19 مارس 2024 - 11:54

میراث فرهنگی باید در حد بحران آب و بازنشستگی اهمیت داشته باشد

22 اوت 2015 - 08:00 dsfr.ir/2s7b8

میراث فرهنگی باید در حد بحران آب و بازنشستگی اهمیت داشته باشد
عکس از میثم رودکی

مسئولان ارشد حوزه میراث فرهنگی در نشست هم اندیشی چگونگی تحقق مبانی برنامه ششم توسعه به اولویت های مهم این حوزه پرداختند. معاون میراث فرهنگی کشور در حالی آموزش میراث فرهنگی را بزرگ ترین چالش میراث فرهنگی نام برد که سید محمد بهشتی، اهمیت پرداختن به میراث فرهنگی کشور را در حد بحران ضروری دانست.

به گزارش دنیای سفر، نشست هم اندیشی چگونگی تحقق مبانی برنامه ششم توسعه در بخش میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری به منظور تشریح برنامه های سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در تنظیم برنامه ششم توسعه و بهره گیری از نظرات کارشناسان با حضور جمعی از فعالان این 3 حوزه و همچنین رییس کل بانک مرکزی، رییس مرکز پژوهش های مجلس شورای اسلامی و مسئولان ارشد سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری برگزار شد.

مسئولان سه حوزه میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری در نشست چگونگی تحقق مبانی برنامه ششم توسعه در حالی در 3 پنل جداگانه به اولویت برنامه های خود پرداختند که سعید شیرکوند معاون برنامه ریزی و سرمایه گذاری سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مدیریت این هم اندیشی را بر عهده داشت.

او پیش از اجرای پنل و ارائه برنامه ها از سوی مسئولان 3 حوزه سازمان میراث فرهنگی اعلام کرد: از زمان تنظیم برنامه ششم توسعه تاکنون 2 اتفاق مهم برای سازمان میراث فرهنگی رخ داده است. نخست آنکه 2 بند از سیاست های ابلاغی مقام معظم رهبری درباره برنامه ششم توسعه به سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری مربوط است و دوم آنکه یک محور از 12 محور در نظر گرفته شده برای برنامه ششم توسعه از سوی سازمان مدیریت و برنامه ریزی و بودجه به گردشگری اختصاص پیدا کرده است.

او گفت: سازمان مدیریت و برنامه ریزی و بودجه از 30 شورا تشکیل شده که سازمان میراث فرهنگی یکی از اعضای این شورا را تشکیل می دهد. چنانچه هم اکنون سازمان میراث فرهنگی با برگزاری جلسات تخصصی و ارائه برنامه ها از مابقی شوراها جلوتر است.

در همین راستا اولین پنل بررسی چالش ها و راه های برون رفت از مشکلات به موضوعات مربوط به میراث فرهنگی اختصاص یافت.

آموزش، رکن اول برنامه های میراث فرهنگی

"محمد حسن طالبیان" که ریاست پنل میراث فرهنگی را بر عهده داشت به رویکرد تازه میراث فرهنگی اشاره کرد و گفت: در شرایط کنونی باید رویکرد مناسبی در سیاست های اجرایی میراث فرهنگی داشته باشیم تا از رفتارهای اشکال دار گذشته پرهیزی کنیم.

او ادامه داد: نشست های تحقق برنامه توسعه ششم در سازمان میراث فرهنگی از سال گذشته آغاز و اولین نشست تخصصی نیز در مجموعه فرهنگی سعدآباد برگزار شده است. به گونه ای که نظرات و پیشنهادات مختلفی را از سوی کارشناسان و فعالان این حوزه دریافت کردیم.

معاون میراث فرهنگی کشور اما به آسیب ها و مشکلات عمده میراث فرهنگی اشاره کرد و گفت: در حال حاضر بزرگ ترین چالش کنونی موضوع آموزش است. به طوری که یک فاصله بزرگ میان کارشناسان با تجربه و فعال با نسل جدید به وجود آمده است.

طالبیان گفت: تنوع آثار تاریخی نیاز به مدیریت و ساماندهی دارد و معرفی، حفاظت و پژوهش 3 رکن مهم حوزه میراث فرهنگی محسوب می شوند و نباید از یکدیگر دور بمانند.

آن طور که معاون میراث فرهنگی کشور تاکید کرد: موضوع مهم دیگر مربوط به آثاری می شود که تحت مالکیت دیگر دستگاه های کشور است. به طور مثال وزارت راه آثاری از کاروانسراها را در دست دارد که با تخصیص درصدی از اعتباراتش می تواند به احیاء و مرمت این آثار بپردازد.

"سید محمد بهشتی" مدیر پژوهشگاه میراث فرهنگی کشور اما با اشاره به فعالیت های پژوهشی و تاکید بر اینکه میراث فرهنگی کشور باید مدیریت پذیر و فراگیر شود گفت: فعالیت های میراث فرهنگی با موضوع معرفی و پژوهش باید در استانداردهای بالایی انجام گیرد.

او گفت: در شرایط فعلی لازم است که میراث فرهنگی کشور با منظومه جهانی میراث در ارتباط باشد تا بتواند به تبادل تجربیات علمی خود بپردازد. او همچنین تاکید کرد، میراث فرهنگی کشور در شرایط پساتحریم در یک موقعیت ناگزیر قرار گرفته و عملا باید فعالیت های خود را آغاز کند. در 2 سال مذاکرات صورت گرفته شاهد 2/5 برابر افزایش گردشگری هستیم که آن را باید در کارنامه وزارت امور خارجه بنویسم چراکه ما در این 2 سال نتوانستیم زیرساخت های خود را 2/5 برابر کنیم.

به گفته بهشتی، بعد از توافق هسته ای مراجعه گردشگران به ایران بیشتر شده بنابراین در شرایط پسا تحریم باید آماده باشیم تا وظایف مان را به بهترین وجه ممکن انجام دهیم و شرایط را برای ملاقات میراث فرهنگی فراهم کنیم.

آن طور که رییس پژوهشگاه تاکید کرد، برنامه ششم توسعه برای دستگاه ما به شکل مضاعفی در حد بحران آب و بازنشستگی (دو محور بحرانی از چهار بحران در نظر گرفته شده در برنامه ششم توسعه) اهمیت دارد و میراث فرهنگی باید در حد بحران آب و بازنشستگی اهمیت داشته باشد.

1