29 مارس 2024 - 05:17
فعالان هتلداری معتقد هستند

خانه مسافرها بدون ضابطه و قانون فعالیت می کنند

28 سپتامبر 2015 - 15:00 dsfr.ir/ni35r

خانه مسافری در شیراز

با وجود آنکه چندیست سایت خانه مسافر فعال شده است و این واحدها در مراکز مختلف مسافر می پذیرند، اما فعالان هتلداری معتقد هستند خانه مسافرها بدون ضابطه و قانون فعالیت می کنند.

موزه فرش صبح امروز میزبان فعالان و روسای اتحادیه های هتل و هتل آپارتمان و مهمان پذیرهای تهران بود که به مناسبت "گرامیداشت روز جهانی جهانگردی" گردهم جمع شده بودند تا از مشکلات و دغدغه های کاری با مدیر  کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان تهران به گفت و گو بنشینند.

رییس اتحادیه مهمانپذیرهای تهران صحبت های خود را با اشاره به تعداد مراکز اقامتی این بخش آغاز کرد و گفت: این اتحادیه 167 عضو دارد که از این میان 104 مهمانپذیر، 15 زائرسرا و 48 اقامتگاه فعال هستند. اما آنچه فعالیت این تعداد واحد اقامتی مجاز را با مشکل رو به رو ساخته، فعالیت واحدهای اقامتی غیرمجاز و آپارتمان های مبله ایست که قارچ گونه شکل می گیرند.

محمدزاده در ادامه به مشکلات مالی و توافقاتی که انجام می شود اما عملیاتی نمی شوند اشاره و یادآور شد: بارها توافقاتی برای ارائه تخفیفات یا ارائه خدمات خاص کرده ایم اما به مرحله اجرا نرسیده است. این در حالی است که با توجه به تنوع مراکز اقامتی در اتحادیه مهمانپذیرها، این واحدها بیشتر پذیرای گردشگرانی هستند که انفرادی سفر می کنند با این وجود معتقد هستیم آنچه تا کنون در جذب گردشگر انجام شده کافی نبوده است.

او درباره تسهیلات بانکی و ارائه نشدن آن نیز صحبت کرد و گفت: بانک ها وام نمی دهند. با وجود آنکه مسئولان از ارائه وام های هنگفت توسط بانک ها خبر می دهند اما سرمایه گذاران در دریافت وام و تسهیلات با مشکلات بسیار رو به رو هستند. بهتر است تعاملاتی سازنده تر با این بخش ها انجام شود تا گردشگری با چنین چالش هایی رو به رو نشود.

قاچاقچیان اقامت

"محمدعلی فرخ مهر" رئیس اتحادیه هتلداران استان تهران نیز با تصدیق صحبت های محمزاده ادامه داد: فعالیت واحدهای اقامتی غیرمجاز به روش های مختلف در تهران و سایر شهرها انجام می شود. در این میان هتل ها و مراکز اقامتی مجاز هستند که با آسیب رو به رو می شوند چرا که مسافرانی که باید در مراکز مجاز اقامت داشته باشند در مراکز غیرمجاز اقامت می کنند.

او در ادامه به آمار 13 درصد رشدی که مسئولان از ورود گردشگران خبر داده اند اشاره کرد و گفت: ما نیز این آمار را تایید می کنیم اما این پرسش را داریم که این گردشگران کجا هستند؟ چراکه با توجه به آماری که از مراکز اقامتی ارائه شده است، این مراکز در 5 ماه نخست سال جاری نسبت به سال گذشته با کاهش ضریب اقامت رو به رو بوده اند.

به گفته فرخ مهر، میانگین ضریب اشغال هتل ها در سال جاری 52 درصد بوده است که در مقایسه با ضریب اشغال 57 درصدی سال گذشته کاهش 5 درصدی را نشان می دهد. این در حالی است که ضریب اشغال پایین 60 درصد برای هتل های 1 تا 3 ستاره و مهمانپذیرها و ضریب اشغال کمتر از 50 درصد برای هتل های 4 و 5 ستاره به منزله ورشکستگی است.

رئیس اتحادیه هتلداران استان تهران ادامه داد: اگر وضع این گونه پیش رود، هتلداران نمی توانند وام های خود را پرداخت  کنند. در این میان فعالیت خانه مسافرها بدون هیچ ضابطه و قانونی مشکلات را بیشتر کرده است. در حالی که قرار بود این واحدها در زمان های پرمسافر برای پوشش سر ریز مسافران هتل ها فعال باشند نه آنکه مسافر به جای هتل، این واحدها را برای اقامت انتخاب کند.

او حتا به این نکته اشاره کرد که برخی از آژانس ها مسافران و مهمانان تجاری خود را به جای اقامت در هتل ها که ضوابط خاص خود را دارند به خانه های اینچنینی می برند که از ضوابط نیز به دور هستند و امکانات ویژه ای برای گردشگران فراهم می کنند.

فرخ مهر در ادامه از فعالیت مدارس که اقدام به پذیرش مسافران آزاد می کنند نیز گله کرد و گفت:  هیچ کجای دنیا به آن اندازه که ما در ایران تنوع مراکز اقامتی داریم، مراکز اقامتی با اسامی و کارکردهای مختلف وجود ندارد. تمام این موارد سبب شده تا قاچاقچیان اقامت بوجود آید و به جای فعالیت مراکز اقامتی مجاز، اقامت در مراکز غیرمجاز مد شود.

بانکها برای ارائه وام بهانه می تراشند

"رجبعلی خسروآبادی" مدیرکل میراث فرهنگی استان تهران نیز در ادامه این نشست از تشکیل کمیته ارتقای امنیت گردشگری خبر داد و گفت: گردشگری فرابخشی است. از حمل و نقل و  امنیت و ویزا گرفته تا سوغات و ... هر یک به وزارتخانه ای مجزا وابسته است. ما نمی توانیم به همه بخش ها ورود کنیم به طور مثال برای جلوگیری از فعالیت واحدهای غیرمجاز، اگر نیروی انتظامی ورود نکند، سازمان میراث و گردشگری نمی تواند وارد کار شود.

او همچنین به بخش تسهیلات و امکانات در حوزه گردشگری اشاره کرد و گفت: تسهیلات یک شمشیر دو لبه است. اگر امروز بگوییم که وضعیت هتلداران خوب نیست ممکن است هیچ بانکی وام ندهد. اگر بتوانیم وضعیت فعالیت مراکز اقامتی غیرمجاز را ساماندهی کنیم قطعا وضعیت هتل ها خوب خواهد شد. این در حالی است که باید یادآور شد که بانک ها در ارائه وام بهانه می آورند. از یک سو نمی توانند بگویند که به گردشگری وام نمی دهند اما از آن سو، کار را به قدری دشوار می کنند که وام ندهند.

خسروآبادی معتقد است، در حوزه فعالیت مراکز اقامتی غیرمجاز، از یک سو باید جلوی فعالیت این واحدها گرفته شود و از دیگر سو ضوابط قانونمندی برای فعالیت واحدهای اقامتی همچون خانه مسافر تعریف شود و آن ها زیر چتر اتحادیه ها و جامعه های هتلداری فعال شوند. در این میان برنامه ریزی، ساماندهی و ریسک پذیری برای سرمایه گذاری بیشتر لازمه توسعه گردشگری است.

به گزارش دنیای سفر، نشست فعالان و رئیس انجمن صنفی خدمات مسافرتی و گردشگری استان تهران و مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان تهران نیز ظهر امروز در موزه فرش برگزار خواهد شد.

1