27 مارس 2024 - 15:40

گردشگری برای کمک به پناهجویان

20 سپتامبر 2015 - 09:00 dsfr.ir/dq1fy

کمک به پناهجویان از طریق گردشگران

چندیست اخبار حضور پناهجویان در مناطق گردشگر پذیر بیش از گذشته مطرح می شود اما این صنعت راهی برای کمک به آنها پیدا کرده که در کنار توسعه و رشد، اهداف انسان دوستانه را نیز دنبال می کند.

بر اساس برخی گزارش های منتشر شده در رسانه‌ ها، احتمالا برداشت اشتباهی از برخورد صنعت گردشگری با بحران فزاینده پناه جویان شده است، چرا که در برخی رسانه‌ ها برخی عناوین خبری همانند "بدبختی گردشگران" را مشاهده می ‌کنیم که حکایت از نارضایتی برخی گردشگران، مثلا گردشگران بریتانیایی از تاثیر منفی مهاجران فقیر بر برنامه سفرشان دارد.

اما اگر بدور از خشم و تعصب به مسئله نگاه کنید، در می ‌یابید که وقایعی الهام بخش و دلگرم کننده نیز در این زمینه وجود دارد که بهتر است بیشتر مورد توجه و نقل قول قرار گیرد.

به عنوان مثال می توان به اقدام ابتکاری آژانس ‌های مسافرتی هلند از جمله یک تور اپراتور به نام "یوانس مدسن" Jonas Madsen اشاره کرد که به گردشگرانی که از جزایر یونان بازدید می‌ کنند، تسهیلات ویژه ‌ای به صورت رایگان برای حمل بار یا چمدان اضافه به گردشگرانی اعطا می کند که آن ها از این امکان برای تامین برخی مایحتاج پناهندگانی استفاده کنند که در همان جزایر که محل اقامت گردشگران بوده ساکن هستند. آنان برای جلب حمایت بیشتر گروهی در فیس بوک ایجاد کردند که با عنوان "کمک به پناهجویان مالیواس" ‘Help for Refugees in Molyvos تا کنون نزدیک به 13 هزار لایک داشته است.

در وین پایتخت اتریش نیز هتل "مگداس" Magdas hotel که از بسیاری جهات همانند دکوراسیون و طراحی داخلی و مبلمان یک هتل معمولی است، کار متفاوتی انجام داده است چنانکه، تقریبا تمام کارکنان آن، از بخش پذیرش گرفته تا گارسون ‌ها و پیشخدمت ‌ها همگی از افراد پناهنده ‌ای هستند که از 11 کشور جهان آمده اند و اکنون در این هتل مشغول کار هستند.

این هتل همچنین 2 سوییت را به پناهجویان زیرسن 18 سال اختصاص داده که در اتریش به دور از خانواده خود زندگی می ‌کنند. این دسته از پناهجویان جوان هنگامی که به اندازه کافی رشد کنند می ‌توانند وارد برنامه کارآموزی هتل شوند. "مارتین گاردنر" Martin Gartner از جمله افرادی که بخش غیر انتفاعی این هتل را راه اندازی کرده می ‌گوید: «ما می‌ خواستیم مکانی را ایجاد کنیم که گردشگران از سراسر جهان توسط مردمی که خود خانه و کاشانه‌ شان را از دست داده‌ اند، مورد خوشامدگویی قرار گیرند. اما نه به این دلیل که آنان تمایل به ترک خانه ‌هایشان داشته‌ اند بلکه از آن رو که آنان در واقع از جنگ، گرسنگی یا تروریسم گریخته ‌اند."

کمک گردشگران به پناهجویان جزایر یونانی

اوایل تابستان گذشته یک پروژه موسوم به میگران تور "Migrantour" نخستین سالگرد خود را پس از دو سال جشن گرفت. در طول 24 ماه گذشته میگران تور با ایجاد "شبکه اروپایی" یک طرح راه پیمایی حمایت ‌گرانه را به کمک و حضور شهروندانی که پیشینه مهاجرت داشته ‌اند، راه اندازی کرد. هدف از این کار ترویج و حمایت از تنوع فرهنگی و تامین منبع درآمده افزوده‌ ای برای مهاجران محروم بود.

هدف از برگزاری این راهپیمایی ها که توسط مهاجرانی از نسل قدیم و جدید صورت گرفت، آن بود که به گردشگران، دانشجویان و مردم محلی که در همسایگی آن‌ ها زندگی می‌ کردند، آنچه را که درک و تجربه کرده‌ اند، نشان دهد. این برنامه پیاده روی دسته جمعی تا کنون در 9 شهر اروپایی از جمله تورینو، میلان، ژنو، فلورانس، رم ،مارسی، پاریس، والنسیا و لیسبون برگزار شده است. همچنین تا‌ کنون بیش از 11 هزار نفر در این راهپیمایی ها شرکت کرده‌ اند. طرح‌ های دیگری نیز برای توسعه این اقدامات در دست است تا از این طریق این موضوعات و مشکلات را به گونه‌ ای گسترده ‌تر در سراسر اروپا مطرح و منتشر کنند.

این ‌ها همه سه نمونه مجزا و جداگانه از هم در کشورهای مختلف هستند اما توجه به آن‌ ها در کنار هم نشانگر آن است که گردشگری چگونه قادر است به طور خاص و نه صرفا از سر لطف و ترحم ارادی افراد بلکه به گونه ‌ای ساختاری در این زمینه کمک کند. این برنامه مشخصا شبکه ‌هایی از موسسات مسافرتی، تامین کننده امکانات اقامتگاهی و راویان و ناقلان اخبار را شکل داده است که در مرکز آن صنعتی قرار دارد که ذاتا براساس خوشامد گویی به بیگانگان و افراد ناشناس استوار است.

پیش از این تابستان نیز مشاهده این که چه طور برخی فعالان صنعت گردشگری در حمایت از بهبود وضعیت زندگی در نپال پس از زلزله مهیب اخیر بسیج شده بودند، الهام بخش بود. بسیار جالب بود که چه طور شبکه ‌هایی خود جوش از درون شبکه‌ های اجتماعی و رسانه‌ های آنلاین شکل گرفته و به گونه‌ ای منسجم تمام انرژی و نیروی کارشناسان را به صورت مشترک برای یافتن راهی برای حل مشکلات به کار گرفته بود. خواه این تلاش ‌ها یک فعالیت گروهی در فیس بوک برای بهبود سریع صنعت گردشگری نپال باشد یا مشکلات دیگر، در هر حال آنان همچنان به کار برای تبادل ایده ‌ها، ارائه نمونه‌ ها و در میان گذاشتن شیوه ‌ها و تجربه ‌ها برای ایجاد یک توفان ذهنی ادامه دادند. آنان همچنان در حال توسعه دادن به این مسیر مستمر برای حمایت از آن کشور از طریق پروژه ‌هایی همانند Nepal Now هستند.

بحران پناهندگان اکنون موقعیت بسیار متفاوتی است و به کارگیری انواع مهارت ‌ها را ایجاب می کند، اما موقعیت منحصر بفردی که صنایع مسافرتی در بسیج نیروها و منابع دارند در هر دو مورد یکی است.

« دنیای سفر » این نوشته را از « wtmlondon » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1