28 مارس 2024 - 11:05

گردشگری ایران تشنه تبلیغات در جهان

29 اوت 2015 - 13:00 dsfr.ir/ax61w

اضافه کردن بر لیست میراث جهانی بدون معرفی و تبلیغ آن تاثیری در توسعه گردشگری نخواهد داشت. این در حالی است که نبود سایت های رسمی برای معرفی این آثار تبدیل به چالشی برای گردشگران شده است.

شمار آثار ثبت شده ایران در فهرست میراث جهانی یونسکو در حالی به 19 رسید که همچنان در بخش معرفی و تبلیغات برای جذب گردشگر با کاستی های فراوانی روبرو هستیم.

سایت های اینترنتی تاثیر بسزایی در معرفی این آثار دارند در حالی که بیشتر این پایگاه های جهانی، سایتی برای معرفی ندارند. در شرایطی که دنیای مجازی روز به روز در حال رشد و توسعه است و بخش مهمی از منابع اطلاعاتی عموم جامعه از شبکه های اجتماعی تامین می شود، نبود سایت های معرفی نه تنها سبب سردرگم شدن گردشگران داخلی شده است بلکه گردشگران خارجی را نیز با مشکلات بسیار روبه رو ساخته است.

این امر فضای لازم جهت فعالیت و انتشار اطلاعات نادرست از منابع نامشخص درباره معرفی جاذبه ها را هموار ساخته چنانکه انتشار چنین اطلاعاتی سبب شده تا به یک باره تعداد زیادی مخاطب با اطلاعات غلط تغذیه شوند.

برای نمونه در چند هفته گذشته در شبکه های مجازی عکس ها و توضیحاتی درباره روستای تاریخی دستکند میمند کرمان در گروه های مختلف که ارتباطی با یکدیگر نداشتند منتشر شد. تعدادی از این عکس ها متعلق به میمند و بیشتر آن ها متعلق به روستای صخره ای کاپادوکیه در ترکیه بود که همگی به نام میمند ارسال شده بودند.

این ضعف نه تنها برای میمند بلکه در مورد سایر پایگاه های جهانی ایران نیز دیده می شود. چنانکه، جز چند مورد از پایگاه های ثبت جهانی شده، اگر مقصد گردشگر یکی از این پایگاه ها باشد یا شخصی به دنبال کسب اطلاعات در مورد آن ها باشد، منبع درست و جامعی برای رجوع ندارد و این ضعف در مرحله نخست برآمده از نادیده گرفتن نقش تبلیغات در این حوزه است.

رییس هیات مدیره انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی و جهانگردی ایران در این باره به "دنیای سفر" می گوید: "کشور ما از نظر تبلیغات توریستی صفر است. هیچ گاه بودجه ای برای این کار نداشته ایم و در دولت حاضر هم برخلاف شعارهایی که داده شده، بودجه تبلیغاتی نداریم."

محمدحسن کرمانی با بیان این که در بسیاری موارد بخش خصوصی بار تبلیغات را به دوش می کشد، تاکید می کند: "اگر قرار است بار تبلیغاتی روی دوش بخش خصوصی باشد قطعا این بخش در حد و اندازه کار خود هزینه خواهد کرد نه در حد ملی، این دولت است که باید در حد ملی برای این امر هزینه کند."

او با تاکید بر این که اگر نتوانیم تبلیغات کنیم و کشور خود را به دیگران بشناسانیم در زمینه گردشگری هم هیچ پیشرفتی نخواهیم کرد، اضافه می کند: "از مدیران تورهای مختلف کشورهای همسایه عده ای را به ایران آورده ایم تا ایران را به آنها معرفی کنیم. نکته جالب توجه و در عین حال تاسف بار این است که این افراد با این که از کشورهای اطراف ایران هستند، تصور دیگری از کشور ما داشتند و با ایران بیگانه بودند اما وقتی وارد ایران شدند اذعان کردند که ایران کشوری امن با جاذبه های تاریخی، فرهنگی و طبیعی زیبا، مردمی مهربان و خون ‌گرم است."

به گفته رییس هیات مدیره انجمن صنفی دفاتر خدمات مسافرتی و جهانگردی ایران، بخش خصوصی می‌ تواند در این زمینه به صورت محدود هزینه کند. این دولت است که باید هزینه کند و بخش خصوصی مجری آن باشد در حالی که در حال حاضر وضعیت به گونه ای است که بخش خصوصی حتی برای شرکت در نمایشگاه های خارجی که فرصت بسیار خوبی برای شناساندن ایران است هم باید از جیب خودش هزینه کند و از سوی دولت هیچ حمایتی نمی شود.

کرمانی ادامه می دهد: "چه بسا دولت برای شرکت در نمایشگاه های خارجی فراخوان هم می دهد که این فاجعه است؛ چراکه به این معنی است که هر کسی پول دارد می تواند در این نمایشگاه ها شرکت کند در حالی که داشتن تخصص امری ضروری است که با دادن این گونه فراخوان ها نادیده گرفته می شود."

او درباره اطلاعات برای معرفی جاذبه ‌های کشور در فضای مجازی نیز می گوید: "در این زمینه با اینکه اطلاعاتی بر روی برخی سایت ها وجود دارد اما قابل قبول نیست. یکی از مشکلات عمده در این زمینه این است که اطلاعات به زبان های مختلف نداریم، ترجمه هایی که انجام شده خوب نیستند و توسط افراد متخصص صورت نگرفته است. به همین دلیل کسی که برای دریافت اطلاعات وارد سایتی می شود چندان راغب به ادامه جستجو در این فضا و سایت ها نیست."

کرمانی تاکید می کند: "برای این بخش نیز دولت و سازمان میراث فرهنگی باید هزینه کرده و بودجه اختصاصی تبلیغات در نظر بگیرند و تا جایی که ما می دانیم نه دولت های گذشته و نه این دولت بوجه ای به نام تبلیغات و اطلاع رسانی در بخش گردشگری در نظر نگرفته اند و به صراحت هم می گویند که بودجه ای نداریم."

او یکی از ایرادها در این زمینه را ناتوانی دولت در بخش تبلیغات دانسته و اضافه می کند: "دولت بدون داشتن نیروهای متخصص اجرایی اصرار بر مجری بودن در این زمینه دارد که این اشتباه است."

به گزارش "دنیای سفر"، تمام این مسایل در حالی است که ایران با برخورداری از سابقه تمدن و فرهنگ، طبیعت و شرایط اقلیمی گوناگون، ظرفیت آن را دارد که یکی از نقاط پرجاذبه گردشگری در سطح آسیا و دنیا باشد که گردشگران بسیاری را به خود جذب کند اما با وجود این جاذبه های فراوان، جایگاه مناسبی در بازارهای گردشگری ندارد و تا کنون نتوانسته از این ظرفیت بهره برداری کرده و استفاده کند.

به نظر می رسد یکی از مشکلات عمده ایران در صنعت گردشگری نداشتن تبلیغات مناسب و معرفی کامل و جامع جاذبه های گردشگری کشورمان به مردم دنیا باشد.

در همین راستا کارشناسان معتقدند؛ در صنعت گردشگری باید از تبلیغات به عنوان مهم ترین ابزار به صورت حرفه ‌ای استفاده كرد و برای فعالیت‌ های تبلیغاتی در صنعت گردشگری در دنیای امروز باید با این اعتقاد و ایمان به تبلیغات نگریسته شود كه تبلیغات هزینه بر نبوده، بلكه نوعی سرمایه گذاری بنیادی و اصولی برای پیشبرد اهداف سازمانی و ملی است و در صورت اجرای صحیح و اصولی‌ می‌تواند دستاوردهای ارزشمندی را همراه داشته باشد.

بنابراین؛ هرگونه بی توجهی و عدم بهره برداری صحیح از این ابزار، نه تنها ما را از رسیدن به نتیجه دور خواهد کرد، بلكه موجب عقب ماندن از رقابت ها در عرصه گردشگری و جهانگردی نیز خواهد شد.

1