25 آوریل 2024 - 11:31

راز ساخت عروسک های بومی تنها با پژوهش و معرفی حفظ می شود

1 سپتامبر 2015 - 08:30 dsfr.ir/nh0o9

تحقیق و پژوهش درحالی مهمترین رکن ماندگاری میراث شفاهی و ادبی به جای مانده ایران محسوب می شود که راز ساخت بسیاری از عروسک های بومی به دلیل غفلت از امر پژوهش در هاله ای از ابهام باقی می ماند.

به گزارش دنیای سفر؛ دوتوک یکی از عروسک های بومی ایران است که در گذشته پدر و مادرها برای فرزندان خود می ساختند. این عروسک که برای اولین در فهرست آثار ناملموس کشور به ثبت رسیده در لیست عروسک هایی قرار گرفته که تولید بومی آن می تواند در کنار فرهنگسازی به اشتغالزایی هم کمک کند.  

«لیلا کفاش زاده» مدیر دفتر کودک و نوجوان پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری در این رابطه به دنیای سفر می گوید: دفتر پژوهش و آموزش کودک و نوجوان پژوهشگاه میراث فرهنگی که مستقل از سازمان میراث فرهنگی فعالیت می کند فعالیت های بسیاری از قبیل پرداختن فرهنگ شفاهی و ادبی کودکان و نوجوانان انجام می دهد.

او می گوید: پژوهش و آموزش اسباب بازی بومی کودکان، لالایی ها، قصه ها،مشاوره به موزه ها و بسترسازی برای ارتباط کودک و موزه را درحالی این بخش از پژوهشگاه به عهده دارد که چندی پیش برای نخستین بار عروسک بومی دوتوک در فهرست میراث ناملموس کشور ثبت شد.

کفاش زاده با تاکید بر نقش پژوهش و احیاء عروسک های بومی کشور گفت: بسیاری از سازندگان عروسک های بومی دیگر نیستند اگر به این حوزه توجه کافی نشود تا چند سال آینده راز ساخت بسیاری از عروسک ها از بین می رود.

آنطور که مدیر دفتر کودک و نوجوان پژوهشگاه میراث فرهنگی کشور می گوید: یک ماه پیش کانون پرورش فکری کودک و نوجوانان با برگزاری همایش ملی اسباب بازی به دنبال خلق الگوهایی برای ساخت اسباب بازی های ملی بود چراکه اکثر عروسک ها و اسباب بازی ها هم اکنون وارداتی شده اند. از همین رو اجرای چنین برنامه هایی می تواند در معرفی و شناخت عروسک های بومی بسیار موثر باشد.

این مسئول همچنین معتقد است، با گسترش پژوهش ها تولیدکنندگان اسباب بازی می توانند از مطالعات میراث فرهنگی و مردم نگاری که در پژوهشگاه انجام می گیرد استفاده کنند.

او همچنین به سازندگان عروسک باربی اشاره می کند که با مخاطب شناسی قوی توانسته اند بخش اعظمی از دختران را طالب این عروسک کنند می افزاید: مخاطب شناسی یکی از رکن های تولید عروسک است. بسیاری از دختران ایرانی طالب عروسک باربی هستند بدون آنکه از عروسک های بومی ایرانی اطلاعی داشته باشند.

کفاش زاده افزود: نیازهای کودکان در مورد عروسک ها باید ارزیابی و سنجیده شود. در غیراینصورت عروسک های بومی ایرانی نمی توانند با عروسک های وارداتی رقابت کنند.

1