد دلسردی در مجریان تور و مسافران این گونه سفرها می شوند. از آن جمله می توان به عدم هماهنگی نیروی محترم انتظامی با سازمان میراث فرهنگی کشور و عدم اطلاع کامل ایشان از مقررات و قوانین ناظر بر شرکت های گردشگری اشاره کرد که گاهی در جاده ها و یا شهرها و روستاهای مقصد گردشگران به صورت کاملا سلیقه ای و بدون داشتن دلایل منطقی و قانونی و یا توضیحی مناسب، اقدام به متوقف کردن تورها نموده و گاها ساعت های زیادی عوامل اجرایی تور و حتی مسافران را مورد بازخواست قرار می دهند.

عدم دریافت مجوز از پاسگاه نیروی انتظامی حتی در مناطق و جاده های عبور آزاد، عدم تفکیک جنسیتی در وسایل نقلیه! و عدم تائید کارت «راهنمای گردشگری» صادر شده از سازمان میراث فرهنگی از جمله دلایل این نهاد برای چنین رفتارهایی است. حال آن که سازمان میراث فرهنگی و گردشگری، به عنوان مرجع ناظر بر شرکت های گردشگری، هیچ مصوبه ای مبنی بر اجرای تور با تفکیک جنسیتی و یا اجرای تور با هماهنگی نیروی انتظامی ندارد.

با چنین برخوردهایی به نظر می رسد نیروی انتظامی، سازمان میراث گردشگری را به عنوان یک مرجع قانونی صادر کننده ی مجوز، برای اجرای تور قبول ندارد؛ و این مهم، باعث بروز مشکلات عدیده و بزرگی برای شرکت های دارای مجوز شده است؛ و البته سؤالات بزرگی را در ذهن شرکت های تحت نظارت سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ایجاد کرده است. از آن جمله اند:

  1. آیا سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، متولی نظارت بر شرکت های گردشگری است؟
  2. آیا نیروی محترم انتظامی، از قوانین ناظر بر شرکت های گردشگری اطلاعی دارد؟
  3. آیا توسعه گردشگری داخلی، کوچک ترین ارزشی نزد مدیران و سیاست گذاران کشور دارد؟
  4. آیا سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، حامی مجموعه تحت نظر خود است؟
  5. آیا تاکنون مسئولان سازمان میراث فرهنگی، برای حمایت از مجموعه زیر نظر خود و رفع موانع موجود (که بارها و بارها توسط شرکت های گردشگری به صورت شفاهی و کتبی به اطلاع آن سازمان رسیده است.) قدمی برداشته اند؟

    و بسیاری سوال بی جواب دیگر...

به هر حال در هر حرفه و شغلی، افراد سودجویی هستند که با رفتارهای نامناسب اجتماعی و یا زیر پا گذاشتن قوانین باعث خدشه دار شدن وجهه شاغلین در آن حرفه می شوند. صنعت گردشگری نیز از گزند چنین گروه هایی در امان نمانده است و ممکن است وجود چنین گروه هایی باشد که باعث و بانی چنین رفتارهایی از سوی نیروی انتظامی شده است؛ اما جالب اینجاست که سازمان میراث فرهنگی، خود را متولی جلوگیری از فعالیت این گروه ها نمی داند و اصولا تاکنون با وجود پیگیری های مکرر شرکت های تحت نظر سازمان میراث فرهنگی، هیچ یک از نهادها (اعم از سازمان میراث فرهنگی، قوه قضائیه، پلیس فتا و ...) خود را مسئول رسیدگی به این معضل نمی دانند! اما کلیه نهادهای مذکور خود را مجاز به پایمال کردن حقوق قانونی مجریان معتبر تورها می دانند.

اثرات نامطلوب چنین رویکردهایی نه تنها متوجه شرکت های مجاز شناخته شده از سوی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری می شود بلکه حقوق شهروندی را زیر سؤال برده و صنعت توریسم را قربانی چنین تداخلی می کند.

این دردنامه را نوشتیم؛ اما نه برای رسیدگی مسئولان سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری که حتما وظایفی خطیرتر از حمایت از مجموعه تحت نظر خود و توسعه گردشگری داخلی دارند (و البته ناامید از رسیدگی هستیم!)؛ نه برای تغییر دیدگاه مسئولان نیروی انتظامی که به نظر می رسد اطلاعی از قوانین ناظر بر شرکت های گردشگری ندارند.

نوشتیم برای دوست داران سفرهای داخلی، که بدانند اگر با چنین برخوردهای ناشایستی در سفرها مواجه شدند! شرکت های گردشگری مقصر نیستند؛ که بدانند ما تمام تلاش خود را کردیم و می کنیم اما متأسفانه گوش شنوایی نداریم؛ اصولا بعد از سال ها فعالیت در زمینه گردشگری، نمی دانیم در کدام سازمان و یا نهاد باید به دنبال گوش شنوا بگردیم!

« دنیای سفر » این نوشته را از « دالاهو » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1