25 آوریل 2024 - 13:26
استاندار همدان:

حق خورده شده ی همدان را بدهید

7 سپتامبر 2015 - 11:30 dsfr.ir/uh2ww

«به خدا قسم اگر مسعود سلطانی فر، رییس سازمان میراث فرهنگی نبود من به یونسکو شکایت می بردم، اما او دوست 30 ساله من است، او و آقای رییس جمهور به من قول دادند و او هم به آقای رییس جمهور قول داد که پرونده هگمتانه را برای 2018 به یونسکو بفرستد. بی رحمی هم حدی دارد.»

به گزارش خبرگزاری ایسنا، نشست سه روزه «شناسایی و پاسداری میراث ناملموس و ارتباط آن با گردشگری پایدار» در همدان با حضور نمایندگان 62 تشکل از 26 استان کشور و مقامات کشوری و استانی در حالی عصر روز جمعه به کار خود پایان داد که در برنامه اختتامیه استاندار همدان با سخنان تندی، محمدحسن طالبیان، معاون میراث فرهنگی سازمان میراث فرهنگی و گردشگری را خطاب قرار داد و از عملکرد سازمان در قبال حفاظت و ثبت آثار تاریخی همدان انتقاد کرد.

در این نشست که با هدف بالا بردن سطح توانایی های اعضای تشکل های غیردولتی در زمینه ثبت آثار تاریخی به مدت سه روز در همدان برگزار شد، ضرورت ها و پیش نیازهای ثبت از سوی کارشناسان و مدرسان این حوزه مطرح شد.

«محمدناصر نیکبخت»، استاندار همدان با اشاره به اهمیت میراث ناملموس گفت: هدف تشکیل این جلسه که بحث میراث ناملموس یا میراث معنوی است، هدف بسیار شایسته و ارزشمندی است و نباید در قالب شعار و سمینار و گردهمایی خلاصه شود، بلکه باید کار اساسی برای آن انجام داد. میراث ناملموس به شدت در حال آسیب و نابودی است.

او با بیان این که دنیای مدرن و ماشینی مخالف این رویه است که میراث معنوی، سنن، آداب و فرهنگ ها برقرار بماند، افزود: ما سنت ها و فرهنگ بزرگ و دامنه داری داریم که باید آن را درک کنیم. هرکس که به کشور ما حمله کرد (مانند قوم مغول) وقتی به ایران استیلا پیدا کرد، ابتدا به دنبال آتش زدن و از بین بردن آثار فرهنگی بود و پس از آن دیدند که دانشمندان ما راه نجات آن ها هستند و از فرهنگ و بزرگان و علما و عرفای ما استفاده کردند.

نیکبخت با طرح این پرسش که ما چه چیزی برای حفظ داریم؟ بیان کرد: پیشنهاد من این است که بگوییم احیا، احیای فرهنگ با عظمت مان و بعد حفظ آن باید در دستور قرار گیرد. آن قدر بد عمل کرده ایم که میراث ما از بین رفته است. ما باید به دنبال احیای فرهنگ همیاری و همکاری باشیم که متاسفانه امروز دیگر اثری از آن دیده نمی شود.

نماینده دولت در همدان ادامه داد: اکنون اگر شما بدون خستگی وارد عرصه شوید، پیچ و خم های اداری آن قدر فراوان است که شما را خسته می کند، اما خسته نمی شوید، چون رسالتی را بر عهده دارید و با عشق آمده اید، این عشق را پرورش دهید و به نتیجه برسانید. با شعار، کنگره، سمینار و نشست کاری از پیش نمی رود. اگر کار با عشق نباشد ناقص می ماند.

وی در بخشی از سخنان خود به آثار تاریخی همدان اشاره کرد و با گلایه از سیستم اداری کشور گفت: سیستم اداری ما سیستم پویایی نیست، بیمار است. اگر بیمار نبود در تاریخ ایران و در سرزمین بلند ایران هیچ جایی را مناسب تر از همدان برای ثبت آثار تاریخی نمی دید. استان همدان بیش از 500 سال پایتخت امپراتوری ایران بوده و در دنیا بیشتر از همه جای ایران شناخته شده است. امروز 15 استان کشور دارای اثر ثبت جهانی هستند و آثار آن ها در دنیا ثبت شده است، اما همدان با 1800 اثر تاریخی و تاریخ 500 ساله پایتختی امپراتوری ایران، همدانی که کتیبه گنجنامه آن با «بنام خدایی که شادی آفرید» آغاز می شود، هیچ اثری در فهرست میراث جهانی ندارد.

او علت این اتفاق را به جز بحث سیستم بیمار اداری در این ندانست و افزود: اگر ریشه یابی کنیم، می بینیم که هر کدام از آثاری که ثبت جهانی شده اند با توجه به این بوده که چه کسی در آن دوره در سازمان میراث فرهنگی بوده است و با چه ارتباطاتی بوده است. این ها را باید دید، چرا این گونه است؟

وی همچنین با اشاره به سفر هیات دولت به همدان و تاکید سلطانی فر به ثبت جهانی هگمتانه گفت: آقای سلطانی فر به ما قول داد که من این کار را می کنم، چه اثری بلندتر و تاریخی تر از «هگمتانه» داریم، در دنیا یک غار آبی هست که طولانی ترین غار آبی دنیاست. «همدان» اولین شهری است که در دنیا به نام شهر نوشته شد. چرا همدان هیچ اثری در آثار ثبت جهانی ندارد؟ من خوشحال هستم که خوزستان دارای اثر ثبت جهانی است. آثار تاریخی استان همدان از قبل از تاریخ است، برای نمونه در اصفهان کدام اثر تاریخی مربوط به قبل از دوره صفویه وجود دارد؟ بی رحمی هم حدی دارد، نکنید این کار را.

نیکبخت افزود: به خدا قسم اگر مسعود سلطانی فر رییس سازمان میراث فرهنگی نبود، من به یونسکو شکایت می بردم، اما ایشان دوست 30 ساله بنده است، اما او و آقای رییس جمهور به بنده قول دادند و ایشان هم به آقای رییس جمهور قول دادند، همچنین مدیرکل میراث فرهنگی همدان هم به من گفتند که برای 2018 پرونده هگمتانه را می فرستیم. آن تاریخ را نمی خواهیم، اگر قرار است کاری شود، 2017 اقدام کنید.

استاندار همدان همچنین در ادامه صحبت هایش گفت: اگر می گویید باید شرایطی آماده شود من در همین جمع تعهد می دهم تا پایان امسال تمام مدارک لازم را ارائه کنیم. آقای سلطانی فر در حضور آقای رییس جمهور به من قول داد و گفت این را به مناسبت این سفر به مردم همدان هدیه کنید. همدان با این همه ویژگی و آب و هوای خوب و پیشینه و دسترسی به استان های اطراف هنوز مقصد گردشگری نیست و در نهایت مسیر گردشگری است. همدان در گذشته مورد ظلم واقع شده و شما جواب بدهید. ما می خواهیم فرهنگ انسانی را احیا کنیم.

این مقام استانی در همدان سپس خطاب به نمایندگان تشکل های مدنی گفت: من خوشحال هستم که شما به این قضیه ورود کردید. با دست شما کارهای زیادی می توان کرد، تشکل های مردمی و جوان ها تنها کسانی هستند که دست و پا و چشم و گوش آن ها را نمی توان بست. فعال و پویا هستند، شما ورود کنید، به استاندارهایتان فشار بیاورید و کاری را با خواهش نخواهید. بگویید، بخواهید، فشار بیاورید، اگر انجام نشد به رسانه ها گزارش بدهید، شما در محیط زیست و آب و اشتغال و فرهنگ می توانید کمک کنید. ما وظیفه داریم در برابر کمک های بی چشمداشت شما تعظیم و تکریم کنیم.

او به این نمایندگان اظهار کرد: شما فرصت بسیار مناسبی هستید برای دولت. آقای روحانی هم بر واگذاری بسیاری از امور که مقدور است به سمن ها و بخش خصوصی تأکید داشتند. شما برای دولت فرصت هستید، دوره ای که به سمن ها و تشکل ها به چشم تهدید نگاه می شد، گذشته است. ما اگر ریگی به کفش نداشته باشیم باید شما را فرصت بدانیم، از فرصت هایتان استفاده کنید.

1