20 آوریل 2024 - 11:47
در آستانه برگزاری همایش "میراث فرهنگی و توسعه پایدار" اعلام شد

ضرورت الگو قرار دادن میراث فرهنگی در توسعه پایدار

29 نوامبر 2015 - 20:40 dsfr.ir/5r7c3

ضرورت الگو قرار دادن میراث فرهنگی در توسعه پایدار
میراث آریا
همایش میراث فرهنگی توسعه پایدار

توسعه در صورتی پایدار است که میراث فرهنگی را الگو قرار داده و از تجربیات تاریخی خود بهره گیرد.

"مدیرکل موزه های ایران"

به گزارش روابط عمومی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، محمدرضا کارگر مدیرکل موزه های ایران و عضو کمیته علمی همایش میراث فرهنگی و توسعه پایدار این مطلب را در آستانه برگزاری این همایش مطرح کرد.

کارگز افزود: کشورهایی که دارای تاریخ کهن، تجربه تمدنی و میراث فرهنگی تاریخ دار هستند از امتیازات ارزشمندی در مقایسه با کشورهایی که فاقد این ارزش ها هستند برخوردارند.

وی وجود ارزش های نهفته در این سرزمین ها را عامل  تمایز آن ها با کشورهایی دانست که ارزش های تاریخی و تمدن کهن ندارند. وی ادامه داد: در کنار این طرز فکر این اعتقاد نیز امروزه شکل گرفته است که کشورهای کمتر تاریخی نیز در مواقعی توسعه یافته به نظر می رسند زیرا که توانسته اند صنعت گردشگری را که در این حوزه بسیار مهم تلقی می شود ارتقا ببخشند. این کشورها می توانند با به نمایش گذاشتن آثار تاریخی در کنار ارایه تنوع غذایی و جذابیت های فرهنگی در سطح گسترده ای به جذب توریست بپردازند.

مدیرکل موزه های ایران گفت: سرزمین های یاد شده بادر نظر گرفتن شرایط و منابع موجود می توانند کیفیت زندگی خود را نیز بالا ببرند کاری که ما در سرزمین خودمان انجام ندادیم و بدون توجه به منابع دست به تغییرات زدیم و نتیجه اش به خطر افتادن سرزمین مان بود.

وی کم آبی، جمعیت فشرده در برخی نقاط، خالی از سکنه شدن روستاها، جامعه مصرفی و ... را نتیجه این تغییرات دانست و تصریح کرد که برای کاهش این صدمات می توانیم میراث فرهنگی را الگو قرار دهیم و از تجربیات تاریخی خود بهره جوییم.

کارگر برگزاری همایش "میراث فرهنگی و توسعه پایدار" را اتفاق خوبی دانست که قرار است برای اولین بار با همکاری پژوهشگاه میراث فرهنگی و سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور برگزار شود. وی گفت: اتفاق خوبی که در روند برگزاری این همایش افتاده این است که سازمان مدیریت و برنامه ریزی اعلام آمادگی کرده که از تجارب میراث فرهنگی بهره گرفته و از آن در مدیریت کشور استفاده کند و از سوی دیگر میراث فرهنگی نیز آمادگی دارد تجارب ملموس اش را در اختیار سازمان مدیریت و برنامه ریزی قرار دهد.

کارگر همچنین برگزاری همایش "میراث فرهنگی و توسعه پایدار" را تجربه خوبی دانست که برای نخستین بار میان نظام برنامه ریزی کشور و سیستم پژوهشی اتفاق می افتد و افزود: این انتقال تجربه تا چه اندازه می تواند موثر باشد و نظام برنامه ریزی تا چه اندازه می تواند از این تجربه کمک بگیرد نکته مهم دیگری است.

به اعتقاد او، اگر میراث فرهنگی بتواند به شایستگی داشته های خود را به زبانی منتقل کند که گویای ارزش هایش باشد سازمان مدیریت و برنامه ریزی کشور این آمادگی را دارد که از آنها بهره جوید. کارگر با بیان اینکه توسعه در صورتی می تواند پایدار باشد که تمامی ارکان آن با توانایی های یک جامعه منطبق باشد اظهار داشت با در نظر گرفتن تمامی تهدیدات و فرصت ها در یک برنامه ریزی توسعه می توانیم به توسعه پایدار برسیم.

به گفته عضو کمیته علمی همایش میراث فرهنگی و توسعه پایدار باید برای ایجاد توسعه پایدار تمامی تهدیدات و فرصت ها را شناخت و از آنها بهره گرفت و در این میان میراث فرهنگی بهترین گزینه ای است که می تواند ما را در شناخت الگوهایی که کارکرد مناسب در جامعه دارند کمک کند. کارگر با اشاره به شکل گیری رفتارهای اجتماعی پس از سال های طولانی، گفت: اگر بخواهیم در مردم شناسی و جامعه شناسی نیز به توسعه پایدار دست یابیم باید با شناخت درست از جامعه و تمام رفتارها و ویژگی های آن برنامه ریزی کنیم که البته میراث فرهنگی می تواند نقش موثری در این زمینه داشته باشد.

گفتنی است، نخستین همایش ملی میراث فرهنگی و توسعه پایدار توسط پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری، سازمان مدیریت و برنامه ریزی و همکاری چند نهاد دیگر دی ماه سال جاری برگزار می شود.

1