18 آوریل 2024 - 15:16
آیا صنعت گردشگری ایران باید تا لحظه کنار رفتن تحریم ها سماق بمکد؟

ساعت گردشگری ایران روی کنار رفتن تحریم ها تنظیم شده است

18 اوت 2015 - 12:00 dsfr.ir/d958h

"باید برای استفاده از شرایط پس از تحریم، امکانات و زیرساخت های گردشگری کشورمان پاسخگوی روند افزایشی ورود گردشگران خارجی باشد و با استفاده از ابزارهای مختلف در کوتاه ترین زمان ممکن، شرایط برای مدیریت و بهره برداری مناسب از موقعیت هایی که پس از تحریم ها ایجاد می شود، مهیا گردد."

این بخشی از صحبت های رئیس سازمان میراث فرهنگی ایران است؛ پیشرفت و امیدواری که برای بهبود گردشگری خارجی ایران گمان می رود برآیندی است از توافق هسته ای ایران؛ اول امیدواری ها متمرکز بر شکل گیری این توافق بود و حالا مسئولان این سازمان برای تضمین روند افزایشی ورود گردشگر خارجی به کشور منتظر کنار رفتن تحریم ها هستند، آنها ساعت آماده باش خود را برای یک سال دیگر تنظیم کرده اند هرچند به نظر می رسد که شرایط فعلی همان زمان مقتضی برای یک استارت اولیه و آغاز مدیریت و بهره برداری مناسب از فضای کنونی گردشگری جهان باشد.

سال هاست که ناآرامی در خاورمیانه و کنار گوش ایران بیداد می کند؛ جنگ در اطراف مرزهای ایران دیگر به امری عادی تبدیل شده است؛ تنها بهره این ناآرامی ها برای ایران یکه تازی در حفظ امنیت ملی و در نتیجه تأمین امنیت برای گردشگری است. در واقع در تمام سال هایی که آشوب در خاورمیانه شدت گرفته اقدام هوشمندانه ایران می توانست تبلیغ گردشگری امن در خاورمیانه، قلب تاریخی جهان و پهن کردن تور گردشگری و صید گردشگرانی باشد که تا همین چند سال پیش مقصدی به نام سوریه را بیشتر از ایران می شناختند.

حالا 2 سال است که شرایط متفاوت شده است؛ سوریه دیگر یک مقصد گردشگری امن برای گردشگران خاورمیانه نیست، نه تنها سوریه بلکه طاق کسری، خرابه های شهر آشور و دیگر آثار تاریخی عراق هم مکان های امنی برای گردشگران خارجی محسوب نمی شوند. این روزها شرایط حتی بهتر و مهیاتر از گذشته است. ترکیه به عنوان یکی از مقاصد برتر گردشگری دنیا و خاورمیانه و کشوری که در گردشگری این منطقه بی رقیب می تازد. حالا درگیر جنگ داخلی است؛ قیام گروه پ.ک.ک علیه دولت این کشور و نیز حملات آنها به چند خودرو و کامیون ایرانی در نزدیکی های مرز بازرگان حداقل برای ایرانی ها به آن معنا است که فعلا ترکیه مقصد مناسبی برای سفر نیست. احتمالا گردشگران خارجی هم درباره سفر به خاک عثمان ها همین تصور را دارند.

همه اینها دست به دست هم می دهد که حالا ایران مقصد یکه تاز گردشگری خاورمیانه باشد، بنابراین برای رسیدن به مقطع و فرصت درخشان گردشگری ایران به انتظار 1 ساله تا برداشته شدن تحریم ها لازم نیست.

با این حال رئیس سازمان میراث فرهنگی کشور با اشاره به مسائل مربوط به دوره پس از لغو تحریم ها گفته است: "ما در پایان یک منازعه 22 ماهه و مذاکرات پیچیده و سخت، یک پیروزی تاریخی، بزرگ و سرنوشت ساز به دست آوردیم، حقوق هسته ای ما به رسمیت شناخته شد و زمینه برچیده شدن تحریم های ناعادلانه فراهم شده است. ما باید خودمان را برای مدیریت این شرایط ویژه آماده کنیم، چراکه من معتقدم، گردشگری بیش از سایر بخش ها از توافقنامه وین، تأثیرات مثبت خواهد گرفت، هرچند در طول 2 سال اخیر روند ورود گردشگران خارجی به کشورمان افزایش داشته است اما در آینده نزدیک ما با ورود انبوه گردشگران به ایران مواجه خواهیم شد."

حصول توافق و بهبود وجهه و چهره بین المللی ایران در رسانه ها و افکار عمومی دنیا تأثیر بسزایی بر رشد گردشگری ایران خواهد داشت و مهم ترین تأثیر کنار رفتن سایه تحریم ها از سر ایران نیز می تواند رشد ورود و تشریک مساعی سرمایه گذاران خارجی در بحث گردشگری ایران و زیرساخت هایش باشد. شاید تا یک سال دیگر برخی فرصت های گردشگری ایران شکوفا شوند اما در همین اوضاع کنونی نیز بخت و اقبال و فرصت های خوب گردشگری پیش روی ایران است؛ فرصت هایی که نباید در محاق انتظار برای حصول توافق و بعد از آن کنار رفتن تحریم ها قرار بگیرد.

اوضاع و شرایط کنونی بهترین زمان برای بهره برداری در صنعتی است که تا همین چند سال پیش از رقابت با سایر رقبایش در منطقه عقب مانده بود. حالا گردشگری ایران بیشتر از صبر و انتظار و سماق مکیدن، نیاز به عمل گرایی دارد. این بهترین گزینه برای کشوری است که بی صبرانه منتظر کسب روزی از دل بی دردسرترین صنعت دنیاست.

« دنیای سفر » این نوشته را از « روزنامه جوان » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1