29 مارس 2024 - 12:40
در دومین جلسه کمیسیون گردشگری، اقتصاد ورزش، اقتصاد هنر عنوان شد

ناتوانی سازمان میراث فرهنگی برای ورود به دوره پساتحریم

16 نوامبر 2015 - 15:00 dsfr.ir/l804z

ناتوانی سازمان میراث فرهنگی برای ورود به دوره پساتحریم
مینا رشیدی
دومین جلسه کمیسیون گردشگری، اقتصاد ورزش و اقتصاد هنر

بخش گردشگری ایران به سبب ناتوانی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، فقدان آمادگی سازمان برای ورود به دوره پساتحریم و عدم ژرف اندیشی و درک صحیح از تحولات جهانی قاعدتا توان لازم برای اداره این صنعت را ندارد.

یکشنبه 24 آبان ماه 1394 دومین جلسه ماهانه کمیسیون گردشگری، اقتصاد هنر و اقتصاد ورزش در محل اتاق بازرگانی برگزار شد و پس از بیان اقدامات انجام شده در یک ماه گذشته، به پیشنهادات کمیسون پیرامون دو ماده 50 و 51 برنامه توسعه ششم اشاره شد.

اصغری قاجاری، رئیس کمیسیون در این جلسه بیان کرد: پس از بحث های بسیار بین کمیسیون گردشگری اتاق تهران و کمیسیون گردشگری اتاق ایران، نتیجتا دیدگاه ها و نقطه نظرات کمیسیون با همکاری و تدوین امین زاده، کارشناس کمیسیون، به دستگاه مربوطه اعلام شد.

وی در ادامه گفت: در نشست هیات رئیسه کمیسیون، 3 کارگروه با عنوان کارگروه گردشگری و گردشگری سلامت، کارگروه اقتصاد ورزش، کارگروه اقتصاد هنر تعیین شد. اعضای کمیسیون باید بر اساس علاقه و توانایی های خود به عضویت هریک از این کارگروه ها درآید.

سپس بهرامی، رییس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی اتاق گلستان، در خصوص اطلاع رسانی و نحوه مشارکت کمیسیون در برگزاری اجلاس سه جانبه مشترک گردشگری، کشاورزی و صنعت میان سه کشور فارسی زبان (ایران، تاجیکستان و افغانستان) در آینده ای نزدیک در استان گلستان سخن گفت.

وی اظهار کرد: استان گلستان دارای مجموعه متنوعی از صنایع، معادن، کشاورزی و گردشگری است. این استان با 8000 هکتار مراتع، 350 کیلومتر مرز آبی، 200 کیلومتر خط ترانزیتی، ظرفیت بالایی برای جذب گردشگر دارد. فک خزری و خاویار همچنان از اهمیت ویژه ای در این منطقه برخوردار است و قومیت های گوناگون قزاق، ترکمن، سیستانی و ترک نشان از تنوع قومیتی بالای منطقه دارد.

رئیس اتاق گلستان با تاکید بر اثرگذاری این استان در توسعه کشور بیان کرد: گلستان از 400 گونه گیاه دارویی، 90 گونه محصولات کشاورزی برخوردار است. راه های آبی، ریلی و هوایی موجود در استان نیز باعث شده است این استان با همسایگان شمالی در ارتباط نزدیک باشد.

علاوه بر این، گردشگری ورزشی خصوصا اسب سواری و گردشگری سلامت به دلیل موقعیت مکانی استان می تواند از فرصت ها و پتانسیل های ارزشمندی برخوردار شود. نگاه گردشگری در اتاق گلستان کمرنگ بود اما سعی شده است با پیشنهاد این اجلاس سه جانبه بر اهمیت نگاه گردشگری افزوده شود.

وی با اشاره به اجلاس سه جانبه 6 ماهه آینده در استان گلستان افزود: با انجام سفری به تاجیکستان و انجام رایزنی های مورد نیاز با سفرا و مسئولان مربوطه تاجیکستان و افغانستان بسترهای لازم برای برگزاری اجلاس را فراهم ساخته و سعی می شود بیشتر کارهای اجرایی با حمایت و همراهی کمیسیون گردشگری انجام شود.

به گفته بهرامی هدف از این اجلاس بیان ظرفیت های استان و دعوت سرمایه گذاران و فعالان صنعت گردشگری به گلستان است. به علاوه، جذب پروازهایی که روزانه با اهداف درمانی از تاجیکستان و افغانستان به سوی هند می روند نیز می تواند توسط استان گلستان به عنوان یک فرصت گردشگری کسب شود.

بهرامی در ادامه اضافه کرد: پس از برگزاری جلسات متعدد با نایب رئیس گردشگری شمال، رئیس اداره کل استان و دانشگاه علوم پزشکی، به این نتیجه رسیدیم که بسترهای مورد نیاز در استان فراهم است و می توان به جذب این بازار هدف بالقوه پرداخت.

وی در پایان گفت: قدرت و توانایی کمیسیون و تصمیم اتاق بازرگانی استان گلستان بر آن است تا با کمک سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری و مراجع ذی نفوذ مربوطه این اجلاس سه جانبه، یک ماه بعد از نوروز به نحو مطلوب برگزار شود.

حجازی، عضو هيئت نمايندگان اتاق بازرگانی ايران از اتاق قم، به نبود زیرساخت های گردشگری کشور اشاره کرد و اظهار داشت: به دلیل نبود قوانین لازم و تعداد اندک هتل های مورد نیاز نمی توان گردشگری کشور را توسعه داد. وی در ادامه با بیان پرسش هایی گفت: امروز کدامیک از هتل سازان ما توانایی بازسازی هتل های خود را دارند؟ آیا امروز شهرداری ها قدرت و اجازه توسعه هتل ها را در کشور امکان پذیر می سازند؟ این عضو کمیسیون ارائه برنامه بدون وجود زیرساخت های مورد نیاز را غیرممکن می داند و به بیان این واقعیت می پردازد که شهرداری ها در راستای ارائه پروانه هتل ها به اخذ وجوهاتی با نرخ صنعتی پرداخته و غیر مستقیم مشوق ساخت مسافرخانه ها به جای هتل ها می شوند.

وی سپس با اشاره به عدم وجود اعتماد نسبت به سرمایه گذاران ایرانی گفت:

به غیر از هتل داران استان خراسان رضوی، باقی هتل ها توجیه اقتصادی ندارند.

حجازی اظهار کرد: ابتدا باید فرهنگ و قوانین مورد نیاز برای توسعه زیرساخت های مربوطه از طرف دولت در مصوبه ها و آیین نامه های ویژه تدوین شود. حجازی در این جلسه خواستار صدور پروانه رایگان برای هتل های 4 و 5 شد. اط نظر وی ارائه تسهیلات بانکی باید با رقم های کمتر از 3 تا 4 درصد صورت گیرد.

عضو هيئت نمايندگان اتاق بازرگاني ايران از اتاق قم، در ادامه افزود: در کشور ترکیه اقامت در هتل های 4 و 5 ستاره با قیمت پایین ممکن است اما چرا چنین امری در کشور ما صورت نمی پذیرد. این چه امکاناتی است که کشور ترکیه از آنها برخوردار است اما برای کشور ما غیرممکن است. آیا این امر جز به سبب عدم حمایت های سیاستی و مالی دولت و شهرداری ها ایجاد شده است؟

وی در ادامه خواستار توسعه گردشگری بومی و داخلی شد و افزود برای توسعه گردشگری بین الملل ابتدا باید گردشگری داخلی و ملی توسعه یابد.

شفیع زاده، عضو هیات مدیره جامعه تورگردانان ایران بیان کرد: توسعه صنعت صرفا نمی تواند مبتنی بر گفتمان شفاهی باشد. بر روی کاغذ آمدن برنامه ریزی استراتژیک و برنامه های توسعه بدون اقدامات جدی برای عملیاتی کردن آنها، هدر دادن کاغذ است. دقیقا اتفاقی که در دوره اصلاحات افتاد و برنامه ها تنظیم شد اما در دوره بعد به مرحله اجرا در نیامد. بنابراین باید عملگرایانه به تغییر روندها پرداخت و به مقوله رقابت بین المللی اهمیت داد. وی معتقد است نوع نگاه اتاق ایران به گردشگری باید تغییر کند و به سطح علمی و اندیشه ای ارتقا یابد.

وی گفت: به کارگیری نقطه نظرات صاحبان اندیشه و مراکز دانشگاهی، زمینه هایی را فراهم می سازد که عملا توانمندسازی بخش خصوصی را به منصه ظهور رسانده و این مهم تنها با همکاری سازمان های مسئول خصوصا سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ممکن است.

شفیع زاده پس از تشکر از تلاش های اعضای کمیسیون، با ابراز تاسف ادامه داد و گفت: بخش گردشگری ایران به سبب ناتوانی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، فقدان آمادگی سازمان برای ورود به دوره پساتحریم و عدم ژرف اندیشی و درک صحیح از تحولات جهانی قاعدتا توان لازم برای اداره ی این صنعت را ندارد. از نظر وی سازمان حتی نتوانسته است مشکل سرمایه گذاران داخلی را حل کند پس چگونه می تواند سرمایه گذاران خارجی را به کشور جذب کند. وی اضافه کرد: حتی اگر سرمایه گذار خارجی وارد کشور شود ممکن است با مسائلی رو به رو شود که برگرفته از موضوعات امنیتی و عقیدیتی است.

وی گفت: با دوگانگی نمی شود صنعت گردشگری را در کشور چرخاند. از طرف دیگر ارائه دستورالعمل ورود گردشگران به سفرا کشور، نمی تواند صنعت گردشگری ایران را متحول کند.

عضو هیات مدیره جامعه تورگردانان ایران اظهار کرد: صنعت گردشگری ایران زمانی متحول می شود که بخش خصوصی قدرتمند شود، بخش خصوصی قاعدتا زمانی قدرت پیدا می کند که بتواند جای دولتی را که از فساد رنج می برد، بگیرد. محول کردن امور به بخش خصوصی از دامنه دار شدن فساد جلوگیری می کند. بخش خصوصی کاملا در اختیار سازمان متولی است مشروط به اینکه سازمان برای شنیدن حرف های این بخش گوش شنوا داشته باشد.

اصغری قاجاری در ادامه جلسه و در تکمیل بیانات شفیع زاده گفت: بخش خصوصی باید از مسیری حرکت کند که بتواند از ظرفیت های دولت برای توسعه صنعت گردشگری استفاده کند. وی تاکید کرد نباید با تخریبی صحبت کردن به فاصله گرفتن بخش خصوصی و دولتی دامن زد. رئیس کمیسیون اظهار داشت: وظیفه و رسالت کمیسیون چیزی جز بیان چالش ها و انتقادی صحبت کردن نیست و بخش خصوصی باید جریان امور را رصد کند.

غلامعلیان، رییس کمیسیون گردشگری اتاق بازرگانی آبادان بیان کرد: نباید در کشوری که هنوز گردشگری داخلی به طور مطلوب در ان احیا نشده است، دست به سوی گردشگری بین المللی برده شود. وی با تاکید بر برنامه ریزی در رشد گردشگری کشور گفت: عدم شناخت کافی و عدم تعریف قابلیت های داخلی کشور معضل توسعه گردشگری بومی کشور است.

غلامعلیان، آبادان را دارای پتانسیل های بالقوه ای برای گردشگری دانست و ادامه داد: با وجود جاذبه های بسیار، کسی ابراز تمایل به سرمایه گذاری در این منطقه نکرده است. نبود زیرساخت های گردشگری، ورزشی و هنری آبادان، سزاوار گذشت و فداکاری مردمان این منطقه در طول سالیان جنگ نیست.

با توجه به سخنان رئیس جمهور در سفر به مناطق آبادان و خرمشهر و تاکید وی بر تبدیل شدن این مناطق به قطب گردشگری، غلامعلیان خواستار برنامه ای جدی از طرف کمیسیون در خصوص این موضوع شد. وی با پیشنهاد به برگزاری جلسات کمیسیون در شهرهای بالقوه برای توسعه گردشگری، سخنان خود را خاتمه داد.

نورآقایی، رئیس کانون انجمن های صنفی راهنمایان گردشگری سراسر کشور در رابطه با اجلاس سه جانبه ایران، تاجیکستان و افغانستان به ارائه پیشنهاداتی در این خصوص پرداخت و گفت: از ترکیب مثلث ایران، تاجیکستان و افغانستان با مثلث کشاورزی، صنعت و گردشگری و با قرار گرفتن این کشورها در حوزه ایران فرهنگی و خراسان بزرگ، جغرافیا ذهنی مولانا، فردوسی و حوزه نوروز ایران، بهترین پیشنهاد برای هسته مفهومی این اجلاس بحث خوراک است. زیرا خوراک با صنعت، کشاورزی و گردشگری و هنر در ارتباط است.

وی در ادامه افزود: موضوع دیگری که می توان بر روی آن تاکید کرد بحث صنایع دستی و جلوه هنری آن است. علاوه بر این، با توجه به تشابهات فرهنگی، موضوع دیگری که این 3 کشور می توانند به ان بپردازند صنعت سینما ست. از طرف دیگر می توان به واقع بودن این سه کشور در مسیر جاده ابریشم پرداخت که در حال حاضر دارای اولویت ویژه ای در سازمان جهانی گردشگری است.

آخرین پیشنهاد نورآقایی، تاکید بر بحث ادبیات در این اجلاس بود. بنا بر اظهارات وی، کشورهای مختلف بر اساس داستان ها و رمان ها و صنعت چاپ خود به اهدافی دست یافته اند که تاکنون در کشور ما در نظر گرفته نشده است.

رحمانی موحد، معاونت گردشگری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، در پایان جلسه با ابراز خرسندی از حضور در جلسه کمیسیون گردشگری بیان کرد:

سازمان امیدوار است با همکاری و همفکری کمیسیون گردشگری و مجموعه صنعت گردشگری بتواند منشا توسعه گردشگری کشور باشد.

وی افزود: سازمان با کمبودها و مشکلات پیش روی صنعت گردشگری بیگانه نیست و این مسائل را در جلسات و صحبت ها با بخش های مرتبط کشوری بیان کرده است. معاونت گردشگری در ادامه گفت: تمام مدیران میراث معتقدند راه و مسیر برای توفیق گردشگری از مسیر و ظرفیت بخش خصوصی است اما مهم است این بخش خصوصی چه کسانی با چه ویژگی هایی و چ شاخصه هایی باشند.

بنا بر اظهارات رحمانی موحد: بخش خصوصی اعتبار بخش دولت در سفر های هیاتی دولت است و این واقعیت بر کسی پوشیده نیست.

وی بیان کرد: کمیسیون با معرفی اعضای فعال خود به سازمان میراث فرهنگی می تواند اسباب ارتباط را برای مشورت در امر گردشگری فراهم سازد.

رحمانی موحد ضمن اشاره به تشکیل ساختاری به نام کمیته مشورتی گردشگری در معاونت گردشگری افزود: فعالان از بخش های مختلف گردشگری از دولت گرفته، تا دانشگاه، رسانه، سازندگان و بخش خصوصی می توانند در این کمیته حاضر شوند و به تبادل نظر و ایده بپردازند. این امر می تواند منجر به ایجاد ظرفیت ها و فضاهای مورد نیاز توسعه گردشگری کشور شود.

رحمانی موحد با اشاره به گزارش اخیر مجمع جهانی اقتصاد گردشکری، در خصوص وضعیت رقابت پذیری گردشگری و شاخص های آن در سال 2015 گفت:

از 14 شاخص مهم در رقابت پذیری گردشگری، متاسفانه ایران تنها در یک شاخص آن یعنی رقابت پذیری قیمت، از شرایط خوبی برخوردار است و در سایر شاخص ها وضعیت مناسبی ندارد.

وی در ادامه افزود: چنانچه خواستار جایگاه مطلوب گردشگری متناسب با ظرفیت ها و پتانسیل های شایسته کشور هستیم، باید دست به تحولات و تغییرات اساسی بزنیم. بیان مشکلات و انتقادات، آسان ترین راه موجود است. آنچه که امروز بیش از هر زمان دیگری باید مورد توجه قرار گیرد، ارتقا و بهبود مجموعه اقدامات، امکانات و فعالیت های بخش های مختلف صنعت گردشگری است. با در کنار هم قرار گرفتن این مجموعه ها می توان راه حل مناسب را عرضه کرد.

وی در آخر افزود: با دست در دست هم دادن، همفکری و همدردی، شناسایی جایگاه و ظرفیت های هر یک از بخش ها می توان به موفقیت رسید و این امر با توجه به تجربه های موجود سایر کشورها شدنی است.

معاونت گردشگری اظهار کرد: رسالت کمیسیون گردشگری، تسهیل و اجرایی نمودن طرح ها و ایده های فعالان گردشگری است. این کمیسیون باید به حلقه ی ارتباطی بین تشکل ها و فعالین گردشگری با بانک ها، منابع مالی و فرصت های موجود گردشگری کشور تبدیل شود زیرا در مجموعه فعالان گردشگری ممکن است این دسترسی ها ضعیف باشد و نتیجتا کمیسیون می تواند در این مسیر یاری گر فعالان باشد.

از نظر رحمانی موحد تشریک مساعی و گفتگو به پیدا کردن راه های بیشتر کمک می کند و کمیسیون باید میزبان تعداد بیشتری از فعالان گردشگری باشد. وی معتقد است دعوت از سازمان ها و نهادهای ذی مدخل و ذی نفوذ در گردشگری مانند شهرداری ها، بانک ها، وزارت کشور، وزارت اقتصاد و ... باید در اولویت کمیسیون قرار گیرد.

معاونت گردشگری با اعتراف و پذیرش این واقعیت که سازمان از ظرفیت های محدود، توان اندک و موجودی و منابع ناکافی خود مطلع است، ادامه داد: شرایط نامناسب در دوره های قبلی نیز مانعی برای توسعه فعالیت های سازمان بوده است. از طرف دیگر تمام کم و کاستی ها را نمی توان به دوش دولت انداخت. با این حال، تمام تلاش دولت سر و سامان دادن به بخش گردشگری است.

1