17 آوریل 2024 - 19:30
معاون صنایع دستی کشور در پاسخ به دنیای سفر گفت:

صنایع دستی در چارت تشکیلاتی سازمان جایگاهی ندارد

16 اوت 2015 - 15:00 dsfr.ir/8i5uc

صنایع دستی در چارت تشکیلاتی سازمان جایگاهی ندارد
«بهمن نامور مطلق» معاون صنایع دستی

صنایع دستی در شرایط قابل دفاعی نیست. چنانکه معاون این حوزه نازل بودن جایگاه صنایع دستی در چارت سازمان میراث فرهنگی را یکی از دلایل این امر عنوان می کند و در عین حال بر شرایط فعلی و نامناسب بودن موقعیت برای جا به جایی تشکیلات بنیادین صنایع دستی تاکید دارد.

صبح امروز معاون صنایع دستی در نشست خبری با اصحاب رسانه، در حالی به سوالات مربوط به حوزه تولید، بیمه، فروش، بازاریابی، بسته بندی و غیره پاسخ داد که همواره در نشست ها و جلسات مختلف، مشکلات ساختاری معاونت صنایع دستی را عامل بسیاری از موانع حوزه صنایع دستی می داند.

"بهمن نامورمطلق" معاون صنایع دستی کشور در پاسخ به این پرسش خبرنگار "دنیای سفر" که استقلال معاونت صنایع دستی از سازمان میراث فرهنگی و گردشگری می تواند راه گشای مشکلات ساختاری این حوزه باشد گفت: من به عنوان مدیری که در مسند معاونت صنایع دستی سازمان میراث فرهنگی قرار گرفته ام، نظری ندارم. اما معتقدم که از ظرفیت های سازمان میراث فرهنگی به درستی استفاده نشده است.

او ادامه داد: زمانی که چارت تشکیلاتی در سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری تدوین می شد، برای حوزه صنایع دستی جایگاه نازل و پایینی پیش بینی شد.

معاون صنایع دستی با اشاره بر اینکه جایگاه صنایع دستی باید دوباره بازتعریف شود تاکید کرد: در حال حاضر ایران در آستانه تحولات اقتصادی بزرگی قرار گرفته است و لازم است جایگاه صنایع دستی باز تعریف شود تا این هنر و صنعت دوباره جایگاه شایسته خود را به دست بیاورد. اما در شرایط کنونی به نظر می رسد که به جای جا به جایی تشکیلات بنیادین صنایع دستی باید به تقویت آن پرداخت. چراکه احتمال می رود جا به جایی تشکیلات صنایع دستی به بازارهایی که باید هر چه سریع تر به آن ها ورود پیدا کنیم آسیب برساند.

خسارت های دوره بقایی اعلام و پیگیری می شود

معاون صنایع دستی درباره پیگیری خسارت‌های وارده که در دوره ریاست حمید بقایی به صنایع دستی وارده شده، بیان کرد: در این رابطه به ما مراجعه شده و ما هم به دوستان گفتیم اگر خسارت هایی به آنها وارده شده اعلام شود. بهمن نامور مطلق در ادامه از خطاهایی سخن گفت که در دولت قبل در حوزه صنایع دستی ایجاد شده و درون قانونی است.

به اعتقاد معاون صنایع دستی، مسئولان در دوره های گذشته از شکاف قانون برای فعالیت ‌ها استفاده کردند و با فرستادن صنایع‌ دستی به اصفهان، حکم مرگ صنایع‌ دستی را امضا کردند.

او ادامه داد: این اتفاق با تشخیص مدیر مربوطه صورت گرفته است و بسیاری از خسارت ‌هایی که به صنایع دستی وارد شد، به عنوان خسارت غیرقانونی تلقی نمی ‌شوند که بخواهیم در این رابطه اعاده خسارت کنیم. البته بخشی از این خسارت ‌های غیرقانونی در حال پیگیری است، اما در کل، بیشتر مربوط به نبود مدیریت صحیح بوده است.

معاون صنایع دستی تاکید کرد: در دولت قبل معتقد بودند خوب است که نهادها به استان ‌های دیگر بروند و چون ضعیف ‌تر از صنایع دستی پیدا نکردند، به این حوزه خسارت ‌های بزرگی زدند و بسیاری از سرمایه‌ های سازمانی‌، انسانی‌، مالی‌ و اعتباری از جمله ساختمان سازمان صنایع دستی را از دست دادیم.

اولویت صنایع دستی؛ گردشگری یا صادرات؟

معاون صنایع دستی در پاسخ به این پرسش که سهم صنایع دستی از گردشگری چقدر است و با موج جدید گردشگری این سهم چقدر افزایش پیدا می کند، گفت: مدت‌ ها بود کسی به ایران نمی ‌آمد یا گردشگران کمتر ایران را انتخاب می ‌کردند، به همین دلیل عقده گردشگری در کشور ما به وجود آمده بود. گام بعدی ما این است که چطور باید از این گردشگری استفاده کنیم تا تاثیری روی اقتصاد کشور و مردم ما بگذارد. ما آمادگی صد درصد برای حضور گردشگر خارجی داریم.

این استاد دانشگاه ادامه داد: بازارهایی که در این حوزه داشتیم نیمه ‌تعطیل شده بودند، اما در حال حاضر رونق پیدا کردند. چنان که شاهد بودیم بازارچه ‌های صنایع دستی در میدان نقش جهان اصفهان تبدیل به بستنی فروشی می شوند اما امروزه در حال احیای آن هستیم و بازارهای جدیدی راه ‌اندازی می ‌کنیم تا بازارهای سنتی‌ را پس بگیریم. همچنین تلاش می کنیم تا بازارهای شیراز و اصفهان را از صنایع ‌دستی خارجی پاک سازیم. ما منتظر اتفاق بزرگ تری هستیم و آن بازگشایی بازارهای جهانی به روی ماست. نگاه ما برای ورود به گردشگر منفعلانه نیست. صنایع دستی از رونق گردشگری سود بسیاری می برد اما صادرات و گشوده شدن بازارهای جهانی به روی ما سهم بیشتری را نصیب تولیدات صنایع دستی ایران می کند.

روستاهای هدف گردشگری، هدفی برای فروش صنایع دستی

معاون صنایع دستی بیان کرد: طی توافق سه‌ جانبه با معاونت گردشگری و توسعه روستایی ریاست جمهوری، 150 روستا که هدف گردشگری بودند و در حوزه صنایع دستی به صورت فعال و نیمه فعال عمل می ‌کردند صحبت کرده ایم. این روستاها در مرحله اول شناسایی شدند و اعتباراتی برای آنها در نظر گرفته شده تا گردشگران زمانی که از این مکان ‌ها دیدن می ‌کنند با کارگاه ‌های زنده و فروش صنایع ‌دستی مواجه شوند.

نامورمطلق با بیان اینکه گام دوم در این حوزه این است که تعداد روستاها به 500 برسد‌، گفت: معاونت توسعه روستایی در این زمینه اعتباراتی با سود 4 درصد در مناطق مرزی در اختیار روستاییان قرار داده تا به دامداری، گردشگری و صنایع دستی بپردازد. اما در حال حاضر تعداد 150 روستا قطعی شده است.

نامورمطلق درباره جدایی برخی از رشته ‌ها از جمله فرش و سنگ قیمتی از صنایع دستی بیان کرد: در این رابطه بحث کمپین حمایت ساختاری را نیز مطرح کرده ‌ایم. جدایی فرش،‌ سنگ‌ های قیمتی و دیگر اقلام که نزد ما مدیریت می ‌شوند بزرگ ترین آسیب را به ما زده است. زیرا در همه جای دنیا سنگ و فرش مربوط به صنایع دستی است، اما در کشور ما به دلیل تشدد ساختاری این مشکل به وجود آمده است.

1