29 مارس 2024 - 03:27

رزرواسیون آنلاین خدمات گردشگری کشور، عقب تر از الگوهای خارجی

2 نوامبر 2015 - 08:00 dsfr.ir/vx6vy

رزرواسیون آنلاین خدمات گردشگری کشور، عقب تر از الگوهای خارجی
bp.blogspot.com

خدمات رزرواسیون آنلاین در داخل کشور برای رسیدن به نمونه های مشابه بین المللی، فاصله ای بس طولانی در پیش دارد که جز با بهبود زیرساخت های فناوری، بانکی، اعتباری و مدیریت یکپارچه محقق نمی شود.

ارایه خدمات آنلاین گردشگری در دنیا یکی از موفق ترین بخش های گردشگری بوده و دلیل موفقیت آن راحتی و حجم بالای اطلاعاتی است که برای متقاضیان سفر و کاربران خود فراهم می سازد تا بتوانند با قیاسی جامع به انتخابی بهتر دست زنند. افزایش انعطاف پذیری و سرعت واکنش شرکت ها به تغییرات، کاهش هزینه ها، تحقق بازاریابی های ارتباطی و کارا از جمله مزایای ارایه خدمات گردشگری به صورت آنلاین است.

کسب آگاهی از تعداد بازدیدکنندگان و آنچه که مورد بازدید قرار داده اند منجر به درک اطلاعاتی و آگاهی بیشتر از رفتار خرید کاربران شده و ارائه پیشنهادات بهتر را از جانب این گونه کسب و کارها ممکن می سازد. از بین خدمات آنلاینی که به گردشگران ارائه می شود می توان به رزرواسیون آنلاین اشاره کرد: رزرواسیون آنلاین خطوط هواپیمایی، هتل و تورهای گردشگری.

راه اندازی سیستم های ذخیره مرکزی (CRS) در دهه 70 میلادی و سیستم های توزیع جهانی (GDS) در اواخر دهه 80 میلادی باعث انتقال بهترین تجارب عملیاتی و راهبردی در صنعت گردشگری شده و رزرواسیون آنلاین را میسر ساخته است.

رزرواسیون آنلاین چه در هتل و چه در خطوط هواپیمایی به شیوه محبوبی برای رزرو صندلی های هواپیما و اتاق های هتل تبدیل شده است. مسافران می توانند به صورت آنلاین با ایمنی بالا و حفظ حریم خصوصی لازم با انتخاب کمترین هزینه و بهترین خدمات، اقدام به رزرو صندلی های خطوط هواپیمایی و یا اتاق هتل های مختلف کنند. مزیت استفاده از کانال های توزیع جهانی این است که آنها تنها یک پایگاه داده فراهم می سازند که از آن، تمام منابع رزرواسیون مربوط به نرخ و تعداد اتاق ها/صندلی های در دسترس را فورا بیرون می کشند.

امروزه مسافران می توانند بر روی وب سایت هتل ها و یا خطوط هواپیمایی رزرو خود را انجام دهند. هتل ها و خطوط هواپیمایی نیازمند برنامه و موتورهای رزرواسیون هستند تا آنها را به وب سایت خود مرتبط ساخته و امکان رزرواسیون آنلاین را برای مسافران فراهم سازد. آژانس های مسافرتی نیز می توانند با دستیابی به این وب سایت ها و با تایید مستقیم از خدمات رزرو، اتاق های مورد نیاز خود را حفظ کنند. همچنین سایت هایی وجود دارند که در جستجو برای بهترین و ارزان ترین معامله ها تخصص یافته و امکان خرید آنلاین را فراهم می سازند. در این فرآیند هتل ها با چالش بزرگی رو به رو هستند: تعیین دقیق نرخ و اشغال اتاق های هتل.

هتل های زنجیره ای بزرگ، ارتباط مستقیم با سیستم های توزیع جهانی خطوط هوایی برقرار کرده و این سیستم ها، اطلاعات هتل ها را مستقیما در اختیار هزاران آژانس و مشاور مسافرتی قرار می دهند که در سیستم آنها ثبت نام کرده اند. هتل های شخصی و کوچک ممکن است نتوانند هزینه ثبت نام در سیستم های توزیع جهانی را تقبل کنند و به همین دلیل بر دیگر شرکت هایی اتکا می کنند که از چنین ارتباطاتی برخوردارند. این هتل ها ممکن است اطلاعات خود را به وب سایت های آژانس ها و مشاورین گردشگری فرستاده و با پرداخت کمیسیون به آنها خدمات خود را به مسافرانی که به سیستم های رزرواسیون آنلاین ها متصل هستند، بفروشند.

یک سیستم مرکزی رزرواسیون، یک سیستم کامپیوتری برای ذخیره و بازیابی اطلاعات است که تراکنش های مربوط به سفر را هدایت می کند. این سیستم ها اصالتا برای خطوط هواپیمایی طراحی و عملی شده بود اما بعدها دایره خدمات آن به هتل ها و آژانس های مسافرتی نیز کشیده شد.

سیستم های رزرواسیون مرکزی کامپیوتری شده ی هتل ها، در طول سالیان متمادی به ساختارهایی با توانایی مدیریت موجودی کامل نرخ و تعداد دقیق اتاق های هتل تبدیل شده است که امکان تایید آنی اتاق را فراهم می سازند.

بسیاری معتقدند، بهترین شیوه در مدیریت موجودی اتاق های هتل، موجودی تک صورته است که در آن داده های مربوط به موجودی اتاق ها در سیستم های رزرواسیون مرکزی، به صورت داده های به اشتراک گذارده شده ای نشان داده می شود که با اتصالات بالا به پایین و پایین به بالای ترافیک رزرواسیون، امکان بهنگام کردن موجودی اتاق ها، اصلاح نرخ ها و اطلاعات مهمانان را امکان پذیر می سازد.

امروزه در کشور ما نیز، تعداد قابل توجهی شرکت های رزرواسیون آنلاین چه در قالب شرکت های مجزا و چه در قالب آژانس های مسافرتی وجود دارد. به نظر می رسد برخی از سرمایه گذاران با شنیدن وصف سودآوری تعدادی از شرکت های بزرگ رزرواسیون، وارد این بازار شده اما بعد از مدتی با مشکلات بسیاری رو به رو شده اند.

بنا بر اظهارات آقای علیزاده، مدیر سایت هتل روم (www.hotelroom.ir)، بسیاری از شرکت های رزرواسیون آنلاین، به دلایلی چون نداشتن زیرساخت های تکنولوژیک، عدم وجود ارتباطات قوی با هتل ها و خطوط هواپیمایی، توانایی رقابت با شرکت های بزرگ را از دست می دهند. البته وی اضافه کرد: رانت های اطلاعاتی و ارتباطی این شرکت ها، دلیل اصلی موفقیت آن ها است.

آقای آذری، مدیر سایت آرمان سفر (www.armansafar.com)، بر رایزنی ها و ارتباطات قوی شرکت های رزرواسیون با هتل ها تاکید کرده و موفقیت شرکت های رزرواسیون آنلاین داخلی را تا حد زیادی به این عامل وابسته دانست و افزود: اعتماد هتل های بزرگ به چنین شرکت هایی می تواند در موفقیت و قدرت رقابت آنها تعیین کننده باشد.

ملیحه شریفی، مسئول اسبق بخش انگلیسی سایت مرکز ملی رزرواسیون، نیز در این باره به دنیای سفر گفت: در کشور ما، بیشتر شرکت های مطرح رزرواسیون آنلاین هتل، پس از اخذ مجوزهای لازم، ایجاد بسترهای نرم افزاری و فناوری اطلاعات، به رایزنی با هتل ها پرداخته و پس از بستن قرارداد، اتاق های هتل را با نرخ های کمتر خریداری کرده و سپس با نرخی ارزان تر از خود هتل، در اختیار کاربران برای رزرو آنلاین قرار می دهند.

به گفته رسول محمد علیپور، کارشناس ارشد مدیریت بازاریابی گردشگری، یکی از دلایل اصلی انتخاب شرکت های رزرواسیون آنلاین به جای وب سایت رزرو هتل یا خط هواپیمایی از جانب گردشگران، قیمت کمتر نرخ اتاق یا بلیت هواپیما و بازنمایی مجموعه گسترده ای از گزینه های جایگزین پرواز و اقامت در هتل ها و خطوط هواپیمایی مختلف است. وی تصریح کرد: استفاده از زیرساخت ها و بسترهای اینترنتی، به کارگیری طراحی های کاربرپسند، ساده و زیبا در کنار کارشناسان متخصص در عرصه فناوری اطلاعات در موفقیت شرکت ها و وب سایت های رزرواسیون آنلاین تاثیرگذار است.

امیر علی ایمانی، کارشناس بازاریابی و فروش نیز در گفتگو با دنیای سفر بیان کرد: بهره مندی از تیم پشتیبانی قوی که بعد از اتمام فرآیند رزرو آنلاین وارد عمل می شود و تاییدیه اقامت را از هتل مورد نظر می گیرد، در موفقیت این شرکت ها بسیار حائز اهمیت است.

لازم به ذکر است که سیستم های رزرواسیون در کشور ما کاملا آنلاین نبوده و همیشه تیم پشتیبانی می بایست با رایزنی و تلاش خود امکان فراهم ساختن رزرو مورد نظر مشتری را ممکن سازد و تاییدیه را به مشتری ایمیل یا فکس نماید.

بسیاری از شرکت های موفق بین المللی در عرصه رزرواسیون آنلاین با ارائه پشتیبانی 24 ساعته و پیگیری درخواست رزرو به این مهم نائل آمده اند.

محمد علیپور، در ادامه گفتگو با دنیای سفر اضافه کرد: تفاوت اصلی شرکت های رزرواسیون خارجی با داخلی در همین واقعا آنلاین بودن آنان است. در داخل کشور، به دلیل نبود مدیریت یکپارچه و ناتوانی در ایجاد یک مرکز و بستر فنی مشترک که بتواند اطلاعات مربوط به تمام هتل ها، خطوط هواپیمایی، آژانس های مسافرتی و شرکت های رزرواسیون را همزمان به یکدیگر متصل نماید، امکان رزرواسیون صد در صد آنلاین وجود ندارد. بنا بر اظهارات وی، زیرساخت های پیشرفته بانکی، فضای کیفی حاکم بر صنعت گردشگری در کنار اعتبار و امنیت فضاهای مجازی و اینترنتی شرکت های رزرواسیون بین المللی، در تعیین جایگاه قدرتمند آن ها بی تاثیر نبوده است.

متاسفانه شرکت های کوچک و تازه کار در عرصه رزرواسیون آنلاین برای گسترش سهم خود از بازار  با مشکلات عدیده ای مواجه هستند. انحصاری شدن بازار رزرواسیون داخلی خطوط هواپیمایی و هتل ها توسط شرکت های مطرح رزرواسیون، عدم اطمینان هتل ها به شرکت های کوچک و تازه کار، وجود واسطه های قدرتمند در عرضه خدمات گردشگری، فراهم نبودن زیرساخت های فنی و فناوری، سرمایه گذاری اندک در برنامه نویسی سیستم مناسب رزرواسیون و نتیجتا استفاده از بسترهای نرم افزاری آماده، از مهم ترین مشکلات پیش روی این شرکت ها است.

با این وضعیت، چنانچه شرکت ها و سیستم های رزرواسیون خارجی و بین المللی پس از تحریم، وارد چرخه خدمات داخلی کشور شوند، بقای بسیاری از شرکت های رزرواسیون داخلی به خطر می افتد.

شرکت های مستقل و بزرگ رزرو داخلی که سهم قابل توجهی از بازار را در دست دارند بر این باورند ورود رقبای بزرگ و مطرح جهانی، با اعتبارات، امکانات فنی و ارتباطات نامحدود، می تواند عرصه را بر شرکت های داخلی تنگ کرده و بسیاری از آن ها را با شکست رو به رو سازد. از نقطه نظر شرکت های رزرواسیون داخلی، بسیاری از اماکن اقامتی و خطوط هواپیمایی بیشتر به سمت شرکت های رزرواسیون بین المللی متمایل خواهند بود. در عوض، برخی از شرکت های رزرواسیون کوچک تر و تازه وارد معتقدند، حضور برندهای مطرح خارجی می تواند با ایجاد بسترهای رقابتی، سطح کیفی خدمات را بالا برده و با سرمایه گذاری در شرکت های داخلی به عنوان زیرمجموعه های محلی خود به رشد آن ها کمک کند.

هر دو دیدگاه مطرح شده، جای بحث دارد. در این باره مهدی رودکی، مدیر عامل رهنمون که به کسب و کارهای آنلاین خدمات بازاریابی ارایه می دهد، معتقد است: اگر به ورود هر چند محدود برندهای خارجی به عرصه بازار خرید و فروش اینترنتی کشور در حوزه های مختلف نگاهی بیندازیم، می توان حدس زد که برندهایی چون Booking اگر تمایل به سرمایه گذاری در ایران داشته باشند، به رقابت مستقیم با شرکت های داخلی خواهند پرداخت. بنابراین از همین حالا زنگ خطر برای سایت ها و شرکت های داخلی به صدا در آمده است.

همه آنچه گفته شد به معنای آن نیست که خدمات رزرو آنلاین در داخل کشور اصولا انجام نمی شود که برعکس هر روزه، تبادل مالی بالایی از سوی کاربران وب برای خرید انواع بلیط و اجاره اتاق رقم می خورد. اما با این حال شواهد نشان می دهد که شرکت های رزرواسیون داخلی برای رسیدن به سطح خدماتی که از سوی شرکت های مشابه بین المللی ارایه می شود، فاصله ای بس طولانی در پیش دارند که جز با بهبود زیرساخت های فناوری، بانکی، اعتباری و مدیریت یکپارچه محقق نمی گردد.

شاید بررسی و انجام پژوهش های جامع، مقایسه کمی و کیفی شرکت ها و سیستم های رزرواسیون آنلاین داخلی و بین المللی، شناسایی رویه های کاری سیستم های موفق رزرو آنلاین، بتواند به بهتر شدن خدمات این شرکت ها کمک کند.

1