20 آوریل 2024 - 08:28

آژیر قرمز گردشگری ایران به صدا درآمده است

22 اوت 2015 - 08:10 dsfr.ir/pq5xh

آژیر قرمز گردشگری ایران به صدا درآمده است
عکس از میثم رودکی

پنل تخصصی گردشگری با موضوع چگونگی تحقق مبانی برنامه ششم توسعه با حضور معاون گردشگری و اساتید دانشگاه در سازمان میراث فرهنگی برگزار شد. کارشناسان و صاحب نظران صنعت گردشگری معتقدند که نباید از افزایش گردشگران ورودی ایران خوشحال بود چون ضعف زیرساخت های گردشگری ایران موجب می شود که به زودی بازدهی صنعت گردشگری سیر نزولی داشته باشد.

در این پنل که به بررسی شرایط ایجاد شده در گردشگری ایران در دوران پساتحریم و چگونگی تحقق مبانی برنامه ششم توسعه پرداخته شد محمدتقی رهنمایی، استاد دانشگاه و صاحب نظر حوزه گردشگری گفت: سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در شرایط کنونی باید وضعیت قرمز و آماده باش اعلام کند و نباید خوشحال بود که تعداد گردشگران ورودی 2 یا 3 برابر افزایش یافته است.

او افزود: با توجه به اینکه زیرساخت های ایران هنوز آماده میزبانی از گردشگران خارجی نیست و گردشگر نیز انسانی حساس و محق است، با مشاهده ضعف های گردشگری ایران بازده گردشگری سیر نزولی پیدا خواهد کرد.

رهنمایی با اشاره به اینکه افزایش گردشگران ورودی تنها به دلیل توافق هسته ای نبوده است گفت: 35 سال است که پشت این پرده یک جنجال به راه افتاده است و مردم جهان کنجکاو شده اند که پشت این پرده و جنجال چه چیزی پنهان شده است.

او تاکید کرد: به محض کنار رفتن این پرده کاستی های گردشگری ایران رو می شود و وقتی گردشگر خارجی در وان حمام هتل 5 ستاره سوسک مشاهد کند و در جاده های ایران سرویس های بهداشتی را ببیند که هفته هاست شستشو نشده است و با راهنمایانی مواجه شود که اطلاعات درستی ندارند همین موضوعات تبدیل به ضد تبلیغ برای ایران خواهد شد.

رهنمایی با انتقاد از وضعیت موجود در صنعت گردشگری ایران و تاکید بر توجه به آموزش های نوین در صنعت گردشگری گفت: ادبیات و فرهنگ گردشگری کاملا دگرگون شده است. مهارت های حرفه ای در این صنعت از بین رفته و به همین دلیل یک تاجر فرش در شهر سرعین اقدام به ساخت هتل کرده است و با خانواده اش هتلداری می کند. در حالی که تاجر فرش بودن ارتباطی به هتلداری پیدا نمی کند.

به اعتقاد این صاحب نظر حوزه گردشگری، آنکه باید در این کشور در حوزه گردشگری آموزش ببیند نمایندگان مجلس، وزراء، معاونین، مدیران کل، استانداران، فرمانداران و شهرداران هستند.

او تاکید کرد، بیش از 5 میلیون ایرانی مهاجر در خارج از کشور وجود دارد که بیشتر از هزار میلیارد دلار سرمایه دارند. بنابراین هیچ نیازی به منت کشی هلدینگ های خارجی نیست. ایرانیان خارج از کشور که به ایران سفر می کنند بهترین گردشگران خارجی ما هستند که باید در برنامه ششم توسعه مورد توجه قرار بگیرند.

اما حمید ضرغام بروجنی، عضو هیات علمی دانشگاه علامه طباطبایی نیز در این پنل اعلام کرد، سلامت جامعه، سلامت اقتصاد، آسایش جامعه میزبان و حفظ منابع زیستی و طبیعی از جمله موضوعاتی است که باید در برنامه توسعه گردشگری مورد توجه قرار بگیرد.

او گفت: متاسفانه نگاه حاکم بر صنعت گردشگری تنها به ارزآوری به کشور بوده است نه حفظ منابع طبیعی. آنچه که در برنامه ششم توسعه پیش بینی شده اینست که ایران باید یکی از 20 کشور گردشگری فرهنگی جهان و مقصد نمونه گردشگری مذهبی دنیا باشد.

حسن الماسی رییس پژوهشکده گردشگری نیز به تله های موجود در بخش گردشگری اشاره کرد و گفت: ما در اجرای برنامه ها مدام کم می آوریم. باید برای این منظور چاره اندیشی کنیم. اگر دنبال راهکاری هستیم حتما سراغ مدیران چاره ساز برویم.

او چانه زنی در سیاست گذاری را یکی دیگر از تله های موجود دانست و افزود: اگر مدیران و کارشناسانی را در نظر نگیرید که تا تصویب برنامه ششم توسعه چانه زنی نکنند آنچه به دست می آوریم کمتر از چیزی خواهد بود که دنبال می کنیم.

مرتضی رحمانی موحد معاون گردشگری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری نیز استفاده از ابزارهای دیپلماسی عمومی را شاخصی تاثیرگذار در گردشگری دانست و خواست که این موضوع در برنامه ششم توسعه در نظر گرفته شود و در ادامه گفت: ایجاد مدیریت یکپارچه گردشگری، حمایت های حقوقی و قانونی از تشکل ها، تمهید ساز و کار نظام جامع آماری و ارتقای سطح خدمات و تامین منابع و تسهیلات مورد نیاز گردشگری 4 محور اصلی در احکام و برنامه هایی است که برای بخش گردشگری برنامه ششم توسعه در نظر گرفته شده است.

1