16 آوریل 2024 - 23:39
گفتگو با الهام آبتین برنده جایزه پیشگامی در حفاظت IUCN و قهرمان تالاب

مدل سازی برای فاکتورهای مطلوب زیست تمساح پوزه کوتاه

7 اکتبر 2015 - 16:40 dsfr.ir/lf6md

مدل سازی برای فاکتورهای مطلوب زیست تمساح پوزه کوتاه
tishineh.com
تمساح پوزه کوتاه، گاندو

با بررسی های به عمل آمده تمساح مردابی هیچ هیبردی با جمعیت تمساح در پاکستان ندارد و با جمعیت تمساح در ایران تفاوت ژنتیکی دارد و یک جمعیت بکر و بلوکه است.

"رییس اداره محیط زیست طبیعی سیستان و بلوچستان"

در سومین نشست رؤسای گروه های تخصصی IUCN در ابوظبی، الهام آبتین موفق به دریافت جایزه هری مسل برای پیشگامی در حفاظت (Harry Messel Award for Conservation Leadership) در سال 2015 شد.

این انتخاب به دلیل اقدامات برجسته و پیشگامانه وی در خصوص فعالیت و مطالعات علمی در خصوص گونه تمساح مردابی در استان سیستان و بلوچستان و عضویت نامبرده در گروه تخصصی کروکودیل بوده است.

در مراسم معرفی قهرمانان تالاب سال جاری نیز، عنوان قهرمان تالاب در بخش علمی به خاطر اقدامات شاخص و برجسته برای حفاظت و احیاء تالاب ها به الهام آبتین تعلق گرفت.

وی رییس اداره محیط زیست طبیعی سیستان و بلوچستان، کارشناس مسئول زیستگاهها و امور مناطق استان،کارشناس مسئول امور حیات وحش و آبزیان استان،مسئولیت دبیرخانه کارگروه تخصصی هامون، دبیر شورای نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی استان، مسئول تهیه سند توسعه محیط زیست استان ، مدرس دانشگاه پیام نور و دانشگاه آزاد اسلامی واحد زاهدان ، تهیه و تدوین مقالات و گزارشات علمی و تحقیقاتی در سطوح ملی و بین المللی را در کارنامه کاری خود دارد.

رییس ادره محیط زیست زابل با اشاره به اینکه تمساح مردابی یک گونه منحصر به فرد ایران است، به تشریح اقدامات مدیریتی برای حفاظت از آن پرداخت.

الهام آبتین رییس اداره محیط زیست زابل با اشاره به وجود گونه منحصر به فرد تمساح مردابی در جنوب شرقی ایران گفت: این گونه در رودخانه  سرباز، منطقه راسک و چابهار پراکنش دارد و زیستگاه جدیدی برای آن در منطقه نهنگ سراوان در مرز پاکستان شناسایی شده است.

شناسایی فاکتور های مطلوبیت زیست تمساح

وی با بیان اینکه مطالعات زیادی بر روی گونه تمساح مردابی انجام شده است، اظهار داشت: زیستگاه های مختلف تمساح مردابی را مورد مطالعه و بررسی قرار دادیم و بهترین زیستگاه را برای این گونه شناسایی کردیم.

آبتین با تاکید بر اینکه تمساح مردابی گونه منحصر بفرد و در معرض تهدید محسوب می شود، افزود: در برنامه مدیریتی این گونه شرایط مطلوب زیست در طبیعت از طریق مطالعات می بایست استخراج شود تا برای پرورش مصنوعی و جبرای جمعیت فاکتور های مطلوبیت شبیه سازی شود.

رییس اداره محیط زیست زابل در ادامه به زیستگاه پرورش تمساح در منطقه چابهار اشاره کرد و افزود: اقداماتی در این زیستگاه انجام شده است و امیدورایم در آینده بتوانیم شرایط زیست مطلوب تمساح را در این منطقه پیاده کنیم .

آبتین، تصریح کرد: برای فاکتورهای مطلوب زیست تمساح مدلسازی توصیفی، آماری و ریاضی انجام شده است و در مطالعات از این مدل استفاده می شود.

انجام مطالعات وضعیت ژنتیکی تمساح مردابی

وی از انجام مطالعات وضعیت ژنتیکی این گونه با توجه به مجاورت زیستگاه با کشور پاکستان  خبر داد و افزود: با بررسی های به عمل آمده تمساح مردابی هیچ هیبردی با جمعیت تمساح در پاکستان ندارد و با جمعیت تمساح در ایران تفاوت ژنتیکی دارد و یک جمعیت بکر و بلوکه است.

مشارکت جوامع محلی برای حفاظت از تمساح مردابی
رییس اداره محیط زیست زابل خاطر نشان کرد: برای حفاظت از گونه تمساح فعالیت های مشارکتی و آموزشی با جوامع محلی داشتیم و از طریق برگزاری کارگاه های آموزشی از مشارکت جوامع محلی برای حفظ گونه استفاده کردیم.

آبتین با تاکید بر اینکه به کمک مطالعات علمی، پایش و مشارکت مردم توانسته ایم موفقیت های خوبی برای حفاظت از تمساح دست پیدا کنیم،افزود: مردم آگاهی لازم در ارتباط با این گونه دارند و برای حفاظت از آن به موقع اطلاع رسانی می کنند.

مشاهده گونه مارمولک باغ هندی بعد از سالها در منطقه سراوان
وی در ادامه به مشاهده گونه مارمولک باغ هندی بعد از سالها در منطقه سراوان اشاره کرد و افزود: توانسته ایم گونه جدیدی از مارها را در منطقه بلوچستان به دنیا معرفی کنیم.

طرح مدیریت یکپارچه تالاب هامون بزودی نهایی می شود
رییس اداره محیط زیست زابل به فعالیت و مشارکت در تدوین طرح یکپارچه مدیریت تالاب هامون اشاره کرد و افزود: بعد از سفر دکتر ابتکار به سیستان و بلوچستان ،کارگروه استانی تالاب هامون با مشارکت دستگاه ها، تشکلهای زیست محیطی ، متخصصین مربوطه به ریاست استانداری تشکیل شد.

وی از برگزاری 4 کارگاه ایجاد مدیریت زیست بومی تالاب هامون خبر داد و اظهار داشت: طرح مدیریت یکپارچه تالاب هامون در مرحله نهایی و تکمیل شدن به سر می برد و نقشه زون بندی در حال نهایی شدن است تا به تایید مقامات ذیربط برسد.

آبتین ادامه داد : این طرح بعنوان سند بالادستی برای مدیریت یکپارچه هامون استفاده شود.

مشارکت کلیه ذینفعان در طرح مدیریت یکپارچه تالاب هامون
رییس اداره محیط زیست زابل تاکید کرد:  در طرح مدیریت هامون از مشارکت مردم و تشکل های زیست محیطی استفاده شده است و برآیندی از نظر ذینفعان تالاب است و نقشه بسار خوبی در کنار سایر برنامه های اجرایی دیگر است که امیدواریم به نتیجه خوبی برای احیای تالاب هامون برسیم.

آبتین از تحقق برنامه های پیش بینی شده برای احیای تالاب هامون از جمله تامین حق آبه تالاب خبر داد و افزود: اقداماتی که انجام می شود در جهت احیای تالاب هامون پیش می رود.

وی ادامه داد : امیدواریم با فعالیت هایی که انجام می شود نام تالاب هامون و برنامه های مدیریتی در سطوح مختلف مدیریتی محلی، ملی و بین المللی مطرح و معرفی شود و اقدامات حفاظتی برای این تالاب افزایش یابد.

1