16 آوریل 2024 - 21:42
یورومانیتور در گزارشی گردشگری ایران را تحلیل کرد

تحلیل یورومانیتور از ظرفیت‌های گردشگری ایران

4 می 2015 - 05:30 dsfr.ir/115xm

باغ ارم شیراز

یورومانیتور در تحلیلی از وضعیت توریسم ایران اعلام کرد رشد مثبت گردشگران ورودی به ایران ادامه دارد.

براساس این تحلیل یکی از دلایل رغبت گردشگران به بازدید از ایران مقرون‌به‌صرفه بودن آن است. طی چند سال گذشته، گردشگران زیادی از کشورهای منطقه راهی ایران شده‌اند. براساس گزارش یورومانیتور، این وضعیت در ادامه روندی است که در گردشگری پس از انقلاب ایران مشاهده شده است؛ تغییر عمده بافت جمعیتی گردشگران. درحالی‌که پیش از انقلاب اکثر گردشگران ورودی به ایران را غربی‌ها تشکیل می‌دادند، پس از آن وضعیت به نفع گردشگران منطقه تغییر کرد. در چند سال اخیر، تغییر نرخ برابری ریال به واحد پول سایر کشورها از مواردی است که سبب افزایش قدرت خرید گردشگران خارجی در ایران شده است. این موسسه مطالعاتی، یکی دیگر از عوامل موفقیت گردشگری ایران را رونق توریسم مذهبی عنوان و بیان می‌کند که با توسعه‌های ایجاد شده در مشهد، شهر مذهبی پیشگام ایران، می‌توان این وضعیت را مشاهده کرد.

محصولات گردشگری نامتوازن
یورومانیتور ثروت ایران را در جاذبه‌های گردشگری متنوعی می‌داند که امکان ارائه آنها وجود دارد. از این میان می‌توان به آن دسته از آثار باستانی اشاره کرد که مانند میدان امام اصفهان و تخت‌جمشید در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده‌اند. این گزارش به جاذبه‌های طبیعی ایران نیز اشاره می‌کند و ایران را دارای یک طبیعت منحصربه‌فرد با زیست‌بوم‌های مختلف می‌داند. تنوع منابع طبیعی در ایران امکان اسکی در بسیاری مکان‌ها را در زمستان فراهم می‌کند. شرایط فعالیت‌های اکوتوریسم و طبیعت‌گردی هم از پرنده‌نگری گرفته تا انواع پرمخاطره‌تر و ماجراجویانه‌تر گردشگری در ایران مهیا است. گزارش یورومانیتور، راهپیمایی و کوهنوردی در ارتفاعات ایران را نیز از دیگر گزینه‌های ممکن برای گردش در کشورمان عنوان می‌کند و ایران را به احتمال زیاد «یکی از جذاب‌ترین مقاصد گردشگری جهان» می‌نامد.
بنابر این گزارش، ظرفیت‌های شکوفا نشده زیادی در صنعت گردشگری ایران وجود دارد و این کشور به راحتی می‌تواند تبدیل به یک مقصد گردشگری جهانی شود.

توریسم مذهبی، کلیدی برای رشد
اکثر گردشگران ورودی ایران را گردشگران مذهبی تشکیل می‌دهند که برای زیارت حرم امام رضا (ع) در مشهد راهی سفر شده‌اند؛ این بخشی از تحلیل یورومانیتور از توریسم مذهبی ایران است که آن را یکی از حوزه‌هایی می‌داند که کشورمان در آن برنامه‌ریزی‌های قابل ملاحظه‌ای برای توسعه و جذب گردشگران بیشتر، انجام داده است. در این سال‌ها، مبادی اصلی زائران ایران را کشورهای سوریه، لبنان، بحرین، کویت و عربستان سعودی تشکیل داده‌اند. با اینکه اکثر شهروندان عربستان، از اهل تسنن هستند، 15 درصد از آنها را شیعیان تشکیل می‌دهند که برای زیارت مکان‌های مذهبی ایران اشتیاق دارند. این موسسه مطالعاتی در گزارش خود پیش‌بینی می‌کند ادامه اختلاف‌های سیاسی و مشکلات امنیتی منطقه، در کوتاه‌مدت این دسته از گردشگران را به عنوان عامل اصلی توسعه گردشگری ایران مطرح می‌کند.

برندهای داخلی، تسلط بر بازار هتلداری
یورومانیتور در ادامه هتلداری ایران را در تصرف برندهای داخلی ارزیابی و خاطرنشان می‌کند که مانند بیشتر صنایع در ایران، در هتلداری هم برندهای داخلی غلبه دارند. با این حال، تعدادی گروه خارجی و زنجیره‌ای بین‌المللی هم در این بخش فعالیت می‌کند که در هر صورت مالکیت سهام آنها در هتل‌ها کمتر از 50 درصد است. آنها همچنین از نام و برند بین‌المللی خود استفاده نمی‌کنند و دلیل آن هم نگرش ملی منفی به چنین اقدامی و همچنین برخی از محدودیت‌ها و مقررات داخلی است. در این گزارش از گروه هتل‌های هما، هتل بزرگ داریوش، هتل بین‌المللی لاله و هتل عباسی به عنوان هتل‌هایی نام برده شده که هنوز از هتل‌های پیشگام ایران هستند. یورومانیتور یادآور می‌شود گروه بین‌المللی «روتانا» هم قرار بود از سال 2013 به صنعت هتلداری ایران وارد شود اما همچنان خبری از به وقوع پیوستن این اتفاق به گوش نرسیده است.

مخاطرات سیاست‌ها
ایران در قلب یک منطقه ناآرام- خاورمیانه-جای گرفته است و نقش یک رهبر کلیدی را ایفا می‌کند.
 ایران راهنمای بسیاری از همسایگانش است. بنابر این گزارش، سیاست‌های ایران بحث‌برانگیز و بعضا مانع رشد و رونق صنعت سفر و گردشگری کشور
شده است. 
این موسسه مطالعاتی یکی از دلایل سفر کمتر گردشگران خارجی را به این کشور، مربوط به بحث پوشش دادن اخبار جهان عنوان می‌کند و این عوامل را علت اصلی این معلول می‌داند که تنها گردشگران جسور با اهداف تفریحی راهی ایران می‌شوند.

« دنیای سفر » این نوشته را از « دنیای اقتصاد » آورده است. واکاوی، پی گیری، نگارش و آفرینش، شایسته سپاسگزاری است.
1