17 آوریل 2024 - 19:39

پنه لوپه هدیه صلح یونانی ها در موزه ملی ایران

29 سپتامبر 2015 - 18:00 dsfr.ir/ei7n8

پنه لوپه هدیه صلح یونانی ها در موزه ملی ایران
مرتضی لطف اللهی
مجسمه پنه لوپه از تخت جمشید تا رم

موزه ملی ایران بعد از نمایش منشور کوروش که با اهدف سیاسی همراه بود برای نخستین بار است که اشیاء تاریخی دیگر کشورها را به امانت می گیرد. به نظر می رسد، این تعامل و اعتماد که شروع اش با ورود مجسمه های پنه لوپه و صلح همراه بوده بیانگر روابط فرهنگی صلح آمیز ایران با فرهنگ های دیگر کشورهاست.

به گزارش دنیای سفر؛ هدیه صلح یونانی ها به شاه هخامنشی در حالی هم اکنون در کنار خواهرانش در موزه ملی ایران به نمایش درآمده است که برای نخستین بار است که ایران بعد از نمایش منشور کوروش اشیایی را از دیگر کشورها به امانت می گیرد.

مسئولان میراث فرهنگی، روز گذشته در مراسم رونمایی تندیس پنه لوپه از روابط فرهنگی صلح آمیز ایران با فرهنگ های دیگر اشاره کردند. به گفته متولیان میراث فرهنگی، روابط فرهنگی صلح آمیز ایران با فرهنگ های دیگر قدمتی هزاران ساله دارد و پیکره پنه لوپه یکی از نمودهای بارز دیرینگی این روابط است.

این در حالی است که رییس موزه ملی ایران معتقد است که برای نخستین بار است که ایران اشیایی را از دیگر کشورها به امانت می گیرد. چنانچه دو عدد از پیکره های پنه لوپه در این نمایشگاه متعلق به موزه واتیکان و یک پیکره متعلق به موزه کاپیتولینی در روم است.

لئوبوکاردی، سفیر واتیکان در مراسم رونمایی از 4 مجسمه پنه لوپه گفت: روابط دوستی ایران و واتیکان به سال های قبل بر می گردد آن هم زمانی که ایران ارتباط خود را با واتیکان آغاز کرد در سال 1976 گفتمان بین مذاهب انجام شد آن هم در سطح عالی و بین رهبران ارشد دو کشور و روابط دیپلماتیک بین آن ها همچنان زنده بود تا اینکه امشب به مراسم افتتاح نمایش مجسمه های پنه لوپه رسیدیم.

به گفته او، واتیکان گفتمان فرهنگی را از طریق امانت دادن مجسمه صلح آغاز می کند. این پیام صلح واتیکان به ایران است و سلامی از سوی واتیکان به ایران است. آن طور که سفیر واتیکان بیان می کند، در کشورهایی مانند سوریه آثار تاریخی به غارت می رود ایران در این برهه سعی می کند بر فرهنگ خود ارزش گذاری کند و میراث خود را حفظ کند و در این راه از هنر به عنوان ابزار صلح استفاده می کند.

گفتنی است، پنه لوپه شخصیت اسطوره ای یونانی، که داستان آن را هومر در کتاب ادیسه در سده هشتم پیش از میلاد روایت کرده، همسر ادیسه (اولیس) فرمانروای ایساکا است. ادیسه برای جنگ تروا به مدت 20 سال از خانه دور ماند و شائبه کشته شدنش پیچیده شد. سرانجام ادیسه از جنگ بازگشت و عشق و وفاداری پنه لوپه را به سمبل بانویی وفادار و سوگوار در هنر یونان باستان تبدیل کرد.

پیکره های به نمایش درآمده، پنه لوپه عمیقا اندوهگینی را نشان می دهد که روی چهارپایه ای نشسته، سر را به دستش تکیه داده و به انتظار شوهرش اودیسه (اولیس) است.

در دهه 1930 میلادی یک نیم تنه و قطعه ای از دست یک بانوی نشسته در ساختمان بزرگ خزانه تخت جمشید، یکی از پایتخت های شاهنشاهی هخامنشی کشف شد که در همه جزییات با کپی های رومی پنه لوپه مطابقت داشت. این اثر پیکره اصل یونانی است که حدود سال 450 پیش از میلاد ساخته شده و به عنوان هدیه هیاتی از آتن برای مذاکرات صلح به شاه هخامنشی پیشکش شده است.

این پیکره اکنون در کنار نمونه های مشابه آن پس از نمایش در ایتالیا، به تهران آمده است تا بار دیگر یادآور صلح باشد.

1