18 آوریل 2024 - 11:46

ارتباطات و گردشگری در دوران بعد از تحریم

15 سپتامبر 2015 - 16:20 dsfr.ir/j19fm

واقعیت این است که گردشگر خارجی، وقتی تصمیم می گیرد به یک کشور سفر کند که اقتاع ذهنی شده باشد آن کشور اولا امن است، ثانیا ارزش دیدن دارد، ثالثا اسباب و وسایل سفر به آن کشور مهیا است.

در تمام چند دهه گذشته تصویری که از ایران به دنیا مخابره شده بود تصویر یک کشور نا امن و نا ایمن بود. از نظر عمده اتباع کشورهای غربی، ایران یک کشور جنگی، با گرایشات تروریستی بود که به دنبال خشونت و افراطی گری بود، از نظر آن ها زبان مردمان ایران عربی بود و اصولا ایران را با عراق اشتباه می گرفتند، آن ها تصور می کردند که زنان و جوانان در ایران از آزادی کافی برخوردار نیستند و فعالیت اجتماعی در ایران صورت نمی گیرد. این تصویری بود که عمده رسانه های جهان از ایران به دنیا مخابره می کردند.

اما لبخند روحانی و ظریف و قرار داشتتن ایران در راس خبرهای رسانه های اصلی دنیا در ماه های گذشته، تصویر متفاوتی از ایران به جهانیان مخابره کرد. تصویر کشوری که خواهان صلح است، به دنبال برنامه های هسته ای صلح آمیز است و رسانه های متعددی مانند سی ان ان، بی بی سی، گاردین، اکونومیست و نیویورک تایمز گزارش های میدانی از جامعه ایران مخابره کردند که نشان می داد جریان زندگی در ایران با آرامش و صلح ادامه دارد.

حالا در سایه این تصویرسازی مثبت از ایران، گردشگران بی شماری در دنیا خواهان مسافرت به ایران شده اند به گونه ای که ظرفیت هتل های 4 و 5 ستاره ایران از الان تا چند سال آینده پر شده است.

پس حالا کم کم گردشگر خارجی دارد باور می کند که ایران جای امنی است. اتفاقا بسیاری از گردشگران به محض ورود به ایران، دچار شگفتی می شوند و تصویر ذهنی آن ها فرو می پاشد. آن ها می بینند که ما با شتر رفت و آمد نمی کنیم و اتفاقا در خیابان های تهران جدید ترین مدل های خودروهای روز دنیا در حالا رفت و آمدند. ساختمان های بلند، بازارهای مدرن، اتوبان های وسیع و از همه مهم تر مردمانی میهمان دوست انتظار آن ها را در ایران می کشند. توانمندی های تاریخی و فرهنگی و باستانی ایران نیز منظره های شگفت انگیزی برای گردشگران خارجی است که باعث شگفتی هر یک از آن ها می شود. پس نتیجه می گیرند که ایران ارزش دیدن را دارد.

تنها چیزی که باعث می شود نتوانیم در زمینه گردشگری موفق عمل کنیم فراهم کردن اسباب و وسایل سفر و میزبانی است. مانند وسیله نقلیه، خطوط هوایی مناسب، هتل های مناسب و به اندازه کافی و سایر ملزومات سفر. بخش عمده ای از این ملزومات به زیرساخت های سفر و گردشگری مربوط می شود که با نشان دادن گرایش گردشگران به سفر به ایران، سرمایه گذاران هم به طور طبیعی مشتاق حضور در این عرصه می شوند.

برای جذب 20 میلیون گردشگر در افق 1404 باید بتوانیم تعداد هتل های 4 و 5 ستاره موجود را از 130 عدد فعلی به 400 عدد برسانیم. این مستلزم نهضت هتل سازی در ایران است که از هم اکنون آغاز شده است. سرمایه گذاران متعددی از داخل و خارج علاقه مند به حضور در این عرصه هستند.

سایر موارد مانند راهنمایان تور، اقلام اطلاع رسانی، تقویت آژانس های گردشگری نیز نیاز به برنامه ریزی و آموزش و عزم جدی دارد.

به نظر می رسد متولیان سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری، این وضعیت را به درستی درک کرده اند و آماده اند تا برای استقبال از این سونامی گردشگری بعد از فضای تحریم آماده شوند. اما باید به یاد داشت که اگر قرار است گردشگری محور توسعه باشد باید در همه زمینه ها، مسئولان و متولیان امر به یاری بیایند. تا منافع آن به کل مردم و جامعه برسد.

حمید ضیایی پرور - رییس مرکز روابط عمومی و اطلاع رسانی سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری

1