18 آوریل 2024 - 14:26

کتاب «زبان گیلکی» منتشر شد

4 نوامبر 2015 - 10:00 dsfr.ir/8i61k

کتاب «زبان گیلکی» منتشر شد
deilamestan.com
پراکندگی زبان در استان های شمالی کشور

کتاب «زبان گیلکی» (گویش لاهیجان)، به نویسندگی دکتر نادر جهانگیری به همت حوزه هنری گیلان منتشر شد.

به گزارش گیلان فردا؛ محمد پرحلم معاون فرهنگی هنری حوزه هنری گیلان گفت: نخستین کتاب «زبان گیلکی» (گویش لاهیجان)، به نویسندگی دکتر نادر جهانگیری به همت واحد ادبیات حوزه هنری گیلان توسط انتشارات فرهنگ ایلیا منتشر شد.

وی گفت: صرف نظر از بحث های دامنه داری که گاه زبان را با گویش یکی دانسته و گاه متفاوت؛ گویش های هر منطقه به طور بالقوه، پتانسیل گسترده کردن زبان معیار را درخود دارند و با توجه به دایره واژگانی متفاوت از زبان معیار، گاه می توانند منبع تغذیه ای برای آن محسوب شوند، به ویژه که امروز، توجه به خرده فرهنگ ها درآ ثار ادبی و هنری، اقبال عام تری یافته است.

پرحلم ادامه داد: گویش های بومی که سنت های صحیح و عرف و عادات معقول منطقه ای از طریق آن محفوظ می ماند، به طریق اولی، باید حفظ و نگه داری شوند. بنابراین حفظ گویش های بومی، صرف نظر از حفظ تنوع زبانی جامعه، اولا باعث تداوم آیین ها، سنت ها و رسوم معقول و صحیح بومی-منطقه ای خواهد شد، ثانیا منبع عظیمی از واژگان، اصطلاحات، تعابیر و ضرب المثل ها و … را که به طور بالقوه، برای بقای زبان معیار ضروری است، حفظ خواهد کرد. طبعا یکی از را ه های ثبت گویش ها از نظر علمی، جمع آوری و تدوین واژگان آن است.

وی اشاره کرد: کتاب حاضر، پیش تر در سه جلد و از سوی دانشگاه توکیو در ژاپن منتشر شده است. اهمیت و ویژگی این ویژه نامه گیلکی که آن را از سایر واژه نامه ها متمایز می کند، آن است که برخلاف شیوه مرسوم ثبت واژه های گیلکی که همواره بر اساس واژه های متفاوت از فارسی استوار بوده در این کتاب فارغ از زبانی دیگر و تنها با استفاده از یک روش علمی، واژه های گیلکی (حتی اگر با معادل فارسی اش تشابه داشته باشند) گرد آمده است. به این اعتبار برای نخستین بار در یک واژه نامه با زبان گیلکی به مثابه یک زبان مستقل برخورد شده است.

پرحلم در خصوص بیوگرافی نویسنده کتاب افزود: دکتر نادر جهانگیری در هجدهم دی ماه 1323 متولد شد. دوره ابتدایی در رشت و دوره متوسطه را در تهران به پایان رساند. سپس به دانشگاه تهران رفت و در رشته زبان شناسی دانشگاه تهران موفق به کسب مدرک کارشناسی ارشد شد. در سال 1345 برای تکمیل تحصیلات به کشور انگلستان رفت و در دانشگاه لندن دکترای خود را در رشته زبان شناسی اجتماعی دریافت کرد. او طی سال های 2002-1999 به دعوت بخش مطالعات خارجی دانشگاه توکیو به تدریس زبان شناسی این دانشگاه پرداخت. برخی از مهم ترین تالیفات دکتر جهانگیری هم عبارتند از؛ آواشناسی اکوستیک، فلسفه زبان (ترجمه)، لغت نامه گیلکی فارسی، مطالعه زبان شناسی اجتماعی فارسی در تهران، زبان: بازتاب زمان، فرهنگ و اندیشه.

1