28 مارس 2024 - 07:31

سهم ایران از بازار 200 میلیارد دلاری جوانان چیست؟

19 سپتامبر 2015 - 13:00 dsfr.ir/z81bx

طبق برآورد سازمان گردشگری جهانی تا سال 2020 تعداد جوانانی که در سطح بین ‌المللی به سفر می روند از مرز 300 میلیون نفر در سال می ‌گذرد. سهم ایران از بازار 200 میلیارد دلاری جوانان چیست؟

طبق بررسی ‌های انجام شده از سوی WYSE (کنفدراسیون جهانی سفر دانشجویان و دانش آموخته گان جوان) گردشگران جوان تنها در سال 2013 بیش از 182 میلیارد دلار درآمد تولید کردند که نماینده بیش از 200 میلیون سفر بین المللی در آن سال بوده است.

از دیگر سو رشد صنعت گردشگری نسل جوان سریع تر از سرعت رشد صنایع مسافرتی در کل است. طبق برآورد سازمان گردشگری جهانی تا سال 2020 تعداد جوانانی که در سطح بین ‌المللی به سفر می روند از مرز 300 میلیون نفر در سال می ‌گذرد.

اهمیت آمار و ارقام ذکر شده، به حدی بود که سبب شد (ECM) یا (شبکه ‌دفاتر گردشگری برتر اروپا، تمرکز بر سفر گروه‌های سنی جوان را در استراتژی ‌های سالانه این دفتر بگنجاند.

(ECM) همچنین این موضوع را با سرفصل ‌های کلیدی "مسافران جوان، سفیران جوان، شهرهای جوان" (چه می ‌دانیم و چه باید بکنیم) در کنفرانس سالانه خود در سال 2015 مورد تمرکز قرارداد. در این کنفرانس، بررسی سفر گردشگران جوان بر سه سوال اصلی تمرکز داشت: درباره مسافران جوان چه می ‌دانیم؟ چه ابزارهایی برای رسیدن برنامه ‌های مورد نظر درباره این گروه هدف نیاز داریم؟ و نقش ما به عنوان یک سازمان مدیریت مقصدهای گردشگری در این بازار خاص، چیست؟

گزارش این سمینار که ژوئن گذشته در شهر "درسدن" آلمان برگزار شد، موضوع سفر نسل جوان را مورد بررسی قرار داد که دستاوردهای این سمینار در سه گزارش جداگانه منتشر شده است. خلاصه‌ ای از این اطلاعات اگرچه مربوط به شهرهای اروپایی است، اما نکات کلیدی جامعی دارد که مرور آن‌ ها شاید بتواند در اصلاح نگرش و یا شناخت و تعیین بازارهدف و استراتژی ‌های بازار گردشگری در کشورما نیز مورد توجه و استناد قرار بگیرد. به ویژه در شرایطی که طبق گزارش ها (به نقل ازخبرگزاری مهر) بیشتر گردشگران خارجی که به ایران می‌ آیند، افراد بالای 50 سال هستند.

گردشگران جوان در جستجوی یادگیری ‌اند نه خوشگذرانی

بر خلاف تصور عام ،انگیزه سفر برای بیشتر جوانان 18 تا 30 ساله عمدتا یادگیری و کسب تجربه ‌های حرفه ‌ای پیش از اشتغال، آموزش و یا ارتقای تجربه یا رشد ظرفیت‌ های روانی خود در زمینه مهارت ‌های ارتباطی و اجتماعی است.

در گزارش سوم ECM تحت عنوان "افق‌های نو"، به نقل از مطالعات WYSE مطرح شده است که گردشگران جوان به ویژه در قاره اروپا تمایل بیشتری به مکان ‌های تاریخی، موزه‌ ها، و در کنار آن استفاده از رستوران‌ ها و کافه‌ ها دارند. تمایل جوانان گردشگر به گذراندن اوقات سفر در این مکان ‌ها به مراتب بیشتر از گذراندن اوقات در کنار سواحل و یا رفتن به تم پارک‌ هاست که عمدتا فعالیت ‌های محبوبی برای مسافران جوان خارج از اروپا شناخته شده است.

 در چارچوب همایش سالانه ECM طبق مطالعات دیگری که درباره بازار گردشگری جوانان صورت گرفته "اولیور هنری بیابود" Olivier Henry-Biabaud یکی از نویسندگان این گزارش یادآور شد که گردشگران یا مسافران از نسل جوانان، بخصوص جوانان اروپایی برخلاف تصور اولیه، به مراکز شهری کهن و تاریخی و تنوع فرهنگی و تاریخی در آثار فرهنگی علاقه و اشتیاق نشان می ‌دهند. به حدی که بیش از 76 درصد از بازدید کنندگان جوان بیشتر وقت خود را در سفرها به بررسی و بازدید آثار و یادمان‌های تاریخی می ‌گذرانند. نکته جالب آن که در شهرهای غیر اروپایی تنها 56 درصد از این گردشگران جوان به این آثار تا این حدی علاقه و اشتیاق نشان داده‌ اند.

چه شهرهایی برای جوانان جذاب ‌ترند؟

وی یادآور شد که تحقیقات اخیر نشان داده است که در صورتی که دسترسی آسان به امکانات حمل و نقل عمومی در شهرها که شرایط امن و پاکی را برای گردشگران جوان تامین کند، سبب می ‌شود که  فرصت بیشتری برای لذت بردن از فعالیت ‌های روزانه و شبانه در مقصدهای گردشگری بدست آورند. از این رهگذر، بیش از پیش با مردم محلی و فرهنگ ‌های مختلف در آمیخته و تجربه زنده ای از زندگی در محیط های متفاوت فرهنگی و اجتماعی را کسب کنند.

در سمینار یاد شده نکات جالب دیگری نیز مطرح شد از جمله نوسازی شهری و رسانه ‌های اجتماعی به عنوان دو کلید عمده در کسب موفقیت برای جذب گردشگران جوان بود.

از دیگرسو تعداد زیادی از مطالعات ویژه از شهرهای مختلف اروپا مباحث و فعالیت ‌های موثر تبلیغاتی و خدماتی چون حضور در رسانه‌ های اجتماعی، ارتباط با وبلاگ نویسان و ارتباط متقابل آن‌ ها با هم و نیز ارائه راهنماهای جیبی به ویژه درباره شهرهایی چون "هامبورگ" و "تورینو" یا "انتورپ" از سوی متخصصان و نمایندگان شهرهای مختلف اروپایی حاضر و ارائه شد اما در میان همه آن ها برلین بیش از همه توجه را بخود جلب کرد.

برلین محبوب‌ ترین شهر اروپایی برای جوانان

در این سمینار برلین به عنوان نمونه ‌ای موفق در ارائه جاذبه ‌های فرهنگ معنوی خود برای نسل جوان معرفی شد. "بوکهارد کیکر " Burkhard Kieker مدیر سایت "ویزیت برلین" دراین باره گفت: «موفقیت برلین از طریق ایجاد آزادی در سبک زندگی در این شهر محقق شد که قطعا سبب جذب گروه ‌های تازه ‌ای از گردشگران به این شهر شده است. یک شهر با تحمل و مدارا نسبت به همه نگرش ‌ها و عقیده ‌ها سبب جذب همه استعدادها می ‌شود. استعدادها و رواداری و مدارا خود سبب جذب فناوری و علوم نوین می ‌شود. این شهر با نوسازی خود فرصت ‌های تازه ‌ای به گردشگران جوان داده و ما سعی کردیم تا زیرساخت ‌های خود را مورد ارزیابی دوباره قرار دهیم. در این نوسازی بسیاری از کارخانه‌ های قدیمی به مراکز فرهنگی و نواحی مورد علاقه جوانان مبدل شده است. ما واقعا می‌ خواهیم که مردم به عنوان گردشگر به برلین بیایند و به عنوان سرمایه گذار و کارآفرین به برلین بازگردند. این بر عهده ماست که آنان بخشی از برلین شوند."

گردشگران نسل رسانه ‌های اجتماعی

اهمیت تعیین کننده رسانه ‌های اجتماعی در این سمینار به عنوان یکی از ابزارهای بازاریابی آنلاین توسط "کاترینا فیشر" Catharina Fisher از دفتر گردشگری ملی آلمان مطرح شد. او مشخصا به بررسی این مسئله پرداخت که چگونه یک کلمه از دهان یک فرد به تنهایی در دهان جهانی متحول می ‌شود. توجه به خواسته‌های نسل Y نیز از دیگر موضوعاتی بود که در این سمینار مورد توجه قرار گرفت.

 در این گزارش، "راب دیویدسن" Rob Davidson سخنران ارشد از دانشگاه "گرینویچ" خطاب به سازمان ‌های بازاریابی مقاصد گردشگری اروپا یادآور شد که نسل Y عمدتا به اظهارات یکدیگر بیشتر از اظهارات شما گوش می ‌کنند. او ادامه داد که تنها ضامن موفقیت شما در شهرهای اروپایی به عنوان یک مقصد برتر آن است که عمیقا درک کنید که این نسل واقعا چه می ‌خواهد. او تاکید کرد که دیگر بسیاری از شعارها و انگیزه ‌ها و برنامه ‌های معمول در سبک ‌های سنتی گردشگری برای این نسل جوابگو و جذاب نیست بنابراین باید بکوشید که خدمات شما تامین کننده رضایت و نیاز همه نسل‌ ها باشد بدون این که همه را یکی فرض بگیرید.

شهرهای اروپایی در حالی برای جذب گردشگران جوان خیز برداشته ‌اند که ایران کم ترین تعداد گردشگران نسل Y را دارد. در حالی که طبق گزارش‌ها سال 2015 سال سفر نسل Y اعلام شده  و این امر ایجاب می ‌کند راهکارهای تبلیغاتی و بازاریابی کنونی که در نهایت تنها سبب جذب نسل X یعنی نسل میانسالانی می شود که والدین گروه جوانان هستند، باید با تغییر نگرش و اصلاح رویکردها تلاش جدی و همه جانبه ‌ای برای جلب توجه گردشگران جوان به عنوان بازار هدف آغاز کند تا از این طریق بازار گردشگری ایران نیز در مسیر توسعه گردشگری به گونه ‌ای متعادل و متوازن حرکت کند.

1