25 آوریل 2024 - 06:39

درآمد میلیاردی گردشگری از جشنواره عروسی و تشریفات آن

15 اوت 2015 - 09:00 dsfr.ir/tp4zw

درآمد میلیاردی گردشگری از جشنواره عروسی و تشریفات آن
جشنواره عروسی در شیراز

هر ساله جشنواره ها و همایش های مختلف در سرتاسر دنیا برگزار می شود. از کارناوال های مختلف مد و لباس و گل گرفته تا مراسم های سنتی و آیین های مذهبی. اما آنچه بیش از سایر بخش ها اهمیت دارد برگزاری جشنواره هایی است که در زندگی مردم نیز جریان داشته باشد. به جرات می توان گفت، برگزاری جشنواره های عروسی یکی از جذاب ترین این جشنواره هاست.

کنگره طراحان مقاصد عروسی به عنوان یک اقدام ابتکاری در نوع خود در جهان ماه آوریل 2015 در جزیره موریس برگزار شد. در این مراسم که قرار است هر سال برگزار شود، بیش از 300 شرکت کننده از موسسات ارائه دهنده خدمات عروسی و نیز شرکت های فعال در حوزه سفر و گردشگری حضور داشتند.

طبق آخرین آمار موجود صنعت عروسی و تشریفات وابسته به آن در سطح جهانی در حدود 298 میلیارد دلار درآمد تولید می ‌کند. روزانه در سراسر جهان حدود 115 میلیون جشن عروسی برگزار می‌ شود که در مجموع 6 میلیون سفر ایجاد می کند. این آمار اگر به آمار ماه عسل همین تعداد زوج افزوده شود، برابر با 12 میلیون مسافر خواهد بود.

برگزاری جشن عروسی خارج از کشور تبدیل به یکی از داغ‌ ترین گرایش ها در بازار گردشگری شده است. می توان گفت، تمرکز بر توریسم عروسی به معنی تمرکز بر بخش هایی است که به طور بالقوه بر طیف وسیعی از خدمات از اقامتگاه، هتل و حمل و نقل گرفته تا خیاطی، آرایشگری، صنایع پرورش گل و گل سازی و تزیینات و تشریفات عروسی، خدمات تامین غذا، خدمات لباس شویی و مانند آن است. بنابراین نقش موثری در تولید اشتغال دارد.

مراسم عروسی کرمانجی - شمال خراسان

از دیگر سو جشنواره فرهنگ اقوام ایران ‌زمین امسال با محوریت موضوعی ازدواج اقوام در شهریور ماه برگزار می ‌شود. تقارن زمانی برگزاری جشنواره امسال با جشن ازدواج حضرت علی (ع) و حضرت فاطمه (س) علت انتخاب این موضوع است.

در این جشنواره فرهنگ اقوام ایران ‌زمین، در محورهای مختلفی همچون معرفی و نمایش آداب و رسوم، آیین های ویژه اقوام، برپایی نمایشگاه صنایع ‌دستی جهت معرفی توانمندی ‌های صنایع دستی اقوام ایران زمین و کشورهای مدعو، برپایی نمایشگاه جاذبه ‌های گردشگری و معرفی شهرها و روستاهای هدف گردشگری، اجرای موسیقی محلی اقوام، اجرای برنامه‌ ها و نمایش ‌های آیینی اقوام برگزار خواهد شد.

پیش تر نیز در هشتمین دوره نمایشگاه بین‌ المللی گردشگری و صنایع وابسته که  23 بهمن  هر سال در محل دائمی نمایشگاه‌ های تهران برگزار می ‌شود، با ابتکار جالبی از سوی غرفه استان کهگیلویه و بویراحمد همراه بود که این غرفه را به شلوغ ‌ترین سالن نمایشگاه مبدل کرد.

خبرگزاری مهر در همان هنگام گزارش داد که  شلوغ ترین سالن نمایشگاه غرفه استان کهگیلویه و بویر احمد بود که توانست با برگزاری یک جشن عروسی سنتی در میان اقوام لر این استان تعداد زیادی از مخاطبان را به سمت خود جذب کند. همه برگزارکنندگان جشن، لباس های سنتی بر تن داشتند و با دستمال‌ های رنگین پایکوبی می کردند.

مراسم عروسی لری

این اخبار در کنار آمار و ارقام جهانی در صنعت نوظهور گردشگری عروسی این سوال را بر می ‌انگیزد که هدف از برگزاری جشنواره اقوام و سهم آن در رونق گردشگری کشور  چیست؟ آیا می ‌تواند نقشی در جذب درآمدهای هنگفت گردشگری عروسی دست کم در جذب گردشگران از کشورهای همسایه داشته باشد یا خیر.

این در حالی است که برخی کشورها در زمینه افزایش سهم خود از بازار گردشگری عروسی موفق عمل کرده اند. از  کشورهای شاخص اروپایی چون ایتالیا گرفته تا ترکیه و دبی در همسایگی ما؛ حتا کشور مالدیو، تایلند و نیوزیلند، در تلاش اند تا جایگاهی برتر با سود بیشتر از این بازار پر سود نوظهور در صنعت گردشگری کسب کنند.

حتی در برخی کشورها همچون کره جنوبی که اساسا مقصد برتر گردشگری برای چینی هاست، گردشگری عروسی، مقصدی ویژه برای چینی هایی شده است که تنها هدف شان عکس گرفتن در مناظر طبیعی و چشم اندازهای لوکس به سبک محله "گنگم" در سئول است که این کشور از طریق فیلم و سینما و نیز شو معروف "گنگم استایل" به آن ها ارائه کرده است. اکنون سالانه هزاران زوج چینی تنها برای عکاسی و سپس با حسن شهرت کره جنوبی به عنوان کشوری برتر در مد لباس عروس و نیز برتری در سبک های آرایشی به آنجا سفر می ‌کنند.

از دیگر سو مجله "فردوز"در آمریکا در آخرین شماره خود در سال جاری (2015) تایلند را به عنوان رمانتیک ‌ترین و برترین مقصد گردشگری عروسی به خوانندگان خود معرفی کرد.

دبی نیز به ویژه با اختصاص هتل ها و مراکز ویژه مراسم عروسی و تسهیلات متنوع در این زمینه تلاش های گسترده ای را در سال های اخیر آغاز کرده است. فعالیت در ترکیه از ساخت انواع سریال ها و فیلم های تبلیغاتی در زمینه عروسی گرفته تا دعوت از هنرمندان مشهور و چهره های جهانی برای برگزاری مراسم عروسی در این کشورها از جمله این تلاش ‌هاست.

حتی در اروپا که خود از پیشگامان برتر این صنعت بوده‌، تلاش مضاعفی برای افزایش سهم ازاین بازار پر سود شکل گرفته است. به گزارش خبرگزاری میراث فرهنگی مقامات گردشگری ایتالیا سال گذشته اعلام کردند که با توجه به آمارهای ارائه شده در همین راستا قصد دارند به منظور جذب موج جدید گردشگران چینی، برزیلی و روسی به نقشه سفرهای بین‌المللی، طرح گردشگری عروسی را در توسکانی ایتالیا به اجرا در‌آورند.

حنا دست عروس بلوچ

 طبق همین گزارش تنها در آمریکا سالانه 2 میلیون جشن عروسی برگزار می ‌شود. از این تعداد 500 هزار جشن آن خارج از آمریکا برگزار می‌ شود.

شهر فلورانس در ایتالیا نیز سال گذشته با اجرای طرح هایی خاص، 700 مهمان از کشور هند جذب کرد که طی برگزاری این مراسم 5 هتل، 35 آرایشگر و 60 گل فروش، 200 ماشین و خودرو درگیر تامین خدمات شدند. در نهایت امر، فلورانس با برگزاری این مراسم 8 میلیون یورو درآمد کسب کرد.

اکنون این سوال مطرح است که در مراسمی همچون جشنواره اقوام با محور عروسی، جایگاه گردشگری عروسی در ایران که می ‌تواند موتور رونق اقتصادی و ایجاد اشتغال در برخی شهرهای شاخص کشور شود، تا چه حد مورد توجه است؟

 به عبارت بهتر، در مراسمی همچون جشنواره اقوام که می تواند فرصت مناسبی برای معرفی و شکل گیری این سبک از گردشگری دست کم در بازار گردشگری داخلی باشد، این سبک از گردشگری با چه الگو و چه راهکارهایی قرار است مورد توجه و حمایت قرار گیرد؟

 شاید نیازی به تکرار نباشد که برگزاری مراسم عروسی تنها آداب و سنن عروسی نیست و در صورت اقدام بجا و تامین تسهیلات جذاب و حمایت از فعالان حوزه‌ های مرتبط از عکاسی گرفته تا آرایشگری و گل آرایی تا رستوران داری در کنار صنایع اقامتگاهی و حمل و نقل، فرصت عادلانه ‌تری برای بازار اشتغال در شهرهای مختلف کشور فراهم می کند.

صرف نظر از تسهیلات مرتبط با تشریفات عروسی، در صورت برنامه ریزی‌ های کارشناسی و شفاف، برخی چشم اندازهای زیبای طبیعی از قشم و کیش در جنوب گرفته تا مراکز گردشگری در شهرهای تاریخی و با اتکا به سنت های غنی و جذابیت‌ های رنگارنگ محلی، می توان علاوه بر گردشگر داخلی، در صدد جذب گردشگران خارجی نیز برآمد. جشنواره عروسی اقوام شاید بهترین فرصت برای رونق گردشگری عروسی باشد که قادر است تا حدی از تجمع ناعادلانه درآمدها در پایتخت و شهرهای بزرگ، کاسته و بخشی از این بازار پردرآمد را روانه شهرستان های مختلف کشور کند.

1